fredag 13 november 2015

Urviktig Kaplansvisning

Kaplans visar sin årliga klockkvalité i dagarna, med auktion lördag den 14 november.


Tony Frank, Kaplans klockchef tillika känd Omegavän med skymtandes PloProf.

Nr 1-235 i katalogen består av gott och blandat -olika märken- av hög eller mycket hög kvalité och nr 300-516 utgörs av Omega-special. -För första gången föräras ett av klockvärldens prestigemärken en egen katalog på svensk mark. De enda snarlika arrangemangen har varit ett par Swatch-auktioner som också arrangerats av Kaplans, dock med mycket mer modest prisbild. Imponerande att få ihop mer än 200 intressanta Omega-utrop under mindre än ett år i lilla Sverige!

 

Rolex Oyster Cosmograph, s.k. Sigma dial till vänster, klubbad för 275.000 kr (utrop 200.000) samt Rolex Daytona "Units per hour 200", klubbad för 370.000 (utrop 280.000).

Att satsa på Omegaspecial är ett litet men logiskt steg för Kaplans, dock ett gigantiskt steg för svenska auktionshus, för att alludera på månlandningen med dess -för alla klockälskare självklara Omegahistoria. Urbytet -förlåt -utbytet- mellan Kaplans och Omegamuséet i Biel/Bienne har uppenbarligen varit stort. För varje utrop -där det varit möjligt- får köparen med sig ett så kallat Utdrag från Arkivet, det vill säga fakta om när klockan tillverkats och vart den levererades; Raka vägen från Omegas eget Museum/arkiv. Här snackar vi också "produktplacering" av rang.


Urfokuserad besökare

Medan de båda övriga Stockholmsauktionshusen denna höst helt givit upp tryckta kataloger, satsar Kaplans i motsatt riktning. Katalogen för klockkvalitén är stilig, påkostad och kaxigheten är påtaglig -med rätta. Exempelvis är känd auktionspsykologi att lägga ett föremål med lågt utrop men desto högre prisförväntningar som nummer ett i auktionen. Här brakar man loss med en så kallad Sigma dial av Rolex med utrop satt till 200.000 kronor. Något de stora svenska auktionsdrakarna sällan eller aldrig skulle göra; gå ut med en så hög startprislapp. Väck publiken med en smäll i auktionssalen, det är ju ändå lördag och sovmorgon..!


Avdelningen Gott och Blandat.

Omegaspecialen inbegriper inte enbart handledsur, utan det mesta som har en Omega-logotyp.


Nr 333, Dosa i silver, Omega, utrop 2.900, klubbad för 4.600 samt nr 312, Omega Constellation samt silverdosa, utrop 16.000, klubbad för 23.500 kronor.


Utrop 312 är en Omega Constellation med medföljande stor silverlåda, alltihop levererat år 1960 till Sverige. Under kindpussarkvällen fick jag av en besökande konnässör veta att tanken med den stora medföljande Omegamärkta silverdosan var att man skulle kunna förvara cigarrer eller cigaretter i den. Vilket kan förklara att den invändigt är klädd med cederträ. Skulle man ha slarvat bort sin cigarrdosa med omegalogga så finns det även en oputsad likadan -utan klocka- till salu; nr 333

James Bond är ytterligare en känd Omega-älskare, eller var det tvärtom? Skakad, för att hålla tiden. -Denna gång dock klockan, inte Martinin.


Den auktoriserade Stockholmsguiden tillika Antikmonologen hade svårt att lägga ifrån sig detta stycke Vasa-historia. Nr 158, Enicar Ultrasonic Sherpa DIVE, utrop 17.000, klubbad för 34.000 kronor.

En godbit inbegriper ett stycke viktig svensk historia. Nämligen en av de få klockor som satt runt en handled på en av dykarna som var med om att lyfta upp Vasaskeppet år 1961, ur Östersjöns kyrkogård, ett stenkast från nuvarande Gröna Lund. Ägaren till Enicar-uret var Bo Cassel, kapten för HMS Belos, ett ubåtsräddningsfartyg. Utrop nr 158 (borde varit utrop 333, eftersom det var antal år Vasa låg på sjöbotten...).

Av många skäl torde auktionen bli lyckad. Man har generellt satt (väldigt) låga utropspriser och handledsur är till yttermera visso mer inne än någonsin.

Kvalitetsauktionens följande Rolex Perpetual tillverkad 1960 med lågt utrop satt till 99.000. Slutpris 245.000 kronor.

Jag utnämner den till auktionens Snuskigt Snygga Snackis.



Fotnoter:
Förebilden till Omega-specialen torde vara auktionshuset Antiquorums Omegamania-auktioner som hålls återkommande i Geneve, i Schweiz.

Till nästa kvalité hoppas Antikmonologen på ett register i katalogen. Som den nu är utformad är katalogen något svårarbetad. Snygg, men svår!

På grund av datorkrasch är denna text skriven enbart via smartphone. Ursäkta eventuella brister.

Källa:
www.kaplans.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar