fredag 30 november 2012

Hill in -igen- och Larsson ut -igen- på Bukowskis

Bukowskis har inlett visningen av Höstkvalitén. Den har föregåtts av skvallret att en akvarell av Carl Larsson, Karin skalar äpplen, stulen från Norrköpings Konstmuseum 1988, skulle säljas av en norsk samlare hos Bukowskis. Buk tillfrågades redan för något år sedan, men avböjde. Uppenbarligen har Bukowskis jurister grundligt penetrerat ärendet, eftersom målningen ingår i katalog och visning. -Nej, nu drogs den tillbaka! Dagens Nyheter citerar ägaren den 28/11: "Jag och min familj har beslutat oss för att behålla konstverket och inte utsätta Bukowskis eller oss själva för ytterligare tramsigheter".
Tramsighet omöjlig att köpa
Bukowskis har i och med denna höstkvalité hottat upp katalogen med idolporträttsliknande helsidor i svartvitt av personal och även rubriksatt ett antal utrop med mer eller mindre filosofiska deviser. Äppelskalerskan har fått rubriken Den självklara huvudpersonen, -huvudet på spiken och ödets ironi i retrospektiv; med polisanmälan för häleri mot Buk och tavlan tagen i beslag av polisen? Samtidigt är det pinsamt av en så framstående institution som Norrköpings Konstmuseum, att inte publicera en enda kommentar till Carl-Larsson-gate på sin hemsida. Nu går säkerligen drevet att få norrmannen som äger tavlan att fläka ut sig i intervju. Möjligen anser Buckans styrelse all PR vara bra PR?
Carl Fredrik Hills mästerverk från 1876 (Klubbad för 8,2 milj. inkl. avg)
Till min stora glädje har ägarförhållandena vidrörande den fantastiska oljan av C F Hill, Mörka moln över falaiserna, Luc-sur-Mer, utretts. Denna för sin samtid (utförd 1876) otroliga målning drogs i våras tillbaka från försäljning, i elfte timmen, pga "oklara ägarförhållanden". Utrop 3-3,5 miljoner kr.
Okänd kvinna, avbildad av en av 1800-talets stora porträttörer
(Återropad)

Fin värdeutväxling noteras redan, för det finstämda kvinnoporträttet daterat 1881, av Carl Peter Mazer. Den klubbades för 7.200 på BukMarket i våras. Nu är utropet 15-20.000. Det måste vara den nya ramen, närmast identisk med den gamla, som är så värdehöjande. Jag tror inte att nya värderingen riktigt räcker heller. Sensmoralen varandes att det går att fynda!

En stridselefant på soffbordet skulle inte vara fel som conversation piece. En tidselefant som gjordes under Caravaggios och Shakespeares tid, dvs sent 1500-tal. Utropet 2-3 miljoner, lär ej förslå, -men varför inte ett enda ord om proveniens?
Modest ropad best (Klubbad för 4,5 milj. inkl. avg)
Några pärlor som distinkt lär slukas av konsthandeln är Carl Wilhelmssons båda finstämda I viken, troligen utförd 1907, lågt ropad i 25-30.000 kr samt även Skymningstid, Västkusten, 60-80.000 kr.

Munsbiten I viken, C. Wilhelmson (Klubbad för 51.000, inkl. avg)
Skulle ni ha plats på ett annat soffbord för ytterligare en fascinerande elefant, så föreslår jag Ganeshan i sten, köpt i London 1972, för £5250. Den är 500 år äldre än stridselefanten. Ropad för 500-700.000 kr, vilket möjligen är högt, enligt initierade källor.
Tung lyckogud för stadigt soffbord?(Klubbad för 4,5 milj(!) inkl. avg)
Ovanligt fin auktion, med Degas le Penseur, Fabergébordsur och många andra höjdare. Vem vet, än är det inte auktionsdags. -Kanske inkluderas Äppelskalerskan och exkluderas Falaiserna, när allt kommer omkring... Vi får se, när klubban går till väders.

6 kommentarer:

 1. Fina grejer... Kul med utdjupande konspirationsteorier också :)

  SvaraRadera
 2. Eeeh, ok. Inte riktigt säker på vad du åsyftar, men tack!
  Mvh
  Nicklas

  SvaraRadera
 3. Hej, du verkar insatt i denna värld som för mig är en helt ny... Kanske du har lust att ge din syn på ett dilemma jag står inför. Blivit tillfrågad om jag kan lämna en klocka till ett auktionsverk, endast som ombud. Ägaren är avliden och det är änkan som vill sälja. Det är dock så att denna klocka tidigare varit försvunnen, anmälts stulen o ersatts av försäkring. Klockan dök långt senare upp vid flytt. Hon vill nu sälja detta armbandsur. Känner mig lite orolig för att det är bedrägeri och att jag kan bli inblandad, vad tror du? Tack på förhand!

  SvaraRadera
 4. Hejsan.
  Det låter sannerligen som ett dilemma och potentiellt också som möjligen olagliga affärer. Vore jag du skulle jag gå ner till Kaplans Auktioner på Biblioteksgatan och dryfta saken med deras klockkillar. Förhoppningsvis vet de hur du ska agera. Du vill inte bli inblandad i några oegentligheter och det vill inte de heller.
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera
 5. Stort tack för snabbt svar!

  SvaraRadera