torsdag 19 juni 2014

Ögonkastskärlek i Mariannelund

Mariannelund, mest känt från böckerna om Emil av Astrid Lindgren, är en liten bruksstad på Småländska höglandet. Bostadshus kostar här-såklart- en bråkdel i jämförelse med de i storstadsregionerna.
Vid första åsynen av följande hus reagerar ni möjligen inte så värst? "Solvändan", fyrarums friliggande villa med boarea om 120 m2, biarea 65 m2 och tomt om 1843 m2. Situerad pittoreskt invid Bruzaån. I trakter där gud möjligen ofta är viktigare än till och med senaste matchresultatet i fotbolls-VM.


Mäklaren skriver: "Unik konstnärsbostad från 1920-talet i Mariannelund. Intill fastigheten flyter Bruzaån. Ytterligare en 1920-talsbostad på tomten". Utropspris 490.000 och då fås ytterligare ett hus som stått oanvänt i många år på köpet. Med långt spö kan ni dra upp en bäcköring från tomten, i värsta fall bara en tusenbroder till abborre. Exteriört ser det trevligt ut. Nya taket måste ha kostat en slant att lägga ganska nyligen. Förresten, släng ett getöga på inredningen också, innan ni surfar vidare.

Då blir effekten som när huvudrollsinnehavaren i en tecknad film råkar springa ut över ett stup och fortsätter att liksom hänga i luften. Va? Hur ser inredningen ut?! Det är helt osannolikt!

Inredningen är uppenbarligen bland det häftigaste som har gjorts i jugend-stil, i Sverige. Jag har varit i kontakt med både mäklare och son i huset och familjen vill inte att konstnärsparet som skapat det fantastiska hemmet offentliggörs. Antikmonologen konstaterar dock att konstnärsparet idag är i det närmaste totalt okända; ett öde som så många andra konstnärer också drabbats av. Men Solvändan, vilket eftermäle är inte det!?

Sonen till säljarna låter meddela att diverse lös inredning kommer att kunna förvärvas av den som köper huset.

Jag kan till och med tänka mig att anordna besöksverksamhet i museiform, eftersom denna inredning  utan tvekan utgör en av Sveriges allra främsta jugendinteriörer.

Sökes: Mecenat som vill sponsra antikälskande tillika öringsfiskande kulturbevarare med familj och hund. Svar till: Bevara Solvändan som det är -utan nya platta möbelpaket, flytspackelgolv, lattefärgade väggar och infällda halogenspottar. (Se Antikmonologen för vidare kontaktdetaljer).

Glad Midsommar önskas alla Antikmonologens läsare!

Källa:
http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-mariannelund-eksjo-kommun-solvandan-6367684

8 kommentarer:

 1. Det här är ett fantastiskt hus.
  Jag önskar att jag hade möjlighet att förvärva det.
  Om det hamnar i fel händer vill jag helst inget veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Skaffaren.
   Kan bara hålla med dig...
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 2. Vilket helt fantastiskt och underbart hus. Det är bara att hoppas att den som köper inte låter de platta paketen och de vita väggarna flytta in.
  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan.
   Tack för dina tankar, trevlig sommar!
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 3. Tack Nicklas för att du uppmärksammade denna pärla ! Jag har saknat dig ett tag nu, Var rädd om dig i sommar ! hälsar Lars i V-ås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Lars.
   Tack för dina alltid lika smickrande ord. Fortsatt trevlig sommar!
   Mvh Nicklas

   Radera
 4. Jag blev nyfiken när du skrev att konstnärsparet är "i det närmaste" okända idag. Kan man få reda på namn? mvh Andreas

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.
  Ledsen för sent svar! Nej, dessvärre är det som jag skrev i bloggen; jag har lovat familjen att inte "avslöja" familjenamnet. Jag törs garantera att du aldrig hört namnet dock.
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera