Med banankartonger i lasten på Älvsjö parkering. |
Efter avslutad mässa fick alla utställare en marknadsundersökning att svara på, över webben. Är du nöjd med mässan? Är du nöjd med kvalitén på besökarna, et cetera. Efter att ha fyllt i den -frivilliga- utställarenkäten slås jag av att mässans säkerhet inte nämns överhuvudtaget. "Dina svar kommer att ligga till grund i arrangörernas arbete med att ständigt utveckla och anpassa mässan till marknadens önskemål. " Att företaget Dubinterviewer/Fairlink inte överhuvudtaget tar upp frågan säkerhet är ju i sammanhanget fullständigt absurt. Alla utställare som säljer konst/design/antikviteter på Antikmässan vet ju att säkerheten är helt central. Under alla år som undertecknad deltagit i denna mässa har (bristande) säkerhet varit mycket diskuterad bland många utställare. Inte minst i år så stals det mängder i utställarmontrar, hos flera olika typer av utställare. Antikmonologen ringde upp Bo Knutsson, som fick två objekt stulna sen lördageftermiddag. Dels en Ingeborg Lundin Ariel-vas och dels en Pärlplockarvas av Vicke Lindstrand. Utpris för dessa låg nära 150.000 kronor.
Stöldbegärliga ehuru sålda manschettknappar. |
Att förslagna tjuvar betalar inträde till mässan för att sedan stjäla föremål är inte konstigt. Men vad gör Antikmässans ledning för att stävja problemen? Kameraövervakning? Finns tillräckligt många civila väktare på plats? Dito uniformerade? Att många, sannolikt merparten, av utställarna är under- eller oförsäkrade är ingen hemlighet. Sannolikt resonerar antagligen de flesta utställare i linje med att "smakar det så kostar det..." att ställa ut. "Lite svinn får man räkna med... och ingen(?) har råd att korrekt försäkra samtliga medtagna föremål och man nämner inte elefanten i rummet. Problem är uppenbara och ytterst påtagliga, men ingen talar om dem. Anledningarna härtill kan vara många. Den som blir bestulen har inte lagt ned tillräckligt med kraft själv, på att mota Olle i grind? Samtidigt som det är lite tabu att prata om stölder, för att inte utstå som enfaldig eller handlingsfattig.
Det det annars verkligen pratades mycket om var att en i Sverige oerhört väletablerad antikexpert -bland annat verksam i Antikrundan, hade hörts av Polisen vidrörande fuffens affärer med en spegel och exporttillstånd till kontinenten. Fortsättning lär följa.
Öppna landskap i Älvsjö Mässhall. |
Nöjda tillika nyfikna kunder. |
VD för Bukowskis Anna-Karin Laurell och David Brolin, Bukowskis Market, varken ålade eller hasade. Båda påpekade att de troget läser Antikmonologen och var -som David tidigare visat- öppna för Antik-dialog; konstruktivt och framåtblickande! Att sedan några hundralappar för omväxlings skull flyttades från Bukowskis VD:s plånbok till undertecknads gjorde ju inte situationen mindre trevlig. Andra roliga besökare hos CA&V var hockeytränaren/spelaren Hardy Nilsson och även Chefen för Rikets säkerhet. Om sistnämnda var en slump eller stationering är för Antikmonologen okänt. Roliga och intressanta diskussioner uppstod under alla omständigheter tack vare alla fantastiska besökare!
Senilsnöreförsedd undertecknad med en av alla trevliga kunder, -utan senilsnöre. |
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Unik" Omega... |
Wikipedias synonymer till unik. |
----------------------------------------------------------------------------------
Buddha, nr 10233040, "Kina/Tibet, 1700-tal". Utrop 40.000 kronor. |
Idag, den 7 mars, har Metropol 17 konsthantverksobjekt från Kina till salu (mattor och textilier ej inkluderade). Tretton av dessa är totalt okommenterade vad gäller ålder (vilket i Metropol-sammanhang associeras med nytt), två daterade till omkring år 1900, en är kommenterad som modern.
Detaljbild av 10233040. |
En buddha, utrop 10233040, är daterad till 1700-talet. På vilka grunder, undrar Antikmonologen? Det var inget konstigt eller falskt över den ända tills någon på Metropol valde att skriva "1700-tal". Vem som påstår att föremålet är antikt är i sammanhanget irrelevant. Det är mottagaren/inskrivaren av föremålet som ska katalogisera föremålet så korrekt som möjligt. Att då kalla just detta föremål för 1700-tal är för den rudimentärt initierade, upprörande. Jag skulle inte betala en krona för denna "1700-tals buddha". Metropol har satt utropspriset/värderingen till 40.000 kronor. Pinsamt. Vad värre är; kriminellt. EDIT: Buddhan såldes ej och bjuds därför ut igen kommande auktion. Fortfarande katalogiserad som "1700-tal".
EDIT2: Onsdagen den 9 mars markerades ifrågavarande buddha med "Utgick" av för Antikmonologen okänd anledning. Buddhan är alltså tillbakadragen från försäljning.
Ny från fabrik, säger man om bilar och cyklar. Det säger jag om denna buddha. Går det så går det Metropol?
Dunkel buddha. |
Fotnoter:
Tack till Älvsjömässans Projektchef Göran Ekberg, för besökarstatistiken.
Älvsjömässan vars riktiga namn egentligen är Stockholmsmässan!