måndag 13 februari 2012

Vertikal vinprovning i världsklass

18 flaskor som ska provas av 14 lyckliga
Hundöra
Har ni inget för er den 2 mars och är mer än duktigt roade av historiskt bra viner så bör ni göra hundöra i kalendern vecka 9. Utan att känna arrangören Johan Tidelius, så törs jag påstå att denna dag blir en av hans livs största och kanske er också. Det finns nämligen enligt utsago ett fåtal platser kvar i drömprovningen.Klubbades på Auktionsverket i förra veckan
Denna dag har åratal av planering och jakt på extremt ovanliga vinflaskor burit frukt, noga räknat 100% chardonnay, i form av vertikal provning (samtliga producerade viner utan uppehåll under en definierad tidsperiod) av Champagnen Salon från årgång 1959 till 1999; ett av vinvärldens mer mytomspunna viner. -Alla 18 årgångar som producerats av prestigechampagnen under de åren. Salon görs endast de år förutsättningarna är mycket goda. Flera av vinerna har arrangören fått jaga i många år; ju äldre desto mer kostbara och svårfunna. Årgångarna 61 och 66 är närmast icke-existerande på världens vinmarknad.

Skakar heller ej hand
Att det äldsta vinet stammar från 1959 är möjligen ingen slump, eftersom herr Tidelius föddes det året. Vilket fantastiskt 50-årscrescendo att arrangera och få ta del i en dylik vinprovning..! Så om ni träffar arrangören innan den Stora Dagen, ska ni nog inte bli upprörda över eventuellt uteblivet handskak. Ta i hand vill inte elitidrottsmän heller före stora mästerskap, pga smittorisken. De isolerar sig i stället för att undvika baciller. En vrålförkylning i samband med en vinprovning man lagt ned hela sin själ i är ett scenario som inte får finnas.

En för alla vinälskare känd risk är också att viner kan vara defekta av en eller annan anledning. Den vanligaste är förstås så kallad korkdefekt, då trikloranisol är boven i dramat och kan ge en oren doft och smak av våta tidningar. Problemet är stort och mellan 4-14 % av alla viner med naturkork, uppges vara korkdefekta. Min egen erfarenhet är att korkdefekter är mycket mer sällsynt vad anbelangar Champagne än andra viner. Gissningsvis beroende på att urvalskriterierna för kork till champagne är mycket hårdare, än för världens övriga viner, särskilt på den tredjedel av korken som är närmast vinet. Alla tummar som kan uppbringas kommer att hållas vad gäller skicket på vinerna, eftersom inga ersättningsflaskor finns och precis som i antikbranschen i övrigt är proveniensen av avgörande vikt. Hur har vinet förvarats under hela flaskans livscykel? Förhoppningsvis liggandes i en väl tempererad, mörk källare hellre än stående i ett sydligt beläget fönster.

Upplägget för denna i begreppets innersta bemärkelse unika provning är väldigt spännande, eftersom varje deltagare -maximalt 14 personer- har anmodats att bidra med en speciell flaska vin till efterföljande middag, som Operakällaren bygger menyn kring. Exempelvis har Johan berättat att en av deltagarna i provningen kommer att ta med sig ett vin som är värderat till betydligt mer än vad salonprovningen totalt kommer att kosta för de 14 deltagarna. Once in a lifetime experience torde bli ett uttjatat uttryck för de privilegierade deltagarna denna marsdag i stockholm, år 2012.

Representanter från vinhuset Salon kommer att närvara och naturligtvis också en av Sveriges meste vinkändisar, Monsieur Champagne, Richard Juhlin. Själv kommer jag inte att kunna delta, eftersom jag har tvättstugan bokad just den dagen; -otur. Kostnad per person? 35.000 SKr. Är det värt det? Hoppa upp och sätt er på det. Om ni hyser kärleken till STORA viner och förvisso: har de ekonomiska förutsättningarna. Lite till mans undrar vi nog hur välfyllda spottkopparna är, vid aftonens slut...
Plikten framför allt(?)
2 kommentarer:

 1. Hejsan tjena! Den där vinprovningen skulle man kanske kunna ge sitt lillfinger för, fast är det värt det som du skrev? Plonkan och mina kontakter säger något helt annat. Men det jag egentligen tänkte på här är en Stockholmsbaserad Dj och vinconnoisseur m.m som har en blogg som kanske kan roa dig (tänker på vindelen, då jag inte vet något om din musiksmak).
  Håll till godo:
  http://tracksandbottles.com

  Med vinliga hälsningar, Victor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Victor.
   Hade jag pengarna och kunde prioritera så skulle jag absolut försöka delta. Det häftigaste jag vet med vin, är att få uppleva utvecklingen och mognaden hos vinet och inget(?)kan bättre illustrera detta än en vertikal provning av ett prestigevin tror jag. Ska kolla in Dj:ns blogg. Tack!
   Mvh
   Nicklas

   Radera