lördag 27 juni 2015

Ett steg framåt och två tillbaka på Bukowskis

Inte minst i pottskåpstider borde vikten av korrekta katalogiseringar hos de alltigenom dominerande försäljningskanalerna i Sverige vara av yttersta vikt. Sveriges största marknadsplats för antikviteter och konst lär vara Bukowskis Market. Små och stora tankar dyker upp under ett par timmar vid datorn, ögnandes igenom välfyllda webbsidor.


Personalen på Bukowskis Market i Malmö har hör och häpna använt n-ordet i en av sina katalogiseringar. I förrgår föll nämligen klubban på 2.488 kronor för nr 683015: "Vas, porslin, Kina, nytillverkning".

Just det, n-ordet i antikbranschen -när det kommer till konsthantverk- är nämligen nytillverkning. Huvvaligen! Ingen vill uttala ordet, för det är inte comme il faut att handla med nytillverkat i antiksvängen, av tämligen lättförståeliga skäl. Uppenbarligen förekommer det och dessutom är det en lönsam handel för auktionshusen; både stora och små, som tidigare extensivt diskuterats av Antikmonologen. Exempelvis i Senare än vadå, L(a)uritz?) Men ingen vill prata om det och väldigt sällan kallas spaden vid dess rätta namn. Det vill säga om den är nytillverkad. Vag, substanslös auktionshusterminologi är legio vad gäller nyare föremål. Därför är det positivt och överraskande när ett auktionshus talar klarspråk.

"Nytillverkad" klubbad hos Bukowskis för 2488 kronor 24 juni 2015.
Intressant nog, så såldes samma vas åtta månader tidigare i Stockholm, den 18 oktober 2014 för 39.000 kronor.

"Nytillverkad" klubbad hos Bukowskis för 39.000 kronor 18 oktober 2014.
Därefter såldes samma vas två månader senare i Stockholm, den 21 december 2014 för 5.100 kronor.

"Nytillverkad" klubbad hos Bukowskis för 5.100 kronor 21 december 2014.

Därefter såldes samma vas fyra månader senare i Stockholm, den 15 februari 2015 för facila 1.000 kronor.

"Nytillverkad" klubbad hos Bukowskis för 1.000 kronor 15 februari 2015.
Därefter såldes samma vas åtta månader efter första försäljningen den 24 juni 2015 -som tidigare påpekat- för 2.488 kronor. Denna gång dock i Malmö!

Att sälja samma vas fyra gånger inom loppet av åtta månader är långt ifrån olagligt, möjligen ovanligt. Bukowskis Markets devis lyder: Bukowskis Market är ett auktionshus som kombinerar det bästa från den traditionella auktionsvärlden såsom expertis, garanti och spänning med ett modernt och smidigt sätt att handla.

Förfaringssättet att sälja samma föremål varannan månad kan eventuellt beskrivas som just "modernt"? Bukowskis Market lär heller inte klaga på inlämnaren så länge varan fortsätter säljas, eftersom dryga 20% av försäljningspengen tas i provision vid varje tillfälle. Katalogiseringsmomentet blir ju kortvarigt vid varje inlämning; Copy-Paste-Enter; häpp! Det enda som varierat är att "tillverkningsdefekter" hade uppstått vid senaste (törs inte skriva sista) försäljningen, under rubriken "Konditionsrapport". -Vilket i sig är komiskt. Att det rör sig om samma vas på alla bilder är otvivelaktigt. Titta på fotografierna på den alltid så viktiga undersidan, vid respektive försäljningstillfälle. Där ser ni två mörka prickar på fotringen samt två små streck; helt omisskännliga.

Den som sedan kan förklara varför vasen sålts fyra gånger under mindre än ett år, blir Antikmonologens hedersläsare..!
--------------------------------------------------------------------

Efter den debatt och de skandaler som drabbat diverse auktionshus i Skandinavien vidrörande elfenben, så vill man tro att intaget av elfenben skulle vara minimalt, för att inte säga icke-existerande.

Döm då om förvåningen när följande inte särskilt gamla föremål ropas ut av Bukowskis Market i Stockholm:

"Buffelben" såldes för 1.000 kronor.

"Salt och pepparkvarn samt syrsask, Buffelben (Antikmonologens highlight), Kina, 1900-tal. Rik dekor i relief av figurscen. Kvarn- och strö-montering av mässing. Höjd 10-13 cm. Konditionsrapport: Slitage, kvarnen ej komplett. skruv saknas". Så lyder katalogiseringen.

Bukowskis; när såg ni (senast) så enormt arbetade föremål gjorda av "buffelben"? Sedan när ger buffelben detta väldigt vita intryck? Sedan när har man valt buffelben som medium för att skära och karva i, i denna stora och mycket intrikata utsträckning? Buffelben besitter inte tillnärmelsevis samma hårdhet som elefant-elfenben och är därför oerhört mycket mindre lämpat att karva så intrikat i. Varför skulle ett par salt- och pepparkar gjorda av det alltigenom oädla materialet buffelhorn från 1900-talets slut ropas och värderas av Bukowskis experter till 4000 kronor? I sammanhanget väldigt mycket pengar. Riktigt, riktigt illa av Bukowskis är att man valt att ej överhuvud taget med en enda bild illustrera undersidan på dessa elfenbensföremål. -Förlåt, buffelbensföremål. Undersidan säger mer än 1000 ord. Något alla prylnördar känner till. Nu säger undersidan ingenting till oss som endast sett föremålen på nätet. Pinsamt. Antikmonologen har extensivt diskuterat problemen med utelämnade bilder och dåligt illustrerade utrop. Exempelvis i Ångerfullt Bukowskis? Paradigmskifte när ångerrätt införs på nätauktioner.

Innebär detta att Bukowskis likt eBay framledes kommer att katalogisera elfenben från elefant som "Faux ivory" eller buffelben? Detta har tidigare extensivt diskuterats av Antikmonologen (se exempelvis Crying Buddha sold at Wolley & Wallis in Salisbury)

Samma vecka som koordinerade tillslag görs över hela världen, 300 personer arresteras och tonvis av beslag av olagligt material görs, väljer Bukowskis i Stockholm att katalogisera tre små föremål som buffelsniderier. Goddag yxskaft. Det har påpekats oupphörligen de senaste åren att elfenbensindustrin är en miljardbusiness för maffia, terrorister och organiserad brottslighet. Det tjuvskjuts en elefant varje kvart, 365 dagar om året. På Bukowskis i Stockholm säljer vi buffelpepparkvarnar. Jodå, så är det. Varför, Bukowskis?


Utrop 677613, Bukowskis Market i Norrköping. Osynlig mynningsnagg på enda bilden föreställande mynningen.

En vas jag gärna hade bjudit friskt på, men ändå lät bli var 40-centimeterspjäsen av Vilhelm Bjerke-Petersén. Den såldes idag, den 27 juni för 900 kronor, värderingen låg på 1.500 kronor. Konditionsrapporten sade "Litet mynningsnagg". Ingen av de fyra bilderna som visades i utropet visade denna nagg. Hur tänker Bukowskis? Vi kunder har inte alltid tid eller möjlighet att ringa eller maila auktionshus om utförliga konditionsrapporter. Att Sveriges största marknadsplats för antikviteter väljer att smyga undan och medvetet låta bli att illustrera skador är inget mindre än en skandal. Pinsamt är bara förnamnet.
Världsledande på bildsidan?
Som tidigare påpekat är det hederligaste och marknadsledande auktionshuset i Sverige -och sannolikt i världen(?!) Auktionshuset iSolna, vad gäller kundtillvända bilder. Detta auktionshus avbildar varje objekt med många bilder och ringar in och highlightar eventuella skador, så att potentiella kunder ser skador/defekter supertydligt utpekade på egna datorskärmen, vare sig man befinner sig i Sibbarp eller New York. Arrogansen hos auktionsjätten är ju vid en jämförelse obeskrivligt svår att greppa. (Se Auktionshusexistensproblem- Bättre bilder eller full fart bakåt?) Förtroendeskapande, Bukowskis? -Näppeligen. Förtroendeskapande iSolna? You bet!

Varunummer 250: Fribergskål, utpekad tillverkningsdefekt. En av s j u bilder på denna skål. Säljs hos iSolna 28 juni 2015.
Som tidigare diskuterats är problematiken gammal. Fallet med jugendvasen som storsamlaren X köpte för 2.800 kronor + avgifter på Bukowskis Market och senare fick hävt, på grund av att Bukowskis utelämnat bilder på stor skada är en självklar parallell (se Ångerfullt Bukowskis? Paradigmskifte när ångerrätt införs på nätauktioner.)
 

Jugendvasen såldes för övrigt återigen den 23 mars i år. Denna gång ansåg marknaden att det korrekta värdet var 550 kronor, eftersom Bukowskis nu valt att illustrera skadorna.
----------------------------------------------------------
En annan spännade katalogisering gjordes av Bukowskis Markets stockholmsexperter i juni. Den 15 juni klubbades i Stockholm en fantastisk ljusskildring på duk i Caravaggios fotspår; en oljemålning föreställande Judit och Holofernes.

Värdering tillika utropspris sattes till 15.000 kronor. Slutpriset blev 160.000 kronor. Vad hade tavlan kostat på en Kvalitetsauktion med mer korrekt angiven uppmärksamhet och katalogisering? Ytterligare en nolla till slutpriset?


-------------------------------------------------------

Utropet "FAT 3 st, porslin, Kina, 1900-tal" återropades den 24 juni. Utropet hade satts till 1.500 kronor.


Om Bukowskis Markets experter i Norrköping hade skrivit Japan i stället för Kina, så hade kanske faten sålts? De är nämligen just japanska, inte kinesiska. Att japanskt konsthantverk attribueras till Kina har tidigare diskuterats extensivt av Antikmonologen (exempelvis i Fem av 12 för dåligt Bukowskis).

----------------------------------------------------

Är ni sugna på en rokokourna i fajans, så tycker Bukowskis att ni ska bjuda på följande utrop:
Återropades, alltså ej såld.

Antikmonologen är av diametralt motsatt åsikt. Denna urna är uppskattningsvis 150 år yngre än rokoko-eran och är en kopia eller snarare fantasialster av hur man runt år 1900 ansåg att en (ny-)rokokourna skulle se ut. Den person som skriver "sannolikt rokoko" om denna urna är icke tillräckligt initierad. Basta.

Som jag sagt oräkneliga gånger; När ett objekt en gång sålts på auktion så blir den försäljningen till en -för de allra flesta- etablerad sanning. Inte minst av denna anledning har auktionshusen ett tungt ansvar att katalogisera det de väljer att sälja på ett så korrekt sätt som någonsin är möjligt.

---------------------------------------------------------

Flexibussiantikvitet?!
Om någon har kommande onsdag fri i kalendern så passa på att följa med till underbara Nora Antikmarknad. -Definitivt en av Sveriges charmigaste mässor i mysiga och pittoreska Nora. Klockan 07.30 den 1 juli avgår Ekmanbuss från City-terminalen i Stockholm. För bokning och kostnad kontakta Ekmanresor på telefon 08-159575 eller info@ekmanresor.se. Reseledare för dagen blir Antikmonologens utsända Nicklas Cederqvist. Diskussioner angående tips, trick och fällor med mera i antiksvängen utlovas under bussresan. Vi samlas över kaffe och/eller lunch för gemensamt jämförande av mer eller mindre illa(?) katalogiserade fynd runt lunch. Självklart med väldigt stor glimt i ögat. En riktigt spännade och trevlig dag utlovas för loppis- och antiknördar!

Sivan, alltså familjens hund och jag önskar Antikmonologens stadigt växande skara läsare en riktigt trevlig sommar! Gräv djupt och tänk efter före. Om erbjudandet är för bra för att vara sant, så är det oftast just det.

Dessutom vill jag tacka er alla för ert oerhörda engagemang och uppmuntrande tillrop.

Glad sommar!


Källor:
https://www.bukowskismarket.com/sv/search/nytillverkning?archived=true
https://www.bukowskismarket.com/sv/674588-salt-och-pepparkvarn-samt-syrsask-buffelben-kina-1900-tal
http://www.theguardian.com/environment/2015/jun/18/300-arrested-in-global-wildlife-raids
https://www.bukowskismarket.com/sv/671392-okand-konstnar-olja-pa-duk-1700-tal
https://www.bukowskismarket.com/sv/670784-urna-fajans-sannolikt-rokoko-och-1700-tal





5 kommentarer:

  1. Rokoko urna och buffelben vart har yrkesstoltheten tagit vägen antikexperter och auktionshus som felkatalogiserar lurar och vilseleder.
    I dessa tider när förtroendet för antikbranschen är i dalande så är det dags att
    låta samvetet och inte pengarna styra.
    För övrigt skulle det vara trevligt att åka till Nora men jag har inte tid
    MVH Graninge antik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Graninge Antik.
      Tack för dina tankar!
      Ha en bra sommar,
      mvh
      Nicklas

      Radera
  2. Det händer rätt ofta att samma vara säljs flera gånger på BM, det bör handla om att köparen reklamerat eller inte hämtat varan. Pinsamt med katalogiseringarna du visar! Jag har ett inlägg på gång i samma ämne men annat varuslag. Återkommer när det är publicerat. Tack för det jobb du lägger ner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Wanja.
      Tack själv, för dina tankar och kommentarer!
      Ser fram emot ditt inlägg.
      Trevlig sommar,
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  3. Då det gäller vaserna kanske det har gått till så här.

    http://www.dn.se/ekonomi/bukowskis-salde-plagiat-tva-ganger/

    SvaraRadera