|
18 flaskor som ska provas av 14 lyckliga |
|
Hundöra |
Har ni inget för er den 2 mars och är mer än duktigt roade av historiskt
bra viner så bör ni göra hundöra i kalendern vecka 9. Utan att känna
arrangören Johan Tidelius, så törs jag påstå att denna dag blir en av
hans livs största och kanske er också. Det finns nämligen enligt utsago
ett fåtal platser kvar i drömprovningen.
|
Klubbades på Auktionsverket i förra veckan |
Denna dag har åratal av planering och jakt på extremt ovanliga
vinflaskor burit frukt, noga räknat 100% chardonnay, i form av vertikal
provning (samtliga producerade viner utan uppehåll under en definierad tidsperiod) av Champagnen Salon från årgång 1959 till 1999; ett av
vinvärldens mer mytomspunna viner. -Alla 18 årgångar som producerats av
prestigechampagnen under de åren. Salon görs endast de år förutsättningarna är mycket goda. Flera av vinerna har arrangören fått
jaga i många år; ju äldre desto mer kostbara och svårfunna. Årgångarna
61 och 66 är närmast icke-existerande på världens vinmarknad.
|
Skakar heller ej hand |
Att det äldsta vinet stammar från 1959 är möjligen ingen slump, eftersom
herr Tidelius föddes det året. Vilket fantastiskt 50-årscrescendo att
arrangera och få ta del i en dylik vinprovning..! Så om ni träffar
arrangören innan den Stora Dagen, ska ni nog inte bli upprörda över
eventuellt uteblivet handskak. Ta i hand vill inte elitidrottsmän heller
före stora mästerskap, pga smittorisken. De isolerar sig i stället för
att undvika baciller. En vrålförkylning i samband med en vinprovning man
lagt ned hela sin själ i är ett scenario som inte får finnas.
En för
alla vinälskare känd risk är också att viner kan vara defekta av en
eller annan anledning. Den vanligaste är förstås så kallad korkdefekt,
då trikloranisol är boven i dramat och kan ge en oren doft och smak av
våta tidningar. Problemet är stort och mellan 4-14 % av alla viner med
naturkork, uppges vara korkdefekta. Min egen erfarenhet är att
korkdefekter är mycket mer sällsynt vad
anbelangar Champagne än andra viner. Gissningsvis beroende på att
urvalskriterierna för kork till champagne är mycket hårdare, än för
världens övriga viner, särskilt på den tredjedel av korken som är närmast vinet. Alla tummar som kan uppbringas kommer att hållas
vad gäller skicket på vinerna, eftersom inga ersättningsflaskor finns
och precis som i antikbranschen i övrigt är proveniensen av avgörande
vikt. Hur har vinet förvarats under hela flaskans livscykel?
Förhoppningsvis liggandes i en väl tempererad, mörk källare hellre än
stående i ett sydligt beläget fönster.
Upplägget för denna i begreppets innersta bemärkelse unika provning är
väldigt spännande, eftersom varje deltagare -maximalt 14 personer- har
anmodats att bidra med en speciell flaska vin till efterföljande middag,
som Operakällaren bygger menyn kring. Exempelvis har Johan berättat att
en av deltagarna i provningen kommer att ta med sig ett vin som är
värderat till betydligt mer än vad salonprovningen totalt kommer att
kosta för de 14 deltagarna. Once in a lifetime experience torde
bli ett uttjatat uttryck för de privilegierade deltagarna denna marsdag i
stockholm, år 2012.
Representanter från vinhuset Salon kommer att
närvara och naturligtvis också en av Sveriges meste vinkändisar, Monsieur
Champagne, Richard Juhlin. Själv kommer jag inte att kunna delta,
eftersom jag har tvättstugan bokad just den dagen; -otur. Kostnad per person?
35.000 SKr. Är det värt det? Hoppa upp och sätt er på det. Om ni
hyser kärleken till STORA viner och förvisso: har de ekonomiska förutsättningarna. Lite till mans undrar vi nog hur välfyllda spottkopparna är, vid aftonens slut...
|
Plikten framför allt(?) |
Hejsan tjena! Den där vinprovningen skulle man kanske kunna ge sitt lillfinger för, fast är det värt det som du skrev? Plonkan och mina kontakter säger något helt annat. Men det jag egentligen tänkte på här är en Stockholmsbaserad Dj och vinconnoisseur m.m som har en blogg som kanske kan roa dig (tänker på vindelen, då jag inte vet något om din musiksmak).
SvaraRaderaHåll till godo:
http://tracksandbottles.com
Med vinliga hälsningar, Victor
Hejsan Victor.
RaderaHade jag pengarna och kunde prioritera så skulle jag absolut försöka delta. Det häftigaste jag vet med vin, är att få uppleva utvecklingen och mognaden hos vinet och inget(?)kan bättre illustrera detta än en vertikal provning av ett prestigevin tror jag. Ska kolla in Dj:ns blogg. Tack!
Mvh
Nicklas