måndag 3 september 2012

Sveriges enda anarkistiska auktionshus -Bevakningspris ÖVER utropspriset...

Ett bevakningspris är det pris som inlämnaren (=säljaren/ kommittenten) kommer överens med auktionshuset (=kommissionären) om att inte sälja objektet under, alltså ett absolut lägstapris. Praxis är att bevakningspriset ligger runt 80 % av det överenskomna utropspriset, men upp till 100% förekommer också, om än sällsynt. Likaså förekommer utrop helt utan bevakningspriser, om än ovanligt. Mig veterligen accepterar inga auktionshus bevakningspris som ligger över utropspriset. -Eller hur är det med den saken?
Vas. Utrop 5000. Budnivå: 9500. EJ såld.

 Auktionshuset Tradera, som torde vara en av Sveriges största e-handelsplatser har en totalt avvikande praxis och tillåter säljaren att sätta bevakningspriset över eller långt över utropspriset. Exemplen är otaliga. Det är bara att logga in och sucka över företeelsen.
Rolex. Utrop 1 krona. Budnivå 36700. EJ såld.
 En Rolex-klocka vars budtid tog slut måndag 3/9 hade utropet 1 kr. Tolv bud lades och därmed borde ju klockan vara såld, enligt all (auktions-)logik, eftersom utropspriset hade satts av säljaren till låga 1 (en) krona. Den bjöds upp till 36.700 kr. Men NEJ, det stod "Res.pris ej uppnått" i röd skrift. Uret förblev osålt och utbjudes på nytt, -alltså igen, till det alldeles oerhört facila utropspriset en krona.

Vare sig det är fråga om lägenhet hos Hemnet, kökssoffa på bondauktion eller Carl Larsson-akvarell på Bukowskis så är utropspriset en riktlinje satt av kommittenten under inrådan av kommissionären för att ge marknaden en indikation om var slutpriset sannolikt bör hamna. (Att sedan utropspriser ofta medvetet sätts alldeles för lågt för att locka till köp är en annan diskussion).
Bok. Utrop 1 kr. Budnivå 300. EJ såld.
Tradera skriver allt annat än uttömmande om företeelsen: "Res.pris ej uppnått
I vissa auktioner finns ett (dolt) reservationspris. Det är det lägsta pris säljaren är beredd att sälja sitt objekt för. Bud under denna nivå leder alltså inte till köp".

Pinsamt Tradera och synnerligen oseriöst. Bevakningspriser över utropet och utropspriser på en krona; Vem gagnar det? Svaret är ingen- det lägger en oseriös dimma över hela auktionsbranschen.

Den numera bortgångne författaren Sture Dahlström (se ovan) kallades för Sveriges ende sanne anarkist. Traderas devis skulle kunna vara "Sveriges enda anarkistiska auktionshus".

Fotnot:
Jag har förgäves kontaktat Tradera för kommentarer. Jag har även sökt kommentarer från Barnebys, eftersom den sajten "är en söktjänst för auktioner och auktionsrelaterad information" och inbegriper Tradera i sin webbaserade plattform. Dessvärre även där utan gensvar.

Källa
www.tradera.com

1 kommentar:

  1. Tack för att du säger ifrån om eländet. Dolda reservationspriser är ett oskick!

    SvaraRadera