fredag 21 december 2012

Antikjakt ger noshörnings- och elefantdöd

Att kunna avsluta året med en god nyhet är trevligt och jag prisar Bruun Rasmussen, ett av Skandinaviens större auktionshus, för beslutet att sluta sälja obearbetat noshörningshorn. Det kan tyckas som en icke-nyhet, men alla rörelser i denna riktning måste betraktas som positiva. Nestorn Jesper Bruun Rasmussen, nyligen 70 fyllda, skriver följande på hemsidan, om året som gick:

"Mitt i en mediestorm 
-Vi avslutade året med ett viktigt beslut – nämligen att inte längre sälja obearbetade noshörningshorn på våra auktioner. Det är full lagligt att sälja dessa horn enligt gällande dansk lagstiftning, om danska Naturstyrelsen har utfärdat de så kallade CITES-certifikat, vilket var fallet med de aktuella hornen. Vi har dock under den senaste tiden vid flera tillfällen blivit kontaktade av allmänheten och hamnat i mediernas fokus. Därför beslutade vi omedelbart före vapenauktionen att inte auktionera ut de aktuella hornen och att skärpa våra etiska regler. Det är ett beslut som många säkert är glada över och bara ett fåtal beklagar". 
Hon vaktade över sin slaktade kalv i 35 timmar, innan avlivning. Kaziranga National Park, Indien, 2008
För att summera första året som antikskribent, så har jag fått en trogen och stadigt växande skara läsare, som är specifikt intresserade av konst och antikviteter. Ödmjukhet framför allt, men kanske drog min text daterad 23 februari, sitt strå till Bruuns stack att sluta sälja noshörningshorn? I summeringen av Skandinaviens största Antikmässa i Älvsjö, där jag själv ställer ut, skrev jag (Antiktrend 2012 låter kviddevitt):
"En ytterlighet är ju självklart noshörningshorn och under Älvsjömässan hade jag flera kineser som rakt på sak frågade om jag hade något till salu, -"money NO ploblem!!!" Ni behöver bara logga in på det danska största auktionshuset för att se noshörningshorn till salu, monterade som horn- inte skurna till "konstverk". De har enligt katalogiseringen alla Cites-papper i ordning. Antagligen rör det sig om jakttroféer, men vem som helst förstår ju att i och med att man säljer hotade djurs delar, så gagnar man handeln och därmed också jakten på dessa hotade djur. Priserna per kilo är astronomiska och i varje danskt utrop anges vikten till grammet när... Alla arter av noshörning är på randen till utrotning. Behöver jag utveckla detta?"
Beslagtaget gods. David Hausman, antikhandlare i New York erkände sig i juli 2012 skyldig till att först ha lovat Naturskyddsmyndigheter att hjälpa dem i kampen mot illegala noshörningsaffärer, för att senare köpa, -för egen vinnings skull
Nästa -självklara- steg för auktionshusen och handlare är att sluta sälja alla noshörningshorn som inte har medföljande solklara papper på att de är antika, alltså även bearbetade. Dessutom fattar jag inte att auktionshusen fortsätter att sälja elfenben i den omfattning de gör. Det är vidrigt att det utan problem går att köpa snidat elfenben av ny-tjuvskjutna elefanter nästan varje vecka på något auktionshus i Sverige. Låt vara att i princip varje utrop är katalogiserat som "antikt", "sent 1800-tal" eller "inköpt på 1930-talet", men de flesta i branschen vet att dessa termer ofta är floskler för att kringgå lagstiftningen, precis som att man skriver "ben" i stället för elfenben. Att skära/snida och inte minst (ålders-)patinera elfenben är en månghundraårig yrkesutövning i Europa, men nuförtiden mest i Asien. Samma dag som Mariatorgets julgran sattes upp i mina hemmatrakter (tidiga november) sände TV-kanalen Axess en dokumentär om sökandet efter mammutar i permafrostens Ryssland. Programmet visade att suget efter elfenben, från mammut eller elefant, är enormt och att centrum för bearbetningen är Hong Kong.
Permafrostade mammutbetar och glada ryssar
Jag hoppas att de svenska auktionshusen når konsensus kring handhavande av Cites-relaterat gods och ställer skåpet där det ska stå. Låt utrotningshotade djur leva. Nolltolerans mot noshörningshorn, elfenben och andra sällsynta djur utan vederbörliga papper. Alla auktionshus måste skärpa sina etiska regler och visa öppenhet i dessa frågor. Vi pratar om djurarter som står på randen till utrotning -utrotning betyder borta för ALLTID- djur som plågas på ett ofta omänskligt och icke-jaktmässigt vis. By the way killar (i öst), det är en myt att potensen blir bättre av diverse djurhopkok

Min analys av marknaden idag är att den absoluta merparten av alla föremål som är gjorda i elfenben och tillverkade de senaste cirka 20 åren, har kommit till Europa i container, för att också säljas i Europa. Det samma sker kontinuerligt vad gäller porslin och annat kinesiskt konsthantverk. Kineser lämnar in nytillverkade föremål själva, eller med hjälp av bulvaner och hoppas på en så -ur deras perspektiv- "bra katalogisering" som möjligt från mottagande auktionshus. Ett föremål lämnas in, exempelvis en blåvit värmetallrik, en stor båtratt i trä eller en skuren lyckogudinna i elfenben. Drömexemplen för inlämnaren är att tallriken blir katalogiserad som "Qianlong 1736-95", utrop 2000, båtratten som "antik", utrop 3000 och lyckogudinnan som "antik", utrop 3000. Min katalogisering hade i stället lydit: Värmetallrik, Qianlong-stil, utrop 300, båtratt, antikpatinerad, modern tillverkning utrop 500 och lyckogudinnan hade jag å det bestämdaste nekat att ta emot. Tyvärr så tar de flesta auktionshus i Sverige emot moderna förfalskningar på en fortlöpande basis, men de flesta försöker att katalogisera så korrekt som möjligt. Dessvärre så finns det undantag, som katalogiserar alldeles uppåt väggarna (se tidigare bloggar). Förfalskningar och fridlysta Cites-relaterade föremål skall bort från marknaden, eller i förekommande fall katalogiseras vid dess rätta namn! Om auktionshusen är medvetna eller inte om felaktigheter i deras katalogisering är irrelevant. Det är deras skyldighet att inneha kompetent personal. Finns det inte så nyanställ eller utbilda redan anställda. Kunskap kostar.

Polisen har, som alltid nuförtiden, oerhört begränsade resurser vilket innebär att de svenska auktionshusen måste vara självsanerande och likt Bruun Rasmussen ta tjuren vid hornen och angripa problemen. Ingenting är förvisso svartvitt, men just nu liknar det mest en stor sörja till gråzon. Jag har bett berörd polis om kommentar till hur marknaden ser ut idag, men kommentar avböjs.

Källor:
http://www.bruun-rasmussen.dk/vfs/news/121219-4.html?lang=sv
http://www.savingrhinos.org/rhino-extinction-crisis.html 
http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2847 
http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=2&int_new=56938&b=rhino#.UNO25KyeMdU 
http://www.defra.gov.uk/news/2012/03/12/days-are-numbered-for-criminals-illegally-trading-rhino-horn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar