måndag 26 april 2021

Lauritz säljer Stockholms Auktionsverk

Under måndagsförmiddagen publicerades en pressrelease i Dagens Industri om att auktionshuset Lauritz säljer Stockholms Auktionsverk (SAV) med flera till Auction Network Sweden AB, mer känt som Auctionet. Försäljningssumman är okänd, men begrepp som REA/UDSALG torde ligga mycket nära till hands.Sundström säljpitchar ända in i betongväggen, med riktigt blodig panna!? Oklar företagsbild.


Att försäljningen äger rum förvånar få insatta i branschen. En i antikbranschen initierad finansman kommenterar lakoniskt: Det förvånar väl ingen att Lauritz säljer. De har varit konkursfähiga länge...Bye, bye Dannebrogen.

Att Auctionet är köparen är däremot inte helt förväntat. Antikmonologen har tidigare diskuterat och ifrågasatt Auctionets ägande och mångstolssittande av/på olika auktionshus, samtidigt som man ska agera -obunden- paraplyorganisation för över 40 olika europeiska auktionshus. En till synes omöjlig ekvation.

Under måndagen fanns ingen information om affären vare sig på Auctionets eller Lauritz hemsida. Noll och intet.

----------------------------------

Joakim Bengtsson. Foto: Helsingborgs Auktionsverk

A propos att fördela nedre lekamen på många stolar; Joakim Bengtsson, känd från SvT:s Antikrundan samt för försäljningen av sitt hem och sina samlingar förra sommaren (Gamla Kassan i Landskrona- orkestrerat av Bengtsson samt hans dåvarande arbetsgivare SAV), fick foten från Stockholms Auktionsverk i början av 2021. Enligt initierade källor på SAV på grund av "meningsskiljaktigheter" mellan Bengtsson och dåvarande(?) VD Mette Rode Sundstrøm. Sannolikt sista gången Mettes Manolo Blahniks kickade i det företaget.

På Stockholm Auktionsverks hemsida står dock i skrivande stund -fortfarande- följande:


---------------------------------------------

Förhoppningsvis och högst sannolikt så blir SAV:s framtid ljusare med Auctionet som ägare, i jämförelse med luftslottet Lauritz. Med tanke på Auctionets agerande på många fronter de senaste åren så torde auktionsbranschen bli -än mer- "dynamisk" framöver...

Stockholms Auktionsverk grundades år 1674 och är därmed världens äldsta verksamma auktionshus. SAV har förlorat mängder av kompetent personal de senaste åren: Ett enormt arbete att återupprätta Auktionshuset och återanställa/nyanställa föreligger nu. Om det är Auctionets avsikt, vill säga..?

Saxat från Auctionets hemsida. Läge för ny devis; "Vi ger gamla företag nytt liv hos nya ägare - köper ingen så gör vi det!"


---------------------------------------------------------------------------------------------

5 kommentarer:

 1. Bra Nicklas ! Hälsar Lars I Västerås

  SvaraRadera
 2. Årets största nyhet!!
  Nu är det bara att vänta och se om Auctionet trycker in alla föremål från filialerna på auctionets hemsida eller om dom låter dessa finnas kvar på SAV vanliga hemsida..
  Hursom känns detta fel.. Auctionet ska inte driva egna auktionshus utan agera som portal för andra fristående auktionshus..
  Jag tror att detta kommer gå i stupet och vinnare blir Buk och UAK.
  Kanske några fler av dom mindre aktörer kommer tjäna på detta som norrlands och metropol och kaplans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Jag delar dina funderingar, som du nog noterat. Det jag finner mest anmärkningsvärt är just det du också påpekar, att Auctionet faktiskt sitter på flera stolar samtidigt. Tills Auctionet kom in på marknaden så trodde åtminstone jag att man inte både kan ha och äta kakan. Auctionet tycks vilja överbevisa oss om att man visst kan det. Men hur man ska klara av att vara objektiva i detta förfarande är för mig obegripligt. Denna specifika problematik har jag också skrivit om tidigare. Stort tack för att du delar med dig av dina tankar!
   Mvh Nicklas

   Radera
 3. Det är märkligt att som auktionshus att ansluta till auctionet. Visst, man får fördelar av att vara ansluten till en gemensam plattform i form av kundstock, trafik och synlighet. Men att vilja konkurrera mot Auctionets egna auktionshus förstår jag inte att man går med på.

  SvaraRadera