tisdag 13 november 2012

Koppartratts-Roka till salu

På Bukowskis Market i Göteborg, har en oljemålning legat ute till försäljning sedan oktober. Attribuerad till Charles Roka (1912-1999). Den fick inga bud över bevakningspris förra omgången, så nu bjuds den ut igen.

Charles Roka var en habil, duktig, konstnär, som målade yppiga kvinnor, oftast utan särskilt många värmande klädesplagg på överkroppen. Ibland var motiven lekande barn med hundvalp, eller dansande zigenare, -romer som man säger idag. Med andra ord så var Rokas motivval allt annat än comme-il-faut i de fina salongerna... Han kom från Ungern, hamnade i till slut i Norge och utbildades till konstnär i båda länderna.

Men hur opassande hans måleri än är, så tycker jag att rätt ska vara rätt. Roka var en skicklig -om än inte sublim- konstnär som kunde måla, med intresse i ljusskildring och kolorit. Låt hans eftermäle vila i frid och låt hans måleri få den respekt det faktiskt förtjänar. Låt honom också fortsatt vara populär ute i stugorna i Skandinavien.

Koppartratts-Roka
I de flesta sammanhang påpekas att om det är något kopister/förfalskare misslyckas med, så är det händer. Titta på denna "hand":
Eller denna "hand"(avklippt...):

Om det var något Roka var road av att skildra på duken, så var det den kvinnliga barmen och han gjorde det med bravur. Oftast tämligen voluminös, skickligt skildrad med påverkan av naturligt uppträdande fysiska lagar. Så här ser ovanstående barm ut:
Jag gissar att personen som hållit i penseln i detta fall haft två upp och nedvända kökstrattar i koppar som förlaga för ifrågavarande kvinnliga attribut.

September-Roka, nr 341649

Roka nr 341649 såldes Av Bukowskis Market i september 2012. Jämför de båda målningarna; händer, byst, ljusskildring -ja allt! Notera ljusskildringen, i koppartratts-Rokan känns det som ljuskällorna överstiger antalet 20. I september-Rokan kommer ljuset från ett enda håll. Jag skulle kunna fortsätta och diskutera signaturens (bristfälliga) utförande, penseltekniken, draperingens utförande, färgval och komplementfärgstänkande, modellens onaturliga kroppshållning, dukens helt nya utseende etcetera. Men jag gör inte det för det är Bukowskis Markets ansvar att göra.

På internetspråk tror jag det kallas för phishing; man provar och provar igen, tills någon hugger på kroken. Nu har någon huggit på kroken (måndag 12/11, kl 14.30 kom budet), grönmarkerat på 3000 kr, vilket betyder att det är tillräckligt högt för att leda till köp. Men vad är det köparen får? Grattis till målningen..?! (Om ni vill bjuda emot, så går budtiden ut den 19 november. Det är inte jag som bjudit 3000).
----MÅLNINGEN HAR DRAGITS TILLBAKA AV BUKOWSKIS MARKET----
Fotnot:
Bevakningspris är det pris som Auktionshuset kommer överens med säljaren är absoluta lägsta accept-pris. Bud under den nivån leder ej till köp. Bevakningspriset är hemligt för utomstående, men ligger ofta på ungefär 80% av (lägsta) utropsnivån.
Fotnot 2:
Glöm inte det gamla ordspråket att det är smartare att förfalska 20-lappar än att förfalska 1000-lappar. Varför? -Hur många 20-lappar skärskådas som en 1000-lapp?!
Fotnot 3:
Ytterligare ett ordspråk på vägen: Skjut inte budbäraren.

Källa:
http://www.bukowskismarket.com/items/367088-charles-roka-olja-pa-duk-signerad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar