torsdag 20 september 2012

Watch Swatch

Under torsdagen (kl 13 den 20 sep) kommer Kaplans på Biblioteksgatan att auktionera ut 207 Swatch-klockor och annat relaterat. Det är första gången på cirka 20 år som en renodlad Swatch-auktion hålles. Även senast var det Kaplans som gällde. Anledning till specialauktionen är en stor inlämning, som sedan byggts på vartefter. Här är hela auktionen: http://www.kaplans.se/Kaplans/auctiongoods.aspx?AuktID=2369
The Magic Spell, med box som spelar "Jingle Bells"
Swatchklockan föddes 1983, ur ett eländigt läge för den schweiziska klockindustrin. Japanerna hade tagit strupgrepp på schweizarna med billiga quartsur. Paradoxalt nog gjorde försäljningssuccén Swatch att världens ögon åter riktades mot schweiziska klockor, i alla prislägen.
Enigmatic love
Swatch marknadsfördes hårt och smart, med moderna marknadsföringsmetoder. Limiterade upplagor designade av kändisar, speciella jul- och påskeditions, modellen Irony med stålboett, dykaruret Scuba, chronografen Chrono, automater etc, gjorde att genomslaget blev enormt. När det var "som värst" i början av 90-talet, samlade kändisar i Hollywood på Swatch, vilket också spred sig. Tony Frank, chef för klockavdelningen på Kaplans, tidigare på Franks Ur, minns att det kunde stå flera italienare och vänta på att urbutiken skulle öppna, för att köpa alla Scuba- och Chrono-Swatch som fanns att uppbringa. De såldes sedan i Italien med stor avans.
The Beep- med personsökare, om någon minns dem?
Att Swatch idag är ett välrenommerat märke indikeras av att Breguet, Omega, Longines, Certina, Tissot och Rado ingår i det som idag är döpt till Swatch Group.
Feather, -för att lätta upp nästa styrelsemöte?
Intressant att notera är att Kaplans som utgör spetsen i Sverige vad gäller klockor även vågar hoppa ur gamla trygga hjulspår. Under senaste åren har man haft stora framgångar med Fashionabla auktionen, en tråd som också flera av konkurrenterna tagit upp. Fashionabla initiativet togs redan i maj 2009 och bara växer. Man har också sålt fotbollsmemorabilia framgångsrikt. Vad kommer härnäst?
Sparkling life-Något för Champagneälskaren?
Frågan är om dessa klockor är värda massor om tio år? Massproducerade? Förvisso, men hur många finns kvar? Mint condition och originalförpackningar gör aldrig saken sämre. Helt klart har man haft väldigt roligt under arbetsprocessen hos Swatch.

Källa:
Kaplans.se och Klockgurun Tony Frank därstädes.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar