tisdag 2 februari 2016

Snillen excellerar i Borlänge

Antikmonologen konstaterade fredagen den 29 januari (bör läsas för bästa förförståelse av nedanstående) att auktionshuset Z-Point Auktioner (ZP) i Borlänge saluför en mängd nytillverkade kinesiska föremål i deras av dem och Barnebys så kallade kvalitetsauktion som ska äga rum den 5 februari.

Första gången någonsin som "uppskattningspris" används som term i svensk auktionshistoria? (Thangkan åsyftas)

Antikmonologen inkluderade fem avbildade kinesiska objekt i blogginlägget och påstod att samtliga var av mycket sent datum. Fyra av dem, samtliga relativt stora bronsföremål, var -och är fortfarande- helt okommenterade vad gäller datering. Dock fick Antikmonologen igår, den 1 februari, av VD för ZP proveniensen för föremålen: "Dessa föremål kommer från en privat samlare i Spanien. Han har haft dessa i ett antal år". Man vägrar fortfarande dock från ZP:s håll att uttryckligen datera föremålen.
Jag skrev bland annat följande den 29 januari:
"Jag anser samtliga kinesiska föremål i ZP-kvalitetsauktionen vara moderna förfalskningar. Det föremål som är svårast för mig att bedöma enbart från bild är thangkan, men beaktande hela situationen och ZP:s historia så håller jag för synnerligen osannolikt att ett enda av dessa orientaliska föremål skulle vara genuint. Bronserna saknar helt kommentarer om ålder, vilket är absurt ställt i relation till de höga utropspriserna. Samtliga jadeföremål över cirka 10.000 kronor är av mycket sent datum, även de som anges vara gamla".

Bronserna jag åsyftade är fyra till antalet. Jag påpekade att katalogtexterna var helt felaktiga för respektive föremål, när jag skrev blogginlägget. Det är de fortfarande, fem dagar senare. Det sammanlagda utropspriset för dessa fyra föremål, vilket är lika med auktionshuset professionella värdering, är 292.000- 378.000 Euro. Detta innebär att Z Point Auktioner sätter ett värde på bronserna till mellan 2.9-3.7 miljoner svenska kronor. Inte kattskit, med andra ord.

Tillgänglig för 3.195 miljoner. Foto: Autoropa, Malmö.
Autoropa i Malmö har en -i och för sig begagnad- Ferrari F12 Berlinetta till salu. Årsmodell 2013, mätarställningen visar endast 1950 km. Mycket att åka med gissar jag. Om säljaren av de fyra bronsföremålen får in den lägre delen av utropet, så är Berlinettan ett kap, den betingar 3.195 miljoner kronor. Kom ihåg ägaren/VD:n för Z-Point Auktioners ord om -egna- bilen han sålde i höstas i sitt eget auktionshus ZP: "Bra för att vara så gammal". Är målet en Ferrari, Mikael Björkman, VD för ZP? Lite passande musik när ni läser kanske?

För de av Antikmonologens alla läsare som överväger att bjuda på någon av de fyra bronserna, värderade till 2.9-3.7 miljoner, så förutsätter jag att ni kommer att åka upp till Borlänge för att inspektera objekten. Jag avråder er av ganska många skäl att genomföra den resan. Inte minst av nedanstående anledning.

(Klicka med muspekaren på "View additional auction details" så dyker en hel del intressant upp..:)

Invaluables hemsida den 2 februari.

Plötsligt har ovanstående information om auktionen dykt upp på Invaluables hemsida. "The following lots will not be avalible (sic.) for viewing: 45.46.47.48 (de fyra bronserna) Viewing lot 90 (thangkan): This lot is kept in storage and is avalible (sic.) for viewing Thursday February 4th between 11.00 and 16.00 local time. This after appointment only."

URSÄKTA! Var ska jag börja? Jag blev omgående perplex, vithårig, uppgiven och började akut undra vad livet egentligen går ut på. Just precis de föremål jag pekade ut för fyra dagar sedan som katastrofalt -för att inte säga kriminellt, katalogiserade "...will not be avalible for viewing". Just de föremålen behåller Z-Point för sig själva. Likt en treåring som just slukat kladdkakesmeten och blir tagen på bar gärning, med choklad i hela ansiktet. Det var inte jag pappa! Jag lovar! Uttalat med choklad från tinning till tinning.

Till yttermera visso får eventuellt hugade spekulanter av "auktionens främsta föremål" en tids-slot på fem timmar att undersöka den på. Som vore det en aldrig tidigare skådad komet på himlavalvet. -Men enbart efter att ha bokat tid! Hemska tanke om bokningslistan är full, när undertecknad kommer på besök? Z Point Auktioner skapar onekligen svensk auktionshistoria. Förvisso negativ sådan.

Borlängefluga? Foto: Ydrebo.se

En fluga satt på en vägg i Borlänge: Oj, han som upptäckte oss i höstas och fick bort oss från Auctionet har fått syn på oss igen. Vi låser in grejerna och kastar bort nyckeln. Bra idé va?! JA, så gör vi! Snillrikt.

"The buyer has full responsibility to assess the item before sale" Invaluables hemsida den 2 februari.

Okeey? Är Z Point fortfarande med i Auctionet? Ni blev ju utkastade därifrån i december 2015! -Eller? Invaluables hemsida den 2 februari.

"Buyers Premium 26%" Invaluables hemsida den 2 februari.

På en trottoar i Borlänge? (Grisen i säcken/Pig in a poke). Foto: blogg.stenudd.se


Eftersom ni har det lite svårt med formuleringarna och språket ibland, bästa ZP, så totade jag ihop nedanstående säljbrev åt er.

Dear shoppers of the world, -especially you Chinese! 
Z-Point Auktioner offers You, Mesdames et Messieurs, four totally mis-catalogued Chinese bronze vessels that purports to to be very, very old indeed. We have prized them according to market appraisals, at -in total- 292.000- 378.000 Euro, but we REFUSE to date the vessels in writing. You are most welcome to bid like crazy. You must assess the items before the sale though you may NOT see the objects in real life.  You will hopefully see them if you buy them. Buyers premium is either 22,5% or 23% or maybe 26%. We haven´t really decided yet. By the way; Yes, effectively you will be buying a pig in a poke, but we assure you we are very descent people, in dire need of money.

Yours Sincerely,
He who Decides
P.S. Orsa kompani lovar INGENTING bestämt.

Svensk version:  
Kära potentiella kunder världen över, -särskilt Kineser! 
ZP Auktioner erbjuder Er fyra komplett felkatalogiserade kinesiska bronsföremål, som utger sig för att vara verkligt jätte-jättegamla. Vi har värderat dem i enlighet med den kommersiella marknaden, till -totalt- 292.000-378.000 Euro, men vi VÄGRAR att skriftligen datera föremålen. Ni är hjärtinnerligen välkomna att bjuda som galningar. Ni måste själva bedöma föremålen innan själva auktionen, men ni får INTE se dem på riktigt. Ni får förhoppningsvis se dem, efter att ni har köpt dem. ZP:s påslag på klubbad summa är antingen 22,5% eller 23% eller kanske 26%. Vi har inte riktigt bestämt oss ännu. Förresten, låt vara att ni köper grisen i säcken, men vi kan försäkra er om att vi är fantastiskt trevliga människor, i desperat behov av pengar.
Kära hälsningar,
Direktören för det Hele.
P.S. Orsa kompani lovar INGENTING bestämt.

Vad säger du Pontus Silfverstolpe, på Barnebys? Är Z Point Auktioner och specifikt deras Kvalitetsauktion den 5 februari ett företag du går i god för och välkomnar? Vore jag du Pontus, så skulle jag omvärdera etablerad kontakt med ZP och möjligen dryfta ärendet med er senast anslutna bloggare, Peter Lloyd. Beaktande hans yrke, så torde samtalet kunna bli intressant. Herr Lloyd är nämligen statligt anställd, vid Polisen. Omvänt så kan vän av ordning undra om en polis kan/bör arbeta för en organisation som torgför dylik affärsverksamhet?


Foto: Forbes.com
Illustration: Skolornas bildarkivAntikmonologens åsikt är att detta företag ska syssla med försäljning av egna bilar eller annat som passar verksamheten. Z Point Auktioner har med aldrig sinande brister, en dåres envishet och all önskvärd tydlighet visat att de inte ska syssla med andrahands-handel. Är någon av Antikmonologens läsare fortfarande i tvivel om detta, så råder jag er att klicka er in på "Z Point Auktioners Kvalitets auktion den 5 februari" och se de numer 115 "kvalitetsföremålen".

Z Point Auktioner skadar allt och alla i konst-, antik- och auktionsbranschen och utgör en fullständigt absurd skamfläck. Oseriös räcker inte som epitet för deras verksamhet. Jag ber inte om ursäkt för "hårda ord" utan säger som Robinson-Erold; 

Skämmes tamefaan!

 Vilken annan bransch skulle acceptera liknande horrörer?
 
På en hemsida nära er, den 2 februari 2016. Vakna, Barnebys!Emotsedd valuta i Borlänge. Foto: Dailymail.co.uk


Fotnoter:
Forex valutaomvandlare användes för aktuella växlingskurser.

Ingen vettig människa bjuder hundratusentals kronor på något man inte får se. UTOM möjligen någon uttråkad och totalt okunnig kines med ticks i avtryckarfingret, som tror att hen har hittat en riktig skatt på en liten auktion i lilla Dalarna, i lilla Sverige.


Källor:
http://www.invaluable.com/catalog/searchLots.cfm?scp=c&catalogRef=FTHPXS8UTO&utm_source=calendar&utm_medium=www.barnebys.se&utm_content=event&utm_campaign=barnebys
https://www.youtube.com/watch?v=Ll3uipTO-4A
http://www.orsa.se/default.asp?PageID=1071


4 kommentarer:

 1. Som kinas flagga - dvs femstjärningt (som vanligt).
  Herr "Stolpe" borde ha något att fundera över vid det här laget. Märkligt dock att han inte har gjort det tidigare.
  Anders L 1

  SvaraRadera
 2. Detta är nog den största nonsens vi har skådat i branschen! So far, gränserna värkar ständigt väldigt töjbara.....
  Tack, Nicklas, orka fortsätta att ställa alla skojare och okunniga mot väggen! Madeleine Tigerschiöld, antikhandlare

  SvaraRadera
 3. Jag är djupt chockad. Hur kan det vara möjligt? Är det inte dags att polisanmäla för bedrägeri? Tack för att du uppmärksammar! Hälsar Agneta

  SvaraRadera
 4. Hej Agneta.
  Tack för dina rader och din uttryckta indignation. Jo, jag vore chockerad om ingen polisanmäler detta så kallade "auktionshus" för deras uppenbarligen bedrägliga beteende.
  Sverige behöver juridiska prejudikat inom detta område. Jag är varken jurist eller polis. Däremot är jag specialist inom orientaliskt konsthantverk och det är I N T E Z Point Auktioner.
  Med vänliga hälsningar,
  Nicklas

  SvaraRadera