Sigill klubbat för 12.4 miljoner euro. EJ betalt. Kan bli ditt på lördag, till rea-pris? |
Mellan 2008 och 2011 fullföljdes aldrig 19 försäljningar, värda runt 22 miljoner US dollar, nära en kvarts miljard kronor, bara hos auktionshuset Sotheby´s, enligt stämningsansökningar. Det New York-baserade auktionshuset har stämt nio personer i Hong Kong och för första gången även namngivit ett flertal köpare som vunnit budgivningar. Namnavslöjandet har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att få köparen att hala upp plånboken, säger Kevin Ching, Sotheby´s.
Auktionshuset Chassaing-Marambat i Toulouse, Frankrike, auktionerade ett Qianlong-sigill i vit jade, i mars 2011 och det klubbades för nätta 12.4 miljoner euro. Köparen var kines, men auktionshuset fick endast 2.2 miljoner i betalning. På lördag, den 31 mars återutropas sigillet. -Det kommer antagligen att kosta mindre denna gång, säger specialisten på Asiatisk konst, Pierre Ansas. -När vi har sålt sigillet kommer vi att stämma icke-betalaren på mellanskillnaden, fortsätter han. Vid första försäljningen krävdes en deposition på 200.000 euro, på lördag krävs 3 miljoner. Det motsvarar en garanterad summa som är lika med lägsta utrop. "Vi var tvungna att be om en stor deposition eftersom vi eftersträvar en säker budgivning", säger Ansas. "Vi har också flera fall av icke-betalningar för närvarande, gällande mindre summor, runt 100.000 euro. Det är faktiskt en hel del pengar för dom som berörs".
Det är ett i branschen känt faktum att den så kallade marknaden inte tycker om objekt som bjuds ut för snart inpå en tidigare försäljning, s.k. marknadens minne, och därmed möjligen genererar en lägre summa än vid första tillfället.
-Det(läs: outlösta föremål) är ett internationellt problem, säger Roger Keverne, London-baserad handlare. "En del kinesiska handlare försöker sälja föremål innan de betalat för dem. Vi känner inte till hela historien. Problemet är också att de kan vara under-bidders (alltså "tvåa" i budgivningen). De trycker upp priserna och då blir marknaden falsk".
Instabil konstruktion |
Elisabet Fellbom, ansvarig för Orientaliska avdelningen på Stockholms Auktionsverk(SAV) säger att problemen med utebliven betalning inte har utgjort något problem för SAV, med det ödmjuka tillägget -ännu. Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare, säger att de drabbats, men också att den svenska marknaden antagligen på det hela taget är väldigt förskonad, sett ur ett internationellt perspektiv. Han tillägger att säljarens rätt är det centrala och att även om kostnaderna för internationella indrivningsuppdrag kan överstiga auktionshusets provisioner, så ska pengarna in. En kund som vunnit budgivning, men ej betalat är i framtiden bränd. Kontrollen av presumtiva köpare är rigorös och likviditeten kontrolleras i möjligaste mån mot Bank of China, fortsätter Bexhed. Cecilia Nordström, Orientaliska avdelningen på Bukowskis, säger att de också har haft problem men i stort är förskonade och förordar omförsäljning snarare än indrivning, eftersom det är problematiskt med indrivning i Kina. Cecilia påpekar att kontantdeposition är kutym i Kina idag, men inte i Sverige, eftersom kontanter inte längre är gångbart i Sverige (på nivåer som dessa). -Vi avvaktar med spänning domar i fallen där Sotheby's har stämt. Dessa domar lär bli rättesnören för branschen, avslutar Cecilia Nordström.
Auktionshusen accepterar allt mer sällan kontant betalning. Anledningarna torde vara flera, självklart blir rånrisken mindre vid eliminerad kontanthantering, men skattemyndigheter vill sannolikt också utesluta chans till pengatvätt. Sannolikt ett nog så stort problem på prisnivåer som dessa.
En anledning till outhämtade -därmed obetalda- föremål kan möjligen också vara att köparen fått kalla fötter angående objektets autenticitet/ katalogisering, efter att klubban fallit.
Ytterligare ett problem är att officiella publikationer inte alltid redovisar auktionsbranschens (irr-)vägar. Priserna på ett par av de ifrågavarande föremålen i Sotheby´s stämningar ligger ute på Artnet.com, välanvänd databas i branschen, som om transaktionerna vore avslutade. Olyckligt, eftersom branschens grund vilar på dessa siffror.
Kan det vara så att det frånsett likviditetsfrågan även föreligger en kulturell skillnad i synen på pengar och etik/moral i relation till budgivning och betalning om man jämför Kina kontra Väst?
Källor:
http://www.bloomberg.com/news/2012-03-27/chinese-art-buyers-renege-on-22-million-forcing-clampdown.html
http://www.interencheres.com/ventes_aux_encheres/etude.php?clef_etude=31001
http://www.sothebys.com
Intervjuer med Elisabet Fellbom, Magnus Bexhed och Cecilia Nordström.
Fotnot:
Qianlong var kejsare 1736-1795
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar