fredag 22 augusti 2014

Nya klockansikten i Antikrundan

Sensommarens första blogg förmedlar nyheten att Mikael Wallhagen, klockintendent vid Kaplans Auktioner i Stockholm sedan tio år, börjar som Antikrundans klockexpert. Mikael berättar mitt under (höstens första) pågående inspelning av Sveriges populäraste TV-program att han kommer att dela uppgiften tillsammans med Per Ekelund från Malmö.
Oroande tom handled på Rundans nye expert.
Under stort bakgrundssorl telefonledes, berättar Mikael att det är mulet i Karlskrona, men ändå gott om besökare och att en del roliga klockor har dykt upp. Exempelvis vaddå, undrar Antikmonologen? Det får jag inte säga, säger herr Wallhagen skrattandes; SvT:s regler! Vi hålls på halster tills sändningarna börjar på nytt.

Göteborgsbaserade trotjänaren Bertil Svensson lägger av efter mer än tjugo år i expertpanelen.

Mikael är gesällutbildad Borensberg-utbildad urmakare med stor erfarenhet från både Rob. Engström och Kaplans. Sistnämnda är ledande i Sverige vad gäller klockförsäljning, främst armbandsur.

Mikael Wallhagen avslutar med att säga att uppdraget känns nytt, väldigt spännande och mycket hedervärt. Grattis Mikael!

Fotnot:
Helt officiella verkar tillsättningarna av Wallhagen/Ekelund ännu inte vara, eftersom SvT:s hemsida fortfarande anger Bertil Svensson som Klockexpert?! (http://www.svt.se/antikrundan/bertil-svensson)

4 kommentarer:

 1. Kaplans värderare har generellt inte imponerat när det gäller kunskaperna om antika ur. De är mera inriktade på moderna armbandsur, typ Rolex Patek Philippe etc. Genom åren har det varit möjligt att göra bra fynd på Kaplans när det gäller äldre ur, men numera är det nästa omöjligt. Detta beror snarare på internets genomslag som medför att de flesta föremål säljs till " rätt pris" trots auktionshusets ofta briusgtfälliga beskrivningar.

  Synd att man inte sökte efter en kunnigare "expert" efter Beso. Området hade förtjänat en "expert" som kan vidga intresset för antika ur.

  m v h

  Klocksamlare sedan 40 år............

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym klocksamlare sedan 40 år.
  Nej, det är ingen hemlighet att Kaplans klockkillar är mer inriktade på 1900-talets handledsur. Problemet för Antikrundan var nog att det i Sverige inte finns någon klockhandlare som kan både handledsur och golv/vägg/bordsur av äldre datum. Som du sannolikt känner till, så är även den internationella marknaden för exempelvis golvur svag. Rådande mode är för handledsur och inga mer storvuxna högt tickande, platskrävande beläten.
  Att det blivit svårare att fynda klockor, tror jag precis som du, har att göra med internetauktionernas enorma genomslag.
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera
 3. Hej Nicklas!

  Att samla på gamla ur är en mångfacetterad hobby som inte enbart handlar om armbandsur även om det också är ett intressant samlarområde. Proveniens, teknik, design, historia, är några exempel på områden som kan tas upp när man berättar om ett föremål. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en handlare som står framför kameran. Det viktigaste 'är att det är en kunnig person som brinner för området och dessutom kan förmedla detta på ett levande vis.

  m v h

  Klocksamlaren......

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Om detta är vi rörande eniga. Dock, så finns oftast den största banken av kunskap antingen hos antikhandlare eller auktionshus.
  Om du läser mina bloggar tre år bakåt i tiden, så får du erfara delar av problematik respektive fördelar med dessa experter.
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera