tisdag 11 februari 2014

Älvsjö Eldsjälsmässa 2014

På torsdag är det dags för årets absoluta Höjdpunkt för oss antik-, design- och konstfrälsta. Trots att mässdatumen aldrig klaffar med lönehelg, pensioner eller sportlov, så trotsar tiotusentals besökare oddsen, för att se och förhoppningsvis köpa det de älskar; Ting, -vackra, spännande, udda, exklusiva eller utmanade. Välj själv, de finns där. Runt 250 utställare gör att besöket bör planeras och utställarkartan närstuderas för bästa resultat och jaktlycka. Älvsjö Antikmässa 2014.
Sommarhamn, Signerad Dick Beer 1913( eller 18), olja på duk. C 45x55cm. Svensk impressionism/pointilism!
De flesta utställare -precis som besökarna- brinner otroligt för sina föremål. Så även om ni inte köper allt ni gillar, så lyssna, fråga och lär. Under de fyra dagarna sprids och delas kunskaper, provenienser och annat som vore mässhallen det främsta av lärdomstempel.
Kalender anno 1969, design Johan Lindström
Självklart ska man vara på sin vakt i Älvsjö precis som på andra platser; förfalskningar och kopior förekommer även här. Är erbjudandet för bra för att vara sant, så är föremålet i 99 fall av 100 inte vad det utges för att vara, men om i stället er kunskap är större än säljarens blir det nog affär..?
Jomensåattsåere...
Något man ofta hör, är att det är "så dyrt på Älvsjö Antikmässa för det säljs ju bara fina saker där". Detta är en myt. Varje år så visar kunder och vänner upp vad de köpt och till vilka priser. Tro mig, det fyndas i Älvsjö... Hoppas ni gör det också!

Udda pantoffelskål.
I år kan man köpa flerdagarsinträde och dessutom i förväg, via dator. Välkomna till Älvsjömässan 13-16 februari 2014. Kanske ses vi i monter C13:68? Där huserar Cederqvist Antik & Vin, med diverse mer eller mindre nödvändiga föremål från världens hörn.

Som kuriosa kan nämnas att en Arctander-fåtölj fanns att köpa under hela förra årets mässa (2013), utan EN endaste prisförfrågan. Ägaren valde efter avslutad mässa att i stället att kontakta stort, känt auktionshus för att få in den till försäljning. Som så ofta nuförtiden, var "näsan i vädret" och det fick trugas ordentligt, eftersom " de ju redan hade så många". Dock togs den in, med utrop kring tänkta försäljningspriset i Älvsjö, nämligen 45.000 kr. Slutpriset hos auktionsdraken blev ungefär tre gånger den summan... Vad blir årets flugor och modenycker?
Rekord-Arctandrar sålda på Stockholms Auktionsverk(Har ingen anknytning till texten, frånsett namn på stolen)
Månne kan dagens nyhet ifrån Älvsjömässan utgöra svaret? Utskicket har rubriken:

"Shoppa på Antikmässan med experthjälp
Vill du ha lite råd inför ditt köp på Antikmässan? Veta om den sak du har tänkt köpa verkligen är en bra investering? Passa på att rådfråga en antikexpert! I år kan du som besökare på antikmässan få tillgång till tre av våra experter ur den skickliga Kvalitetsgruppen. Deras uppdrag är att granska montrarna på den jurybedömda avdelningen, och att även se över utbudet på mässan i stort. Dessutom finns de på plats för dig, för att ge råd och hjälp inför ditt köp. Ta gärna med en bild, eller beskriv föremålet så gott du kan. Observera att experterna inte utför värderingar, och det är heller inte möjligt att få föremål hemifrån granskade av dem"

Jättekul att Mässan kommer med nya friska förslag, men jag undrar i mitt stilla sinne hur genomtänkt ovanstående är? Under varsitt två-timmarspass ska Joakim Bengtsson, Lars-Yngve Johansson och Anette Granlund, alla kända ifrån SvT:s Antikrundan, ge svar på ovanstående spörsmål, -inget ont om dessa personer. Alltså ska kunden kunna fotografera objekt X hos handlare A och objekt Y hos handlare B, för att sedan gå till någon av de tre experterna. Då ska den utsedda experten likt en romersk kejsare på Kapitolium ge tummen upp eller ned, till om objektet är "bra eller inte", till givet pris..? Experterna har dessutom redan under första monterbyggnadsdagen gått runt mässan för att bedöma kvalitén på mässans objekt. Det låter upplagt för problem.
Maktens tumme
Möjligt scenario (potentiell kund till antikhandlaren): "Hej, jag reserverade och fotograferade den där vasen för 45.000 kr för en timme sedan. Joakim/Lars-Yngve/Anette sa att 45 är minst tio för mycket". "Jaha, men de vet ju inte vad jag betalat, säger exempelvis antikhandlaren då... etcetera, etcetera... En miljon konflikter kan uppstå när dessa utomstående ska döma-rådge om köp. Objektivitet? Nej, absurditet snarare.
"Uschäktaa, e detta en bra investeering??"
Som det står i utskicket: "Vill du ha lite råd inför ditt köp på Antikmässan? Veta om den sak du har tänkt köpa verkligen är en bra investering?" Sådana råd är omöjliga att ge, utan att specifikt dissekera säljarens föreslagna pris. Ska då de tre oraklen i Älvsjö säga "JA" eller "NEJ" till köp, hos handlaren A, B eller C? Det låter absurt. Handel med begagnade föremål är ingen exakt vetenskap.

Antalet variabler och bedömningsparametrar är många. Föremålets skick, ålder, patina, inköpspris, lagerkostnad, lokalkostnader m.m., m.m... "Jaha, är det den där människan som skriver så ifrågasättande bloggar som säljer?! Nej, den är ALLDELES för dyr, köp den hos handlare X i stället. Eller: Jaså, begär hon 9.400 kronor för den figuren av Lisa Larsson!? Ett genomsnittsvärde på Tradera är 6.500 kr för den. Det är INTE en bra investering. Dessutom ska experternas vänskapsband (eller brist på dylik) till handlarna vägas in i denna lilla ankdamm. Tjoflöjt sa Janne Vängman.
Februarinattstankar om antikviteter och romerska kejsare
Stor italiensk springare

söndag 2 februari 2014

Uppsala Auktionskammare avslutar affärsrelation

Sedan hösten 2013 har jag inte kunnat logga in hos ett av Sveriges större auktionshus, Uppsala Auktionskammare (UAK). På grund av problemen har jag försökt utröna vad som gått fel. Ett par telefonsamtal i januari gav orden vi ringer tillbaka, bland annat med motiveringen "dataproblem". Telefonen förblev tyst.

Inför senaste månadsauktionen, som jag fick personligt adresserad mail-reklam om från UAK, blev jag -återigen- nödgad att kontakta dem på grund av nämnda inloggningsproblem. Denna gång, i januari 2014, bad jag i mail om hjälp med att få inloggningen att fungera. Det mailet genererade följande svar, återgivet i hela sin längd, från Verkställande direktören för Uppsala Auktionskammare, Magnus Bexhed:


"Hej Nicklas,
Uppsala Auktionskammares affärsmässiga relationer med Dig är avslutade. Dina inloggningsuppgifter till hemsidan har därav upphört att fungera.
Vänliga hälsningar,

Magnus Bexhed
Verkställande direktör"


Direktör Bexhed angav inget skäl till att vilja avsluta Uppsala Auktionskammares affärsmässiga relationer med undertecknad. 

Jag förutsätter att ett beslut om bannlysning av kund från köp och försäljning även inbegriper ägarens åsikter. Således; Vad har fått Direktör Bexhed samt ägaren Knut Knutson (känd från SvT:s Antikrundan) att säga nej till den business undertecknad eventuellt kan generera?
Hej vad det går! Auktionshusägare Knut Knutson. Foto: SvT, Antikrundan.
1) Att jag skrev en blogg den 25 augusti 2013 om UAK:s brist på ansvarstagande katalogisering? (Se Uppsala onlinekvalitetsauktion avsäger sig -TROLIGEN- ansvar för asiatiskt konsthantverk). Där noterades att 75% av de 352 utropen i Asiatiska Avdelningen var helt okommenterade vad gällde ålder och ursprung. Orden "sannolikt" och "troligen" var legio i katalogen, -icke desto mindre försedd med epitetet "Onlinekvalitetsauktion".

2) Att jag den 21 oktober 2013 ifrågasatte det faktum att begreppet "Aktuellt bud" används om föremål som klubbats, men sannolikt inte betalats? (Se Aktuellt bud i Uppsala= Klubbat pris i Sumpan)

3) Eller spelade bloggen från den 6 november 2013 in? Där ifrågasattes att antalen "Aktuella bud" sänktes från 49 till 30 över en natt, efter 21-oktober-bloggen. Plötsligt, fem månader efter genomförd kvalitetsauktion, stod det "Åter" i stället för "Aktuellt bud"  på bland annat ett 210.000 kronors-föremål. (Se Kaplans kronologiska)
Onåbar Direktör Bexhed. Foto: SvT, Antikrundan.
Kontakt söktes med Verkställande Direktör Bexhed inför varje av dessa bloggar, antingen per mail och/eller telefon, helt utan gensvar eller återkoppling. Nota bene; Inte minst sökte jag Direktören inför bloggen den 25 augusti.

Att auktionshusen i Sverige, som totalt dominerar antik-, design- och konstmarknaden sedan många år, blir ifrågasatta tillhör inte vanligheterna, som nämnts tidigare. Att misstag och fel, medvetna eller inte, har begåtts och begås av auktionshusen är kalla fakta. Jag har sökt redaktionen på Uppdrag granskning (SvT:s program för grävande journalistik), för kommentar om huruvida eller inte Janne Josefsson eller kollegor någonsin har bannlysts av några de granskat, men inte fått svar. Ännu.
I UAK:s köpar- och säljarvillkor inskriver man sig bland annat (sammanfattat) rätten att utan att behöva ange anledning vägra budgivare/säljare rätt till bud/försäljning och i förekommande fall även avvisa personen från UAK:s lokaler. Under punkt 29.1 hänvisar man under rubriken Etiska regler till sex hållpunkter hos Svenska Auktionsföreningen(SvAF): "...tillämpar UAK de etiska regler som vid var tid är beslutade av Svenska Auktionsföreningen". Sveriges AuktionsFöretags Förening, vars hemsida den 3 februari 2014 anger Jan Bäckman som kontaktperson på Crafoord Auktioner. Bäckman som tråkigt nog gick bort alldeles för tidigt sommaren 2012. (Crafoord ägs också av Knut Knutsson). SvAF verkar inte vara den aktivaste av föreningar, tyvärr.

Att värna och utveckla goda affärsseder inom auktionsbranschen. Så står det också på sammanslutningen Svenska AuktionsFöretags Förenings hemsida. Kloka ord.


Fotnoter:
Uppsala Auktionskammare omsatte drygt 32 miljoner år 2013. 

Loggar in gör man som redan registrerad kund, för att kunna bjuda på föremål eller för att titta på ens tidigare försäljningar eller inköp.

"Elefanten i rummet är ett bildligt uttryck för något som är påtagligt för alla människor i en grupp, men som man undviker att prata om, kanske på grund av ett tabu" (Wikipedia).

Källor:
http://www.foretagsfakta.se/Uppsala/Uppsala_Auktionskammare_AB/427429
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/08/uppsala-onlinekvalitetsauktion-avsager.html 
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/11/kaplans-kronologiska.html
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/10/aktuellt-bud-i-uppsala-klubbat-pris-i.html