Innevarande vecka ska moderna föremål för många miljoner klubbas. Bukowskis säljer måndag-tisdag 925 utrop uteslutande(?) konst och konsthantverk från 1900-talet. Topparna i auktionen utgörs av samlingen efter paret Bo och Margareta Lindh. Praktverk som dessa ses ytterst sällan i svenska sammanhang. Originalkonst av giganter som Picasso, Legèr, Rouault och Chagall köptes av paret Lindh i Europa under 1900-talets tredje kvartal. Bo Lindhs förmögenhet grundade sig i morfaderns bilhandel; Sveriges första.
|
Nr 370, blå och glad Chagall, 4.000.000- 6.000.000 kr. |
Mest märkvärdig och idiosynkratisk för Marc Chagall är den vackert blå blandtekniken "
Le reve de Chagall sur Vitebsk", i relativt stort format, 84x77 cm. Den ropas för 4-6 miljoner kronor. Det skulle förvåna mig om den inte går som tåget; Chagall
trippel bigger extra allt. Värme, glädje och enkel, sexig blå surrealism. Tåget torde dock hastigt tuffa ut ur Svea Rike. Personligt brev från Chagall till Bo Lindh medföljer tavlan. Bara en sådan sak! (
Chagallen klubbades för 7,5 miljoner kronor)
|
Erixsonsk familjeidyll i Saltsjöbaden, under orostider. |
Spännande att se om inte helt lättsålda monumentalverket
Nr 40, Målarens hus av Sven X:et Erixson finner en köpare också denna gång. Detta blir minst tredje auktionstillfället sedan sent 1990-tal, som den fantastiska målningen bjuds ut. Känd konsthandlare har också ägt verket. Hus eller våning men nog inte lägenhet torde vara nödvändig förutsättning för -i dubbel bemärkelse?- lyckad placering. Den tredelade pannån mäter nämligen 2,5 meter i höjd gånger 3,6 meter i bredd. Lite ögonfägnad, Herr Birnbaum och Moderna Museet? Eller är det för "publikt", som man säger om storsäljande viner i stora massans folkliga smak?
Klubbad över utrop för 900.000 kronor. Var hamnar den? Breaking news: Antikmonologens spekulationer blev "bang-on-target". En anonym 100 år gammal födelsedagsfirare köpte målningen och donerar den till Moderna Muséet. Månne läser 100-åringen Antikmonologen?! Grattis svenska folket och andra besökare! Den hamnar på absolut rätt plats.
|
Bengt Lagerkvist 1926-2013, foto: SvT |
Tavlans senaste ägare var ingen mindre än Bengt Lagerkvist, som många av oss konstvetare som utbildats i Stockholm de senaste 20-30 åren sannolikt gnuggat axel eller kalufs mot. Det power-nappades nämligen i bänkraderna ibland, under många tisdagsföreläsningar ute på Frescati.
Lagerkvist var känd och respekterad som regissör men för många kanske mest känd som trygg och lugn konstpratare i underbara finstämda SvT-programmen Konstalmanackan/Konstpausen/Konstverk berättar. Korta program där Bengt talade i kåserade form om ett eller ett par konstverk på sitt oefterhärmliga sätt. Helt utan vilda musikpålägg eller tjoande och tjimmande och osäkra skratt. Jo, det är faktiskt sant! Jag är övertygad om att hans program betydde mycket för mitt eget starka konstintresse. Jag ångrar innerligt att jag aldrig approcherade honom och gav honom min respekt, någon av alla gånger vi sågs på Konstbiblioteket, universitetsbiblioteket eller Mariatorget. Vila i frid eldsjäls-Bengt. Må du för evigt omges av stor konst.
|
Snart i en hage långt ifrån dig? |
På Stockholms Auktionsverk hålls nog andan av många bland personal, säljare och övriga förståsigpåare vad gäller de så kallade Arctander-stolarna, som utgör fyra av totalt 1055 utrop. Stolar som de senaste få åren haft låga utrop och formligen exploderat i pris (se tidigare diskussioner:
Kaplans kronologiska). Ikea eller ej, det är nog första gången jag
hör ett auktionshus möbelavdelning; ett distinkt
bäää..! Underligt att konkurrenten Bukowskis inte har något får till salu. -Förlåt, stol. (
Nr 55 klubbad för: 210.000 kr, nr 56: 230.000, nr 78: 6.000 och nr 80: 160.000 kronor)
|
Finsk 27 cm:s nasse. |
A propos djur så säljer Auktionsverket bland annat också en helt underbar gris,
utrop nr 570, i delvis glaserat stengods, som tidigare ägts av vår stora allkonstnär Tyra Lundgren. Grisen, -spargrisen faktiskt, är definitivt den finaste dylika jag någonsin sett. Upphovsmannen är Michael Schilkin vid Arabia i Finland, 1940-tal; och slutpriset hamnar näppeligen inom utropets 30.000-40.000 kronor, utan ännu högre. Schilkin är het som nyligt blåsbälgad björkglöd och spargrisar är inte ett oviktigt samlarområde. Även om det kanske är opassligt med tanke på att Nokias mobilavdelning i princip gick upp i rök dagarna innan grisen ska få nya -eventuellt finska- slantar att vakta. En reflektion om katalogiseringen av Schilkins fin-svin; Ingen kommentar om huruvida eller inte den är signerad av Schilkin/Arabia och heller ingen bild av undersidan i katalogen. Varför? Om den nu inte
är signerad utan endast attribuerad till konstnären så ska väl det uttryckligen stå i katalogen?
Klubbad för 26.000 kr. Grundat på ovanstående resonemang, gissar jag att grisen var osignerad och därför inte blev så dyr.
Båda Stockholmshusen erbjuder riktigt fina auktioner. På onsdag vet vi hur konstmarknaden mår. Möjligen är stämningen något mer orolig än vanligt på grund av nyligen publicerad bok (
Samlarna och konstens miljonaffärer) om just Konstmarknaden och dess (irr-)färder, skriven av ekonomijournalisten Gunnar Lindstedt. Rykten florerar om effekten av denna bokpublicering. Jag hoppas få anledning att återkomma i ämnet.
|
Elitloppsvinnare? |
Ett djur som ej längre kan köpas är dalahästen som ropades för 5.000 kr hos Dalarnas Auktionsbyrå i går, söndag 27 april; "
Dalahäst, 18/1900-tal, höjd 23 cm". Klubban föll på 52.500 kronor, med tillkommande avgifter på dryga 10.000.
Den kände Dalahästkonnässören med mera, Staffan Hägermark, säger att det rör sig om en häst från Dalarna, snarare än en dalahäst. En nog så viktig distinktion för en häst som utgör en viktig del av dalahästarnas förhistoria, troligen gjord under det tredje kvartalet av 1800-talet, avslutar Staffan.
Tack för kunskapen bäste Staffan. Kunskap är makt. Delad kunskap är fred och respekt. Vill åtminstone jag tro.
Fotnoter:
Power nap; intensiv(?) och oftast kort sovstund.
Källor:
https://www.bukowskis.com/sv/auctions/578/370-marc-chagall-le-reve-de-chagall-sur-vitebsk
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt_Lagerkvist
http://auktionsverket.se/auction/modern/2014-04-28/search/?q=arctander
http://auktionsverket.se/auction/modern/2014-04-28/570-michael-schilkin-skulptur-arabia-1940-tal/
http://www.svt.se/kultur/anonym-hundraaring-donerar-rekordmalning