torsdag 16 april 2015

Får Glenn på Bukowskis risktillägg?

Att auktionshus och antikhandlare inte får sälja produkter som stammar från hotade djurarter är numer ett känt faktum. Träslag som kommer från ovanliga eller rödlistade träd/skogsområden utgör också ett känsligt område, typ jakaranda och teak. Vid en förfrågan måste säljaren kunna uppvisa papper på att föremålet till salu är tillräckligt gammalt för att få säljas (Cites/Jordbruksverket/1947).

Nr 657274, Bukowskis Market i Göteborg.
Sugen på lite living-on-the-edge-inredningsföremål i sann nybrutalistisk anda? Skynda er i så fall, budtiden går ut under torsdagen den 16 april och bevakningspriset är redan passerat!

Evigt som eternit. Foto: Elementia.com
Men hur är det med farliga ämnen? Det vet uppenbarligen Bukowskis Market i Göteborg, eftersom de erbjuder ett par ytterfoder/krukor av Signe Persson Melin till försäljning. De är gjorda i eternit, även kallat asbest. Det material som kallades för fattiglappar eller torparkex i folkmun eftersom de kvadratiska plattorna var så vanligt förekommande som fasadbeklädnad och tak efter andra världskriget.



Ifrågavarande ytterfoder är designade av Signe Persson Melin, troligen under femtiotalet, enligt barnbarn som Antikmonologen haft kontakt med.

Antikmonologen kunde dessvärre inte hitta "Auktionshuspersonals hantering av asbest" på Arbetsmiljöverkets hemsida.

När undertecknad för ett par år sedan röjde på ett landställe i Gästrikland, så blev det en rejäl åthutning av personalen på återvinningscentralen. För att jag kom med icke plastinslagna eternitplattor. Detta på grund av riskerna med materialet, som sedan andra halvan av 1970-talet är erkänt som kraftigt cancerogent.

Första kruknedslaget någonsin på g?
Känner Bukowskis överhuvudtaget till riskerna med materialet? Hur hanteras föremålen i visningslokalen? Hemleverans kan beställas av köparen. Får fraktfirman risktillägg? Erbjuds spekulanter skyddsutrustning under pågående visning? Vad händer om en kruka tappas i golvet under pågående visning; utrymning av lokalerna? Är försäljningen ens laglig? Är det en trendspaning; Inred dödligt..?!

Sanering av eternitplattor (på riktigt!). Har Bukowskis Market likadana dräkter med ett snirkliga logotypen  "B" på bröstet? Ett så kallat "White suit sale" kanske? Foto: mdr-srl.it

Frågorna tornar upp sig. Bukowskis har -förhoppningsvis- svaren. Slutpriset blev 3.100 kronor.
---------------------------------------

Fotnoter:
"Alla heter som bekant Glenn i Göteborg".

Nja, säljaren måste enligt två domstolsbeslut inte nödvändigtvis kunna uppvisa papper på att föremål från rödlistade djur är gamla. Inte om man lovar att man faktiskt lovar att man lovar att man visste att föremålen var gamla som man lovade att man lovat domstolen att man lovade åklagaren att man själv var expert på att lova att tala sanning och att man lovat att man är expert i ett lovat område som ingen visste att man lovat att man var expert på, fast antikundantaget gör att man kan lova vad som helst, som lovat och att man aldrig ännu till denna dag omskrivits som expert på orientaliskt konsthantverk någonstans, fast man lovade det, som tidigare lovats dyrt och heligt som man fortfarande också lovar och går ed på. (Se Uppsala Auktionskammare frias på grund av juridiskt gungfly och hittepå).

Det står i objektsbeskrivningen att krukorna är "stämpelsignerade". Varför har Bukowskis Market i Göteborg då inte illustrerat den märkningen i katalog? Udda. 

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Asbestcement

http://www.av.se/teman/Asbest/Privatpersoner/?AspxAutoDetectCookieSupport=1
http://www.mdr-srl.it/come-smaltire-eternit.php

4 kommentarer:

  1. Är det inte så att asbesten i eterniten frigörs då man börjar riva och slita i dem? Dvs så länge eterniten är hel så är asbesten bunden.
    /nilsb

    SvaraRadera
  2. Hej Nils.
    Jo, det har du nog delvis rätt i. Men dessa har ju stått ute, med jord och vatten i, troligen året om, utsatta för väder och vind, samt temperaturväxlingar. Så särskilt bunden tror jag inte asbesten är då... Så frågorna kvarstår nog.
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    Följande är hämtat från Arbetsskyddsverket:
    "Eternitplattor innehåller asbest, vilket är ett hälsofarligt material. Användning, bearbetning och behandling av asbest och asbesthaltigt material är förbjudet i arbetslivet. Det är det asbesthaltiga dammet, som är hälsofarligt. Om asbestfibrerna är fast bundna i ett annat material som till exempel cement i en eternitplatta, är det ingen stor fara för hälsan. Detta gäller under förutsättning att man inte bearbetar, behandlar eller på annat sätt hanterar plattan så att damm uppstår."
    Så jag hävdar - något envist - att det inte är någon fara att hantera dessa krukor så länge man inte har sönder dem.
    Det finns inga rekommendationer heller att ta bort "fattigmanslapparna" så länge de "inte är skadade och kan avge fibrer" och de (liksom krukorna) har ju i många år utsattas för väder och vind... :-)
    För övrigt vill jag tacka för en trevligt skriven och informativ blogg!
    /nilsb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen, Nils.
      Tack för dina ytterligare kommentarer.
      Intressant, tillika okänt territorium vad gäller konsthantverk, åtminstone för mig. Personligen skulle jag aldrig handla med asbest. Att Buckans personal får göra det är förvånansvärt, anser jag.
      Trevlig helg Nils och tack för dina värmande ord.
      Mvh,
      Nicklas

      Radera