tisdag 9 september 2014

Danska Lauritz köper Stockholms Auktionsverk

Ryktena var mer än rykten. Dagens Industri skrev i förra veckan att ägarna till Lauritz i Danmark hade lyckats få banklån om 375 miljoner kronor för att förvärva -världens äldsta auktionshus- Stockholms Auktionsverk, grundat 1674. Idag kom beskedet om iscensättandet. Jag måste tillstå att det känns vemodigt, trots glädjeuttryck från ägaren Peter Alarik.

Information från SAV ser ut som följer klockan 11.45, den 9 september:

Val av plats för gruppfotografiet (Sundström/Sundström/Forsman) kan möjligen ses som symbolisk: Paradiset utgör bakgrunden, invid Svensksundsvägen.
Nya loggan?
Att ett "och" i stället skrivs som "og" ovan är nog talande i sammanhanget. Meningen "Tillsammans blir Lauritz.com och Stockholms Auktionsverk marknadsledande i Sverige och i synnerhet i Stockholm" är ju dessutom kuriöst formulerad, för att uttrycka det diplomatiskt. (Antikmonologens kursivering). Oppositionen Bukowskis lär få en del att fundera över framledes. Nu är Lauritz definitivt störst i Skandinavien. Större också än Sotheby´s omsättningsmässigt?

Roterar Friherren, ämbetsmannen tillika Riksrådet Claes Rålamb i sin Klara-grav? (Foto: Wikipedia)

Företeelsen att auktionshus köper upp konkurrenter får ses som logisk i ett tidevarv präglat av konsolideringar. Auktionsbranschens (om-)stöpning präglas hårt av datorernas allt mer självklara del i budgivningen. Äta eller ätas? Jag hoppas innerligen att detta inte innebär förlorade arbetstillfällen, -varken i Sverige eller Danmark. Enligt Lauritz så ska varje stad värdigt ett IKEA-varuhus också ha ett auktionshus under Lauritz.com:s vingar. Den nye Auktionsverks-ägaren Bengt Sundström avslutar intervjun med tidningen Affärsvärlden idag, med orden: Alla små spelare kommer att försvinna på sikt. Världen i ett nötskal, år 2014. Jag sprang under dagen in i mångårige före detta Bukowskis-anställde Tom Österman som med glimten i ögat replikerade att små aktörer alls inte är hotade så länge Auctionet existerar. Herr Österman är numera Intendent hos just Auctionet samt trogen läsare av Antikmonologen.

Vart tog handslaget vägen? Det gick nog vilse i något köpcenter eller stort auktionshus, för länge, länge sedan.


Fotnoter:
Claes Rålamb grundade Stockholms Auktionsverk år 1674. Det låg inledningsvis på Riddarholmen.

Paradiset är en skulpturgrupp i 16 delar utförd av Niki de Saint phalle och Jean Tinguely, som står i anslutning till Svensksundsvägen på Skeppsholmen.

(Andra) Slaget vid Svensksund ägde rum den 9 juli 1790. Den ryska (n.b. ej danska) flottan planerade att i ett slag förinta hela den svenska skärgårdsflottan, som låg i försvarsställning vid Svensksund, men tji fick ryssen. Enorma ryska förluster och knappt några svenska dito, gör att slaget räknas som Sveriges största marina seger någonsin.

Källor:
Wikipedia
http://www.lauritz.com/sv/lauritz-com-koeper-stockholms-auktionsverk/a10757/10/0/
http://auktionsverket.se/aktuellt/stockholms-auktionsverk-far-ny-agare/
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3845975.ece



2 kommentarer:

  1. Auktionsföretagen har blivit fabriker som bara ska kränga varor. Kunderna har redan tröttnat och priserna fallit. Att tro att näthandel är räddaren är nog att tro förmycket. I Sverige har man aldrig förstått att den som håller i klubban är en artist som ska hålla en show. De stora investeringarna i avancerad teknik som många aktörer gjort kommer att straffa sig i dålig lönsamhet. Datatekniken behöver underhållas och det kostar. Det gäller att ligga på en lagom nivå gärna använda standardiserade metoder. Problemet idag är de höga omsättningskostnaderna. Hade man investerat i teknik som gjorde det billigare att omsätta kunde det motivera investeringskostnaderna i tekniken. Lafferkurvan för skatteuttag är slående lik hur auktionsvärlden blivit. Jag bara väntar att någon ska öppna en lågprisbutik för auktioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Anonym.
      Stort tack för dina tankar! I mångt och mycket är jag enig med dig.
      Jag känner mig generellt sett rejält uppgiven över hur branschen utvecklats och hur det ser ut framöver.
      Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera