Mås-trutar av okänd förmåga, dock signerad Thure Wallner |
Målningen är enormt illa målad och saknar all teknisk bravur. Det allmänna intrycket är tvådimensionellt. Varken vatten eller fåglar är utfört av en skolad konstnär, utan ger i stället intryck av att vara gjort av någon skolelev under en teckningslektion, enligt raster-metoden. Ena vingen är dessutom avklippt, vilket i sig ser absurt ut i ifrågavarande komposition. Inga bud har -ännu- lagts, tack och lov. En sämre målning "av Thure Wallner" har högst sannolikt ej skådats söder om Nordkap. Signaturen på diskuterade "Thure Wallner" är inte gjort av "den" Thure Wallner, varken vid 21 eller ens 77 års ålder utan som den nu presenteras de facto ett falsifikat. -Och nej, det heller är inte ett verk från en av konstnärens dåliga dagar. Wallner var duktig, habil och visste att måla fåglar (och hav!) på ett utmärkt sätt.
Styltig imiterad signatur. |
Äkta signatur på olja såld av Stockholms Auktionsverk 20120318. |
Spännramen kommer troligen från en äldre målning som slaktats. Ramen som nu sitter på fågelmålningen är vitmålad på framsidan, med bästa falu-vit. "Spännramen" som duken är uppspänd på, stämmer inte. Den ser ut att komma från en större målning eftersom varje träbit liksom kilarna är överdimensionerade. Dessutom är spännramen inte ihopsatt som en spännram brukar vara. Duken är heller inte uppspänd på spännramen som den borde ha varit, utan taffligt ditspikad.
Nysågad spännram och mycket illa ditspikad duk där spännramen är utan syfte. |
Förresten Metropol, följande utrop är inte ett kungligt monogram: "Järnrelief, kungligt monogram". Det är företaget Husqvarnas logotyp och detta "kungliga monogram" är itu-sågat gjutjärn från en gammal hederlig trampsymaskins kortsida. Hålet för svänghjulet är tydligt synligt. Kronan är i och för sig kunglig, eftersom Husqvarna från början var statligt, men monogrammet utgör ett "H" för Husqvarna, ingen kung. Vad har hänt nedtill under lejonen? Har någon driftig person blästrat bort ordet "Husqvarna" där?
Uj, uj, uj, nu lär många symaskiner sågas sönder framöver. Det "kungliga monogrammet" såldes nämligen för 1.100 kronor plus avgifter. Dylika trampmaskiner har skänkts bort som osålda under många års tid på så kallade bond-auktioner, på grund av otymplighet och vikt.
Avsågat "kungligt monogram" vid respektive lejonhuvud samt nedtill på fyra ställen. |
Målad, osågad och oblästrad upplaga av "Järnrelief, kungligt monogram", med andra ord trampsymaskin. Foto: Husqvarna Fabriksmuseum. |
Glöm heller inte att det som en gångs sålts av ett auktionshus generellt sett anses som äkta för all framtid. Ett oerhört korkat men icke desto mindre etablerat synsätt i branschen.
För övrigt noteras också att Sveriges Television vågar granska det svensk (fack-)press ignorerat till dags dato; nämligen Lauritz irrfärder i auktionsbranschen. I senaste avsnittet av Uppdrag Granskning(UG) gällde det genomfalsk grafik av Warhol med flera andra konstnärer. Orkar UG nysta i skandalen med Afrikanska masker? Varsågod UG, här är silverbrickan: Enorm skandal under uppsegling på Lauritz och Lauritzgate -En praktskandal.
Foto:
http://online.auktionsverket.se/1203/125840-thure-wallner-oljemalning/
Man baxnar!
SvaraRaderaHej Karin.
RaderaDå är vi två. Tack för dina rader.
Mvh,
Nicklas
Jag vill också vara med i baxnarnas skara ;-) och undrar om man ska skratta eller gråta.
RaderaTack, Nicklas, ditt måtto, som vanligt, aldrig ge upp!!!! Madeleine Tigerschiöld
SvaraRaderaTack Madeleine.
RaderaMvh Nicklas
Ansluter mig till den baxnande skaran. Tror inte att det är sant! Vem katalogiserar på firman och vad har denne/a för bakgrund. Inte syslöjd i alla fall.
SvaraRaderaStackars den som köpt eländet.
Anders L
Hej Anders.
RaderaTack för dina tankar!
Mvh,
Nicklas
Så baxnar även jag.
SvaraRaderaGjutningarna på gamla symaskiner är vackra, men vem kunde ana att de skulle bli skrytföremål?
Just så.
RaderaMvh Nicklas
Vecka efter vecka, samma elände! Det är inte bara svenska auktionshus, danska och finska kommer med påstående om föremål så man baxnar. Finska Hagelstam tycker i sin senaste auktion att en silverbägare stämplats av en mästare som heter Neizvestniy. Någon har stavat sig genom det kyrilliska alfabetet och konstaterat detta. Nu är det bara det, att ordet betyder "okänd". Alltså att stämpelboken anger mästaren som okänd. Jag trodde i min enfald att Hagelstam var den förste att lita på.
SvaraRaderaHej Lars.
RaderaTack för dina kommentarer. Baxnandet sker uppenbarligen även i Finland.
Mvh,
Nicklas
Vilken renässans för trampsymaskinen. Snart katalogiseras väl en d:o som "kunglig symaskin" och säljs för en svindlande summa. "Har tillhört Prinsessan Hulda" . . .
SvaraRaderaWallner tavlan ser inte riktig ut så den borde kasseras. Symaskinssidan har ju faktiskt kunglig krona. Husqvarna är inte bortblästrat (helt säkert) men en hederlig vinkelslip duger bra. Du har aldrig blästrat något men kanske borde du prova. Mycket användbart i vissa sammanhang.
SvaraRaderaVeckans rysare står dock Göteborgs Auktionsverk för. Marcus Larson tavlan är fejk. Han använde inte palettkniv och under signaturen syns det fortfarande röd färg "copia"? eller annan signering
Hej Anonym.
RaderaJag håller med dig om att Gbg:s Auktionsverks M. Larson känns avvikande, på flera sätt.
Mvh,
Nicklas
Någon har i alla fall varit och kladdat under ML signaturen. Ser luddigt ut, Det har som föregående skribent påtalat stått något där. Bör tas bort snarast!
SvaraRaderaFör övrigt en alltför tafflig tavla.
Hej Anonym.
RaderaOm du känner så, så bör du kontakta ifrågavarande auktionshus.
Mvh,
Nicklas
Hej Niklas!
SvaraRaderaMen Niklas vad menar du med avvikande. Tror du tavlan är gjord för över 150år sedan i en teknik ganska typisk från Frankrike kring sekelskiftet 1800/1900? Ramen är tillverkad i Danmark av en efterträdare till en firma grundad 1872. Marcus dog 1864. Signeringen är en ganska vanlig dansk typ så det är kanske ingen förfalskning utan en grov felattribuering till Marcus Larson av ett större auktionsföretag. Vem som gör störst fel? En auktionsfirma som håller auktion varje vecka eller ett auktionsföretag som samlar ihop utvalda objekt till en kvalitetsauktion vår och höst? Ett intressant fenomen är varför bjuder folk på dessa objekt? Är det bara fyndkänslan som styr?
Hälsningar
Stefan
Hej Stefan.
RaderaDu har säkert rätt i allt du påstår. Men skillnaden mellan dig är -mig veterligen- att du gör dina åsikter hörda i ett kommentarsfält till Sveriges största blogg om konst- och antikbranschen- ANONYMT. Jag gör det med namn och bildbyline. Om du känner väldigt starkt att denna oljemålning är felattribuerad (vilket alltså jag också tror) så tycker jag att du ska lägga ner energi på detta med ifrågavarande auktionshus och inte med mig. JAG är ingen ombudsman för Sveriges alla auktionskunder. Ännu i alla fall. Lycka till!
Mvh,
Nicklas