torsdag 23 februari 2012

Antiktrend 2012 låter kviddevitt


Så kallade trendspanare och samtidskommentatorer har varit upptagna i rampljuset under antikmässan i Älvsjö. TV älskar att få livekommentar från platsen där det händer och det hände i Älvsjö i helgen som var. Mässans tema var original och originell och proffstyckarna konstaterade som brukligt de senaste åren att vintagekläder fortfarande växer i popularitet. Själv log jag åt att begreppet "vintageviner" lanserades av/under Älvsjömässan; -med uttalet vintaaasch i högtalarutropen. Förväntar mig nu vintage-väder, vintage-pendeltåg, vintage-vinterkräksjuka och vintage-recession för att därefter hasta hem till vintage-middagen med vintage-familjen. Eller inte. Jag kräks snart av ordet som börjar på "v" och snälla, kom inte dragandes med "retro" i stället.
Kungsörn, Aquila chrysaetos, vakandes över banankartonger, ej starrmader


Nötskrika
Min alldeles egna trendspaning var att det stod något uppstoppat i var och varannan monter. Då syftar jag inte på innehavarna, utan före detta flygande eller springande -djur, oftast fåglar. Vare sig det var en allmogehandlare, bokhandlare(!), grosshandlare eller SKAF:are så nog skulle en eller ett par uppstoppade fåglar ingå i montern. Eftersom jag är ensamutställare så hade jag inte tid att titta på mässans alla montrar, men det var otroligt mycket fjäderfä och även däggdjur i montrarna. Trenden har existerat i många år, men nu har det tagit närmast löjliga proportioner. För en tid sedan visade Leif G.W. Persson i prime time TV, hur han låtit uppstoppa motsvarande ungefär 3/4 av djurstammen i Kolmårdens djurpark till sitt arbetsrum. Som sällskap liksom.

Beställd för att matcha planschen, månne?
Folk påverkas av både antikmässor och TV-program och jag tycker personligen att det är mindre bra att det ska vara "inne" att omge sig med döda djur, som pikanta highlights i inredning. Det är för mig helt ok att låta stoppa upp älgskallen man själv nedlagt eller att ha vildsvinsgaddarna på väggen, men att köpa mer eller mindre exotiska djur -fridlysta eller inte- är olyckligt. Elefantfötter som sophinkar, örnar i entréhallen till herrgårdar känns så mycket som victorianskt 1800-tal. Problemet med användande av elfenben som material för skulptur är fortfarande 2012 ett stort problem, även i Sverige. Om 20 år kan alla elefanter vara borta. Utrotade. Gissa varför det nästan alltid står "ben" och inte "elfenben" i princip landets alla auktionshuskataloger. Lika lite som att vanliga auktionshus inte får sälja opluggade skjutvapen, får de heller inte sälja elfenben (om det inte klart kan beläggas att det är antikt), eller (skinn från) fridlysta djur, eller äggsamlingar. Den som är road kan läsa vidare i artskyddsförordningen, Cites etc. En äggsamling skymtade jag också på mässan, men den tog den trevlige handlaren genast bort, då vi resonerade om saken. Okunskapen i antikbranschen är sannolikt stor vad gäller handeln med djur och relaterade produkter. Jag kommer ihåg att det blev ett himla liv när ett av Stockholms auktionshus försökte sälja ett björnskinn för ett par år sedan. De flesta auktionshus säljer inte längre uppstoppade djur. Väl så.

Mässans vanligaste art- fasan
En ytterlighet är ju självklart noshörningshorn och under Älvsjömässan hade jag flera kineser som rakt på sak frågade om jag hade något till salu, -"money NO ploblem!!!" Ni behöver bara logga in på det danska största auktionshuset för att se noshörningshorn till salu, monterade som horn- inte skurna till "konstverk". De har enligt katalogiseringen alla Cites-papper i ordning. Antagligen rör det sig om jakttroféer, men vem som helst förstår ju att i och med att man säljer hotade djurs delar, så gagnar man handeln och därmed också jakten på dessa hotade djur. Priserna per kilo är astronomiska och i varje danskt utrop anges vikten till grammet när... Alla arter av noshörning är på randen till utrotning. Behöver jag utveckla detta?
Arbetsrumssällskap?
Själv ber jag att få nominera till årets Goddag yxskaft på mässan. Ett par veckor före mässan upplystes alla utställare om att man kunde be kvalitetsjuryn att bedöma ens monter. Underligt tyckte jag, hur skulle det gå till? Så jag ringde mässgeneralen och fick veta att det absolut inte var något problem att jag hade saker till salu i både mycket låg och även högre prisklass. Ok, så vad är det då som bedöms frågade jag, att jag bara har genuina föremål, äkta varor eller vad? Ja, det visste hon inte så noga, men de skulle höra av sig. Jag anmälde mig för inspektion. Kvällen före öppningen kom en av jurymedlemmarna fram till montern utan att göra eller säga något, så jag förevisade en 1700-talskeramikfavorit och även en 1900-talsmålning, därefter gick han med en axelryckning. Dagen efter fick jag beskedet att mina föremål höll för "ojämn kvalitet" för att kunna godkännas av juryn. Nota bene, jag stod inte i SKAF:s område. För ojämn kvalitet för vadå undrade jag i mitt stilla sinne. Att juryn ska hinna med att bedöma alla SKAF:arna och ytterligare en massa handlare är en tokig tanke. Detta upplägg var inte genomtänkt innan det implementerades. Kan man inte sälja saker i 100-kronorsklassen för att accepteras av SKAF-juryn? Ett föremål som kostar 100 kr kan ju vara både genuint, orört och äkta men ändå inte platsa i Brösarp, men borde kunna accepteras av kvalitetsjuryn ändå, - och det såldes föremål från både 1980-90 talen i SKAF-montrarna.

Duvhök, juvenil hona
Den stora snackisen på mässan var väl annars att Thunér Antikhandel tilldelades nya möjligen något krystade utmärkelsen "Årets dyrgrip" för ett par kungliga nattkommoder i svulstig empire. Snacket gick ut på att ett känt auktionshus minsann hade klantat sig och katalogiserat kommoderna som stilkopior, snarare än original från tiden och att Thunér därför fått dem så billigt. Visst är det olyckligt att ett auktionshus gör fel, men det händer och jag känner inte till detaljerna, men till syvende och sist så är det någon (troligen far och son Thunér) som tack vare deras upparbetade kunskap kunde göra ett riktigt kap på auktion i södra Sverige. Good for them. Jag gläds med dem!






Fotnoter:
Skaf är Sveriges Konst- och Antikhandlareförening (http://www.konstantik.se/)
Används inte arsenik vid uppstoppning; är det bra för potensen månne? http://www.cites.org/
Artskyddsförordningen http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20070845.htm
http://www.bruun-rasmussen.dk/index.do
Brösarpsmässans signum är genuina, helt orörda antikviteter (http://www.brosarpsmassan.se/)
Alla bilder togs efter avslutad mässa.


<a href="http://www.mycityantiquing.org/wiki/Thun%C3%A9r_Antikhandel"><img alt="Thunér Antikhandel" src="http://www.mycityantiquing.org/exlink/index.php?pg=7705&tp=5" style="border:0px;padding:0px;width:442px;height:100px" /></a>

4 kommentarer:

  1. Förutom alla nämnda aspekter på att ha döda djur som inredning vill jag lägga till: Alla dessa föremål är ofta fulla av kvalster och what not. Burr för att ha det i bostaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gillberg.
      Även om det är ett av de mindre viktiga argumenten emot att omge sig med mer eller mindre exotiska uppstoppade djur, håller jag självklart med dig.
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  2. Hej Nicklas. Kul att läsa en summering av mässan från din horisont. Lycka till framöver
    Häls Lars B i Västerås

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Lars.
      Kul att du hittat till min blogg och att du uppskattar mina tankar. Jag försöker vara saklig, ärlig och framför allt att undvika att bara hålla med omgivningen, i ankdammen. ;-)
      Mvh,
      Nicklas

      Radera