tisdag 6 mars 2012

Eldsjälsträff om ljuskronor

Uppkavlade ärmar och andaktsfulla åhörare
Diaspora av prismor
Samlarföreningen S:t Eriks föredragskväll besöktes återigen med glädje härom veckan. Karel Kanak, med rötter i Tjeckoslovakien (Böhmen), pratade om ljuskronor. -En av världens kunnigaste på området stod det i programmet, vilket jag inte för en sekund betvivlar . Jag har aldrig varit på ett föredrag där föredragshållaren har dukat upp cirka åtta bordsmeter av material relaterat till föreläsningen. Där låg exempelvis mängder av prismor, speciallitteratur och stora glasverktyg för prismetillverkning. Karel pratade om ljuskronor/kristallkronor i alla dess former och poängterade att det är i detaljerna man ser om det är ett original eller kopia. När, var och hur uppstod seden att hänga prismor eller liknande i taket? Möjligen kan man under medeltiden ha hängt sina ädelstenar/ halvädelstenar (amuletter) i anslutning till eller ovanför sängen på en enkel träkorskrona. Detta i kombination med vax/talgljus eller oljelampor.
Gustaviansk, delvis brännförgylld ljusarm

Antikhandlares/konservators armar
Sengustavianska ljusarmar
Det pratades mest om 16- och 1700-talskronor och Karel blev bombarderad med frågor om stilkarakteristika m.m. Anlitad av många antikhandlare och muséer har han genom åren fått frågan om att skriva en bok många gånger. Han har 24(!)A4-pärmar med skrivet material. Förläggarna borde fylkas. Men han känner att pusselbitar saknas och konstaterar också med ett stort leende att om han redan hade publicerat så hade ju konkurrenterna varit mycket duktigare, -så när den publiceras står skrivet i stjärnorna eller möjligen prismorna...
European Society and Documentationcentre for Chandeliers, Light and Lighting är en förening för kunskap om ljuskronor där Karel Kanak är mycket aktiv.
http://www.lightandglass.eu/
http://www.samlarforeningensankterik.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar