tisdag 10 november 2015

En ny lampa är en ny lampa, Metropol, -även rostig.


Auktionshuset Metropol erbjöd ett par "Väggarmaturer", nr 9939534, i sin måndagsauktion (9 november). Fullständig katalogisering såg ut som följer:



 Dessutom erbjöds följande "Takarmatur", nr 9939536, måndag kväll.




Katalogtexter: "Väggarmaturer, 1 par smide, nydragen el" respektive "Takarmatur, smide, glaskupa, nydragen el".

Detalj av nr 9939536, Metropol den 9 november 2015. Skinande nytt.

Storlek eller ålder kommenteras ej överhuvud taget på någon av de tre armaturerna. (I konsekvensens namn är det underligt att väggarmaturernas glaskupor ej omnämns i text).

Att storlek ej nämns överhuvud taget är troligen glömt, i inskrivningsstressen. Dock är det något annat som fångar Antikmonologens intresse: Orden "nydragen el", i båda utropen.

"Till lurendrejeri hör som förstås även så kallade bondfångare (av tyska Bauernfänger), personer som utnyttjar någons dumhet eller godtrohet".(Wikipedia)

Jag har skrivit om denna typ av nytillverkade armaturer (alltför) många gånger. Anledningen till mina krönikor om dessa -oftast kallade stallyktor- är att jag är övertygad om att både inlämnare och auktionshusanställd(-a) är medvetna om att armaturerna är nytillverkade. Eller är det månne slumpens vägar?


Bägarspelet är en klassisk form av lurendrejeri. Foto: Wikimedia

Att då, som i ovanstående fall, skriva "nydragen el" är, enligt Antikmonologen bedrägligt. Det leder nämligen potentiella köpare att tro att lamporna är gamla/antika. Vilket alltså i c k e är fallet. Uttömmande resonemang om denna problematik finns redovisat under "Källor", nedan.


Detalj av nr 9939534, Metropol den 9 november 2015. Skinande nytt. Foto: Antikmonologen

Man drar nya elledningar i antika lampor, eftersom dessa annars utgör potentiella brandrisker. Således blir kommentaren, formulerad av Metropols personal i samtycke med inlämnaren, om nydragen el direkt missledande, eftersom lamporna är nya. Det kan förstås en godtrogen (i begreppets positiva bemärkelse) spekulant -antingen på webben eller som fysisk besökare i auktionslokalen- ej känna till. Alla metalldelar är nämligen extremt rostiga.

Detalj av nr 9939534, Metropol den 9 november 2015. Skinande nytt. Foto: Antikmonologen
Skälet till den extensiva rosten är i c k e att lamporna suttit utomhus i uppåt hundra år. Anledningen till all rost är att inlämnaren= ägare/innehavare av Byggnadsvårdsbutik eller förslagen "Antikhandlare" eller privatperson har b e s t ä l l t dessa lampor med just denna patinering. Ni förstår kära läsare, detta utspelar sig under det tidevarv när allt är möjligt, vad gäller så kallad antikpatinering.

Detalj av nr 9939534, Metropol den 9 november 2015. Rostigt, dock nytt. Foto: Antikmonologen
Jag undersökte lamporna idag och den enorma mängd rost jag fick på händerna från någon minuts hantering var rent löjlig. Lamporna är sannolikt tillverkade i Kina (eller möjligen något gammalt öststatsland) de senaste åren. Att de är under tjugo år gamla är tämligen klart. Inte en repa på de emaljerade skärmarna, vilka för övrigt är av mycket låg kvalitet, gjorda på väldigt tunn plåt. Glaskuporna är gjutna/formpressade och även de helt utan patina. Till samtliga tre glaskupor hör identiska, helt nya svarta gummipackningar. Elsladdarna i samtliga lampor är identiskt monterade och likadana till utseende/montering. Senast Metropol sålde liknande katalogiserade lampor var den 21 september 2015:


Dessa såldes för 2.000 kronor + avgifter. De var också nya och katalogiserades med orden: "nydragen, jordad el".

Intressant i sammanhanget är ett par armaturer som såldes för en vecka sedan, också hos Metropol. De hade inte begåvats med någon kommentar om "nydragen el", trots uppenbara likheter med de diskuterade lamporna. Troligen på grund av det faktum att de inte var "rostiga". 


Eftersom inget i katalogiseringen implicit eller explicit antyder att någon del av lamporna är gammal finns heller inget att ifrågasätta i denna katalogisering.

I mars 2013 såldes följande Utomhusarmaturer hos Kolonn i Sundbyberg:


Saxat ur Antikmonologen 21 mars 2013


Möjligen känner ni igen dem? De är identiska med paret som såldes av Metropol under måndagen. En sökning på "Avslutade auktioner" hos Auctionet visar sju utrop av snarlika ytterbelysningar, sålda mellan mars 2013 och januari 2014:


"Rostanlupna/nydragen el/senare skärm/senare kupa" är gängse terminologi för dessa n y a lyktor.

David Brolin, Bukowskis Market.
Antikmonologen talade för ett knappt år sedan med David Brolin. Han tackade mig för bloggarna om dessa så kallade stallyktor och berättade att Bukowskis Market är väl medvetna om problematiken. Jag ringde -alltid lika tillmötesgående- David idag (10 november).
-Första gången man ser ett objekt är det lätt att godkänna fel av bara farten, så att säga. Men gång två och tre börjar man dra öronen åt sig och han understryker också att Bukowskis Market har en ständigt pågående dialog med alla kontor i landet, om att hålla en konsekvent linje i katalogiseringen.
-Det är två frågor som är centrala för oss på Market, när det kommer till ifrågasatta föremål: Ska vi överhuvud taget sälja dem? -Och i fall; hur ska de katalogiseras, resonerar Brolin. Vi har faktiskt inte sålt dessa lampor sedan du skrev om dem, avslutar han. Tack David, det är noterat.

Språk kan användas till mycket och rätt använt är det underbart. Hade man skrivit "nydragen el i ny lampa" hade diskussion uteblivit.

Förtroendeskapande Metropol? Herr Kamprad får fler kunder varje gång en godtrogen auktionskund klickar på budknappen för ett felaktigt eller illa katalogiserat föremål, var det visst någon som sade.




Fotnot:
Ingen av armaturerna som utlystes till försäljning på Metropol under måndagskvällen kom upp över bevakningspris och förblev därför osålda. Därför har båda utropen åter bjudits ut till försäljning, nu med lägre budnivå, men med samma katalogtext.

To call a spade a spade är ett brittiskt talesätt och andemeningen är att kalla något vid dess rätta namn, utan omskrivningar, även om det rätta namnet kan vara mindre behagligt. -I detta fall "ny" eller "samtida".

För övrigt noteras att Buddhan som ropades för 90.000 kronor av Z-Point Auktioner i Borlänge ligger noterad som OSÅLD under bevakningspris, trots att någon bjudit 90.000 kronor. Allt enligt deras hemsida, med utgången budtid. Dock noteras också att utropspriset nu är satt till 95.000 kronor. Om Antikmonologen såg fel angående utropspriset eller om Z-Point Auktioner ändrat är -okänt.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lurendrejeri
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/03/kass-katalogisering-kolonn.html
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/09/stallykta-for-fangst-av-bonde-inred-med.html
http://antikmonologen.blogspot.se/2013/03/antikbranschens-vara-eller-inte-vara.html
http://antikmonologen.blogspot.se/2015/03/vilken-olle-hjortzberg-metropol.html
https://auctionet.com/sv/search?utf8=%E2%9C%93&is=ended&q=utomhusarmatur
https://en.wikipedia.org/wiki/Call_a_spade_a_spade



5 kommentarer:

  1. Suveränt som vanligt!

    SvaraRadera
  2. Bra Nicklas och berömvärt att du orkar!
    Bedrövligt rent ut sagt - men inte förvånande tyvärr.

    Men vad som är mer förvånande är att Z-Point auktioner överhuvudtaget är kvar inom Auctionet. Trodde att Tom Österman hade mer kurage än att tillåta bondfångeri av denna kaliber. Tydligen inte vad det verkar. Skall bli intressant att följa utvecklingen i Dalom.
    Anders L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders.
      Lite för snabbt svarat till dig för ett par timmar sedan. Jag håller med dig, men känner Tom så pass väl att veta att han inte accepterar bondfångeri. Något har gått för fort och massor måste ha trillat mellan många stolar. Jag är också väldigt spänd på fortsättningen. ZP har enorm uppförsbacke nu, både gällande oljekrus, egna bilar till salu och orientaliska föremål med utropspris o c h bevakningspriser i paritet med Kaknäs radiomast.
      Den som lever får se.
      Med vänlig hälsning,
      Nicklas

      Radera
  3. Det torde vara lampor som kräver behörig elektriker för att installera. Metropol har visning fredag till måndag och då kan man ju gå dit och mäta dem om de passar. Om de är gamla eller nya spelar nog ingen roll för en köpare. Du kunde ju inte ens bedöma åldern så varför då spekulera? Bilar brukar räknas som begagnade när de rullar ut från bilhallen men staten har satt en gräns vid 500mil. Med nya lampor så ska sådana vara felfria men du skrev att de hade rost? Alla varor går säkert att hitta billigare på annat håll. Konditoriet hemma säljer mjölk för 10kr medan Lidl bara tar 7,09. Är då konditoriet skojare som lurar folk på pengar? Finns lamporna hos IKEA så ska men åka dit och kolla vilket kan vara nog så besvärligt.
    Hälsningar
    Anders L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mr X.
      Eftersom Anders L redan skrivit kommentar i tråden ovanför, så är det ju ett fantastiskt sammanträffande att "Anders L-2" skriver ytterligare kommentar. Jag väljer därför att kalla dig för Mr X, eftersom jag har konstaterat att Anders L 1 inte skrivit Anders L 2:s inlägg...
      Så Mr X, du säger att det inte spelar någon roll om lamporna är nya eller gamla, för köparen. Det var en mindre genomtänkt kommentar, anser jag. Dessutom säger du att jag inte kunde bedöma åldern. -En inte särskilt slug kommentar -den heller. Dina övriga kommentarer lämnar övrigt att önska, så jag rekommenderar helt enkelt lite lättare läsning än mina bloggar. De tycks väl krävande för dig. Till yttermera visso, så höll Metropol med mig till fullo i min kritik av lampkatalogiseringen, eftersom de ändrade katalogtexterna till fullo,
      Ha en fortsatt trevlig dag.
      Med vänlig hälsning,
      Nicklas

      Radera