Det är söndag och paraplyföretaget för 40 auktionshus; Auctionet (AN), håller idag höstens Kvalitetsauktion. Annonseringen har varit allestädes synlig, inte minst i sociala medier. "Vår expert väljer ut sina favoritföremål". Experterna utgörs av Tom Österman, David Brolin och Li Pamp. Två av tre kända från TV -inte oviktigt i sammanhanget- och alla erkänt duktiga ringrävar i Antiksvängen.
22 eller 23? Kvalitetsauktion i alla fall. |
Av de 40 auktionshusen deltar 22 i Kvalitetsauktionen med 808 föremål totalt. I genomsnitt således 36 föremål per auktionshus. De 22 väljer själva huruvida eller inte de ska vara med i Kvalitetsauktionen, likaså även föremålen. Minst antal utrop har Lysekils Auktionsbyrå med tre objekt. Flest föremål i auktionen har Garpenhus Auktioner med 128 utrop. Inget av AN:s utländska auktionshus deltar i Höstkvalitén.
Vid en sortering av Kvalitetsauktionens högst värderade föremål tar Garpenhus guld-, silver- samt bronsplats, med Tanghäst värderad till 600.000 kr, björn skuren i jade värderad till 300.000 samt Yoke i sten från Haiti värderad till 225.000 kronor. Ja, även fjärdeplatsen tas av det Malmö-baserade auktionshuset, med ett par silverkandelabrar värderade till 180.000 kronor. -Edit: Inget av dessa fyra föremål såldes-
Under de två rubrikerna "Asiatika" (19 utrop) och Keramik och Porslin, underrubrik "Orientaliskt" (16 utrop), finner vi Garpenhus sammanlagt 35 orientaliska utbjudna objekt. Samtliga föremål är kinesiska och den sammanlagda värderingen -gjord av Garpenhus expert/experter ligger på 1.502.500 kronor (med förbehåll för eventuell felräkning). Detta är exklusive Yoken, värderad till 225.000 kronor.
Jag har försökt ringa till Garpenhus under helgen, men de har stängt lördag-söndag. (Något som var otänkbart bara för något/några år sedan under en sista visningshelg för en så kallad Kvalitetsauktion. Men som tiderna ser ut med allt större framgångar för nätauktioner samt den extrema situationen med rådande pandemi, så är det förståeligt).
Nedan visas ett urval av Garpenhus orientaliska kvalitetsföremål.
"Kang-shi, omkring 1700". Min rumpa, torde en brittisk intendent utbrista på sitt språk. Omkring 2000 vore en korrekt katalogisering. |
"Sannolikt Yuan-dynastin" (1279-1368 efter Kristus). Samtida vore en adekvat beskrivning. |
"Yuan-dynastin" (1279-1368). Samtida vore en korrekt katalogisering. |
"Song-Yuan (960-1279)". Nu skrek den brittiske intendenten "min rumpa" på sitt språk -igen. Samtida vore närmare sanningen. |
"Song-Yuan". Icke. Samtida -igen! |
Song-Yuan. Nope. Samtida. |
"Han dynastin (206 f.Kr- 220 e.Kr)". Värdering 300.000 kronor. Sent 1900-tal/samtida vore en korrekt datering. |
Gott och blandat hos Garpenhus Kvalitetsauktion. |
Själv köper jag dock hellre en påse av denna variant, för en tjuga. Foto: Partykungen.se |
"Sydsvensk privat samling": 24 stycken.
"Skånsk privatsamling": 4 stycken.
"Ingeniör Hans Henningsen, Danmark, därefter privat samling": 3 stycken.
"Alf Holm": 2 stycken.
"Viktig sydsvensk privat samling": 1 (snusflaska värderad till 2500 kronor). (Varför "viktig"?)
Ett föremål, en blåvit terrin, saknar proveniens.
Den för hela Höstkvalitetens högst värderade föremål, en sancai-glaserad Tang-häst, värderad till 600.000 kronor, anges proveniensen som: Hans Henningsen, Ingenjör, Danmark. Direkt efter proveniensen står "För jämförelse:" med två länkar till två olika Tang-hästar som sålts hos ett av världens största auktionshus, Christie´s. Den första Christie's-hästen såldes år 2019 för 675.000 amerikanska dollar. I runda slängar 7 miljoner svenska kronor. Inte kattskit. Den hästen hade kända provenienser från 1947/1984/1986. Den andra Christie's-hästen såldes 2014 för 149.000 amerikanska dollar, cirka 1,5 miljoner kronor. Den hade dock endast en -mycket modernare- proveniens, från 1998. Vän av ordning undrar då hur intendenten vid Garpenhus Auktioner har resonerat när denne satte värderingen 600.000 kronor. -Eftersom densamme ansåg att de två Christie's-exemplen var så -i sammanhanget relevanta- att de skulle stå i direkt anslutning till Garpenhus kuse. Varför realisationsvärderingen 600.000 kronor, när de två så viktiga(?) jämförelseobjekten såldes för 7 respektive 1,5 miljoner kronor?
För att potentiella kunder skulle tycka att 600.000 kronor var superbilligt?
Tidiga provenienser blir något av en "garanti" för presumtiva köpare att föremålet de åtrår de facto är äkta -ofta i motsats till en "för sen" proveniens. Åtminstone som psykologisk effekt betraktat.
Ymnighetshorn, dock ej kinesiskt. Foto: Bukowskis |
Provenienser kan vara/är helt avgörande för slutpriser på kinesiskt konsthantverk, eftersom marknaden bokstavligen svämmar över av mer eller mindre bra förfalskningar sedan många år. En säker proveniens från 1947 är i sammanhanget guld värd. Det kinesiska ymnighetshornet började spruta ut förfalskningar i slutet av 1980-talet och fortsätter till våra dagar. Ett ämne jag diskuterat i Antikmonologen (AM) otaliga gånger sedan bloggstart år 2012. Alla mer erfarna auktionshusanställda vet att en mycket stor andel av de kinesiska föremål som idag erbjuds till försäljning är förfalskningar. Inte bara kopior, utan de facto förfalskningar.
Trogna läsare av AM har också i bakhuvudet att det alltid är mycket enklare att förfalska ett skrivet intyg än själva objektet i sig...
Att i direkt anslutning till ett föremål som värderats till 600.000 kronor länka till två extremt lyckade försäljningar i USA av två helt andra föremål är i mina ögon helt enkelt en variant av Phishing eller nätfiske. Ett försök att lura potentiella kunder att bjuda högt. Om Lasse-Gurra Aktersnurra säljer sin långmilare till Volvo från 2001 för 8.800 kronor så blir det liksom lite konstigt om han i annonsen ändå också länkar till Volvos värsting, med triple-bigger-extra-allt-bling-bling på, från 2020, för 940.000 kr. För fångst av godtrogen lantbrukare. Bondfångeri med ett ord.
Auctionet har sedan många år ett system av att för oss kunder sätta spotlighten på föremål som är extra intressanta. Oftast står detta i direkt samband med de högst värderade föremålen. Anmärkningsvärt är att inget av hela Kvalitetsauktionens fyra dyraste objekt är utvalda av någon av Auctionets tre experter. Förvisso är ingen av de tidigare nämnda tre experterna expert på just orientaliskt konsthantverk, men de besitter mycket breda kunskaper inom alla föremålsområden.
Jag anser att ett totalt undvikande av kommentarer vidrörande auktionens fyra dyraste föremål, tillsammans värderade till mer än 1,3 miljoner kronor, är oerhört "olyckligt", för att inte säga fel.
Orientaliskt är dock INTE handplockat av Li Pamp. Heller inte av Tom Österman och heller inte av David Brolin. |
Hör inte, talar inte, ser inte. Världens äldsta framställning av de tre åsiktsamputerade primaterna i Shintohelgedomen Tosho-gu i Japan. Foto: Wikipedia. |
Från Auctionets hemsida! |
Som det nu ser ut så är det en skandal att man accepterar dylikt krafs i en "Kvalitetsauktion". Jag bedömer den absoluta merparten av Garpenhus 35 föremål som moderna förfalskningar. Flera av objekten måste skärskådas på nära håll och även TL-testas för att kunna bedömas korrekt. En del av de lägre värderade föremålen är nästan korrekt katalogiserade, eftersom de beskrivs som 18/1900-tal. Dock bara nästan, eftersom det skulle kunna ha stått 19/2000-tal i stället. Med kraftig slagsida åt 2000-tal, eftersom vi skriver 2020 i år och det mesta av Garpenhus 35 föremål i Auctionets "Kvalitetsauktion" är gjorda på denna sidan millennieskiftet.
Vilka är förlorarna under och efter genomförd auktion då? Alla, i långa loppet! Jag har skrivit många spaltmetrar om detta i tidigare Antikmonologer. Kanske påminns ni exempelvis av blogginläggen om Z-Point Auktioner i Borlänge? Läs först Snillen excellerar i Borlänge och sedan Århundradets auktionsresultat i Borlänge; -eller kanske inte?
Paralleller till Garpenhus finns, även om Z-Point Auktioner var snäppet värre. Z-Point försattes i konkurs i februari 2017 men var uppburen medlem av båda Auctionet och Barnebys, tills AM började gräva i verksamheten.
Ansvaret vilar tungt på en så stor organisation som Auctionet att hålla "ordning i sina led". Fyrtio auktionshus ombord samma skepp är ett svindlande antal! Undertecknad har flera gånger diskuterat problemen med AN:s Försäljningschef för Sverige, Tom Österman. Ju fler utländska auktionshus som ansluts till AN, desto fler problem uppstår om gemensam inriktning och regelverk -anser jag.
Även om de svenska medlemsauktionshusen sköter sig, så innebär det inte med automatik att Tyska/Spanska/Engelska/övriga auktionshus gör det. Jag har för Tom pekat på felaktiga katalogiseringar utförda av tyska auktionshus för exempelvis kinesiskt konsthantverk samt även pekat på minst sagt problematiskt saluförande av elfenbensföremål hos spanskt auktionshus, utan påföljder. Det sades då att man inte kan styra de utländska medlemmarna i dylika frågor, endast söka föra en dialog.
Är det så även för de svenska Auctionet-medlemmarna?
----------------------
Fyra dagar efter avslutad Kvalitetsauktion så går det inte särskilt bra att hitta försäljninigsresultaten för Garpenhus praktföremål:
Tanghäst, värderad till 600.000 kronor, utrop nr 1479756:
Björn, Han-dynastin, jade, värderad till 300.000 kronor:
Yoke, sten, värderad till 225.000 kr:
Där fumgerar länken och föremålet går att bjuda på- igen! Värderingen är densamma, 225.000 kronor, beskrivningen är också exakt densamma som inför Kvalitén, "Teknisk analys från 2014 medföljer som bekräfter (sic.) att det rör sig om ett mycket gammalt föremål". Ett mycket gammalt föremål är exakt hur gammalt?
Silverkandelabrar, ett par, värderade till 180.000 kronor:
Alltså konstateras att tre av fyra av hela Auctionets Höstkvalitetsauktions högst värderade föremål mystiskt ha försvunnit efter att ha utbjudits på auktionen. Vad hände med det som kallas transparens? Detta är mycket oroväckande och allt annat än förtroendeingivande. Vad säger Auctionet om plötsligt uppdykande Svarta hål i deras organisation?
-----------------------------------------
För att avsluta Auctionet-resonemanget på en gladare nivå så noteras att en uppenbarligen mycket eftertraktad cykel, en så kallad höghjuling, såldes för en rar slant. Utropet var satt till 6.000 kronor hos Södermanlands Auktionsverk. Två köpare var dock ivriga och klubban föll först på dryga 80.000 kronor, cirka 100.000 med avgifter. Cykeln tillhör en ovanlig övergångsvariant när man försökte sig på att växla ner framhjulets storlek med hjälp av dubbla kedjor och kugghjul. Denna korta transitionsperiod varade ungefär mellan 1884-1887. Därefter tar det vi idag ser som "designmässigt normala" cyklar över. Initierade källor tror att cykeln är på väg utomlands. Hoppas de tar småvägar dit.
---------------------------------------------------------------------------
Rimligen kommer många antikhandlare tyvärr tvingas upphöra med sina verksamheter under 2020/2021, på grund av rådande situation, med konkurser till höger och vänster.
Hur många finns kvar 2022? Kommer de att räcka till för att utgöra Antikmässan samma år? Kommer Stockholmsmässan att få -tillräcklig- lönsamhet i en eventuell Antikmässa i Älvsjö år 2022? Hur viktig anser Stockholmsmässan att Antikmässan är? Finns någon underliggande "högre kulturbärande gärning" som motivering för Antikmässans existens? Var årets mässa rent av den sista?
Många frågor blir det och flera av dem formulerades redan långt innan pandemin.
-------------------------------------------------------------
Sist vill jag understryka vikten av att handla lokalt och gärna hos små aktörer. I tider som dessa räknas varje krona. Köp antikt eller gammalt och återanvänd och laga för andras överlevnad -och planetens! -I stället för att klicka hem nytillverkade saker från exempelvis Kina eller Amazon... Sistnämnda företag har vi ju i och för sig redan rullat ut röda mattan för i Sverige.
Var rädda om er, håll avstånd, tvätta händerna ofta och var även rädda om kärleken.
------------------------------------------------------------------------------
Hej, tack för ett bra inlägg. Jag håller med dig till 100% angående Garpenhus. Förra året så la de ut en stor mängd diamanter för ocker priser, som när de inte såldes lades ut till försäljning igen och igen. Jag undvek Auctionet ett tag pga att det dränkte det övriga utbudet. För övrigt såldes silverkandelabrarna förra året på Auktionsverket för 70 000:-, vi lever i en fri värld men det kanske är i saftigaste laget att begära 180 00:- ett år senare.
SvaraRaderaHejsan.
RaderaTack för dina tankar. Du är inne på något viktigt, när du berättar att du undvek Auctionet ett tag. Det är precis DET som är en av mina tunga poänger med att förfalskningar och ohederligt uppträdande drabbar alla i långa loppet. Om man blir blåst när man köper konst och /eller antikviteter så kanske det slutar med att man i stället köper platta -nytillverkade- saker hos IKEA eller liknande. Intressant med kandelabrarna, det visste jag inte. Varma hälsningar, Nicklas
Klockren som vanligt Nicklas !
SvaraRaderaDu som sanningsägare har varit oändligt saknad.
Stort Tack
hälsar
Lars iVästerås
Hejsan Lars.
RaderaSkoj att höra av dig! Jag är ledsen för att du fått vänta så länge, hoppas jag snart ska kunna skriva mer.
Varma hälsningar,
Nicklas
Lusläst Ditt upplysande inlägg ! Bra info.
SvaraRaderaHejsan.
RaderaSkoj att du uppskattar mina rader. Läs gärna mina äldre inlägg också. Du kan hitta en hel del matnyttigt i Antikmonologen.
Mvh
Nicklas
Tack för ett fantastiskt inlägg. Ovan flitigt omtalade auktionshus har aldrig haft seriositet som något ledord.
SvaraRaderaHej.
RaderaTack för dina tankar! Jag är översköljd av liknande åsikter som dina, sedan publicering av detta blogginlägg.
Med vänlig hälsning,
Nicklas
Mycket bra inlägg som vanligt!
SvaraRaderaKan du inte gräva i RR sweden? Med tanke på ditt inlägg om våra naiva auktionhus så undrar man hur många nytillverkade "hjorth pallar" eller "acking-stolar" (kan fortsätta) som RR har spridit ut till våra auktionshus som gärna tar emot för att tjäna en hacka.
Exempel:
https://heb.auction2000.se/auk/w.object?inC=HEB&inA=20201005_0900&inO=732
https://www.tradera.com/item/344619/431253443/pall-i-betsad-furu-ca-1970tal-
Hej.
RaderaDu tycker inte att det räcker med blogginlägg om RR, Hjorth, Wargenbrandt, gjutjärnsföremål eller kopiemöbler alltså? Dessutom så är det ju så att det du vill att jag ska göra tar mycket tid i anspråk -och tyvärr är det extremt lite som kommer in i skrivbidrag på swishkontot. Det är dessutom mycket ensamt på fronten mot oseriösa element i Antik- och Konstbranschen och samtidigt så känns det ju också olustigt att bli känd som den enda som kallar en spade för en spade i branschen. Jaeintbitter! Och jag är inte heller någon rättshaverist, men när man ska skriva om RR för 15:e gången på fem år så känns det lite uppgivet...
Auktionshusbranschen är i princip helt oreglerad och därför blir det lätt vilda västern...
Med vänlig hälsning,
Nicklas
Hej Nicklas.
SvaraRaderaVäldigt kul med ett nytt inlägg & fenomenalt bra skrivet som vanligt! Jag brukar uppdatera din blogg i webläsaren ett par gånger i veckan i hopp om att något nytt ska publiceras..
Det känns dock tråkigt att läsa i kommentarerna att bidragen ekar tomt, som du säger ser det ut som att du agerar som ensamvarg när det kommer till den eviga kampen mot auktionshusens oreglerade verksamhet.
Jag hoppas att intresserade kommer förstå viktigheten i antikmonologens blogg och bidra till att fortsättningen ska följa.
Hejsan Johannes.
SvaraRaderaStort tack för dina uppskattande tankar och ävenså för ditt bidrag. Jag är extremt tacksam för all reklam ni läsare gör. Det är den finaste och bästa reklam man kan få! Antar att du läste det senaste blogginlägget idag? Om inte så har jag adderat till ganska mycket i förmiddags i bloggen. Återigen, tack! Ett tips till dig är att "gilla" Antikmonologen på Facebook, då får du alla uppdateringar per automatik. Jag lägger ut en hel del extramaterial där, i form av diverse nyhetsuppdateringar, artiklar, med mera. Eller så kan du bara trycka på "Följ" bloggen här på sidan, ganska högt upp till höger.
Mina varmaste hälsningar,
Nicklas