torsdag 22 september 2016

Antikmonologsommaren 2016

Ryktet om min död är betydligt överdrivet lär ha yttrats av Mark Twain; nu även av undertecknad.
Tack, alla läsare! -För påstötningar och frågor om anledningen till Antikmonologens längsta skrivtystnad någonsin.

Ruth 8 veckor, kom till familjen vid midsommar.
Schäfern/Border Collien/Huskien Siv jagar glatt vidare efter sina favoritpinnar i hundhimlen sedan exakt ett år, saknad som få.
Sommaren har varit lång med ledighet från en arbetsgivare, mer arbete hos andra och självklart även många besök på loppisar, Antikmässor och utställningar. Antikvärderingar i Mariefred, Trosa, Tyresö och Uppsala och till och med ett par radiointervjuer i Radio Gävleborg på temat loppisar och antikviteter har det också blivit. Skälen till skrivuppehåll är flera. Nu är det framåt som gäller.

"Avmålad av Anders Zorn". Ett tungt säljargument, skådat i Sandviken.
...Och så var det det där med proveniens. Södermalm, Stockholm, augusti 2016.

-----------------------------------------------------------------------------------

Östhammarsbesökare.

Ett besök i pittoreska Östhammar var väl värt kilometrarna på trippmätaren. Dels för den -ursäkta uttrycket- söta staden med god lunch och bra loppisar, men framför allt för den fina Antikmässan, som ägde rum för 22:a året i rad (i och för sig inte i samma lokaler). En solig torsdag, den 28 juli, fylkades prylälskarna i ishallen. Fyndfylld med runt 50 utställare på plats. Hårt jobbande Holger på Korrens Kuriosa arrangerade.

------------------------------------------------------------------------------------

En från och med i år omissbar mässa, tidigare av undertecknad obesökt, var den i värmländska Ransäter. Med en god vän i bilen gick det fort att köra sträckan från Stockholm trots hans idoga snarkande. Att sedan vännen, en samlare av rang, hade haft bly i dojan vid något bilkörningstillfälle och därför behövde chaufför med körkort i behåll var en annan femma. Vi kom dit fredag förmiddag och samlarvännen gjorde två inköp i första montern han såg. Plötsligt så står bara det man väntat i många år på, mitt framför näsan och lyckan är närmast total. -Om än tillfällig. Mässan hölls mellan den 12-14 augusti.

Ransätersmässans troligen bästa historieberättare i farten, säljer rakspegel i regnet till oskäggig kvinna. Kunde lika gärna ha varit sand i Sahara. Där hängde man en extra stund bara för att få njuta av den gör-goa värmländskan. Jag är en sucker för grova dialekter. Kjell heter den gör-goa göbben! Kul saker hade han också.

En säljare hade en stor hög av fint knypplade, fantastiska små dukar och näsdukar i nyskick. Kostnad? Tio kronor styck. Tänk om kvinnorna som gjort dem känt till värdemiskningen... Usch.

Ransäters Antikmässa har hållits i 17 år och lokaltidningen Värmlands Folkblad mer eller mindre lovade vackert väder öppningsmorgonen, "arrangemanget tycks nämligen ha vädergudarna på sin sida". Denna upplaga drabbades dock av himlaöppnande. Åtminstone de av oss som besökte mässan redan under fredagen blev rejält blöta. Men världsliga företeelser som skyfall stör inte prylälskare nämnvärt för det finns ju som bekant bara dåliga kläder. Dessutom fanns förutseende förslagna försäljare på plats som sålde försvarets gamla regnställ samt paraplyer (dock ej försvarets) för mindre pengar. Mässgeneralen Kjell Eliasson talade trots göteborgsk dialekt initierat om mässan och berättade att den är en av Sveriges största antikmässor med över 300 utställare. En helt fantastisk mässa med underbar stämning som jag redan längtar tillbaka till.

Uppstoppad berguv och lite annat. Uven tillräckligt luggsliten för att få säljas.

-------------------------------------------------------------------------------------

Flera generationer Lindekrantz närvarade vid Vernissaget.

Per-Ivar Lindekrantz utställning av finstämt, ibland skrämmande, ofta provocerande ogreppbart och tekniskt genomgående mycket skickligt måleri avnjöts augustilördagen den 27:e, på Olle Nymans Ateljé i Saltsjö-Duvnäs. Många var där, exempelvis Björn Springfeldt, före detta chef för Moderna Muséet och Malmö Konsthall. Springfeldt har tagit Lindekrantz under sina väloljade, högtflygande nätverksvingar; av uppenbara skäl. Utställningen tar slut den 2 oktober.

Briljant målade ljusskildringar och förkortningar -en detalj- av Lindekrantz målning Sjöfartshotellet.
------------------------------------------------------------------------------------


Överraskande ledarbyte noterades på Bukowskis när Anna-Karin Laurell bara fick sitta drygt ett år på VD-posten. Anledningen anges (av Bukowskis) vara att Laurell och styrelsen inte hade samma syn på framtiden för företaget. Headhunting kostar massor och Bukowskis visar röda siffror. Senaste namnet på Bukkans himmel är ungt och in-house; Louise Arén. Bukowskis nyhetsbrev talar om att Arén kommer från posten som chef för företagets digitala utveckling och e-handel. Månne tyckte Bukowskis ägarfamilj Lundin inte att Laurell var flitig nog i brukandet av bilan/giljotinen, vad gäller besparingar och entlediganden?

Valet av nya VD:n sänder oundvikliga signaler om var de -nya- skåpen ska stå i den anrika auktionsfirman med det kurviga B:t till logga. Antikmonologen gissar att även logotypen kommer att moderniseras. Sa någon mjuka vär(l)den?

Louise Arén, ny VD på Bukowskis.

Tecken på att det är slagsmål om godbitarna i auktionshusbranschen är att Bukowskis nu börjat ragga säljuppdrag även i underjorden. I ett ovanligt floskelfyllt pressmeddelande från något som heter Citycon meddelades att Bukkan ställer upp med experter och kunskap i Liljeholmens bakluckeloppis. Svepande och säljpitchande formuleringar som: "Bakluckeloppisen i Liljeholmstorget Gallerias garage har blivit en enorm succé med 10 000 besökare per tillfälle" och "Eftersom inte alla utställare är experter finns det goda möjligheter att göra fynd, till skillnad från antikmässorna där alla utställare är just experter och vet exakta prislägen" lämnar onekligen en hel del övrigt att önska.

Plattan nästa, Bukowskis?

Marias enmansorkester när det begav sig. Torde inte vara några problem att få hyra ett par kvadrat av kommunen på den platsen? De komma från Öst och Väst och Han(Vi) har öppnat pärleporten kan vara spännande deviser att bolla med för auktionshusjättens PR-avdelning. Foto:Wikipedia, Fotomontage: Antikmonologen


För övrigt så är tanken med Plattan, mer känt som Sergels Torg, inte så långsökt som den kan verka. Bukowskis huvudkontor är i ett renoveringsskede och kommer därför att visa utbjudna föremål på så skilda platser som NK, Galleri Sebastian Schildt, Konstnärshuset, Nordiska Galleriet och även hos Mindepartementet. Posten för säkerhetsarrangemang lär sticka ut ordentligt i årsredovisningen.

 -----------------------------------------------------------------------------------

Guidad visning är alltid bra. Mindepartementet och Esko Männikkö.
Glad över att ha hunnit med en gammal favorits utställning sista visningsveckan, nämligen Esko Männikkö i nya satsningen Mindepartementet på Skeppsholmen. Samma lokal som Bukowskis valt att visa sin Moderna Visning på i oktober. I den inlevelsefullt guidade visningen utförd av Åsa Åkerlund fick åhörarna veta att Männikkö själv var med och styrde vilka verk som hängdes och även hur de hängdes. Fem uppenbara teman kunde skönjas i den finske fotografens alster. Mest känd är nog serien där han skildrar finska ungkarlar rätt upp och ned, i deras ofta tämligen brutalt "ärliga" hemmiljöer. Andra intressanta teman var konst/skulptur från kyrkogårdar världen över samt en porträttserie av Mexikaner i USA. Männikkö upplevde bland annat att när invandrare kom till hans lilla hemby så kom världen dit på riktigt. Ramarna är av Männikkös egen design och hand. Ofta är de tillskurna av någon gammal vindpinad planka som legat ute länge. Kanske likt den avbildade tillika om(k)ramade? Utställningen tog slut den 18 september.

Lek med utrymmen. Esko Männikkö.

Ljussättningen var inte alltid lyckad på Männikköutställningen. Förhoppningsvis rör det sig om barnsjukdomar, eftersom Mindepartementet är så nytt. Nyskjutna tjädrar i morgonljus blir totalt förstörda av dålig ljussättning.
-----------------------------------------------------------------------------------


Markus Dimdals nya bok lanserades på Auktionsverket. Dimdal som sannolikt bör betecknas som storsamlare av jugendporslin, resonerade i termer av att han minsann en vacker dag inte skulle kila vidare med en massa bra grundforskning i pappersform eller i en hårddisk, utan att det borde sättas på pränt. Ett klokt resonemang. Boken ser mycket fin ut och Antikmonologen återkommer i ämnet.

-----------------------------------------------------------------------------------

Avslöjande klubbmärke, en gång framröstat som världens vackraste, talar om att vi befinner oss i stolta Solna.

Antikdagen i Solna är ett trevligt arrangemang som ofta lockar lite annorlunda säljare. Det grundar sig i att arrangemanget ursprungligen genomfördes av numer saliga tidningen Antikvärlden. Det är många ur Antikvärldens gamla prenumerantskara som fortfarande säljer på denna mässa.
Återigen -enligt Antikmonologens mening- finaste montern med mest exceptionella föremål till salu.

------------------------------------------------------------------------------------
Lauritz -ehh- frapperande affärer fortsätter. Mest fascinerande är ju ändå att långivare erbjuder pengar till det i sanning fantastiska företaget... Berlingske, Danmarks största morgontidning, har konstaterat att specifika kunder/kundnummer köpt eller bjudit på osannolika mängder föremål under många års tid. Berlingens undersökning säger implicit att Lauritz har bud-robotar som lägger mer eller mindre fiktiva bud. Berlingen har en rubrik på sin hemsida; Aktuelle Emner: där finner man åtta rykande aktuella ämnen att snabbt kunna klicka vidare på. Bland dessa finner vi "Christiania", "Donald Trump", "Islamisk Stat"och inte minst skandal-följetongen "Lauritz.com".

Ärliga blå ögon. "Styrelseförman lånade över 100 miljoner kronor av skuldplågade Lauritz.com. -Skall betala tillbaka år 2053. Pengarna har Bengt Sundström bland annat använt till ett Franskt Vinslott som går back". Onekligen trevliga amorteringsvillkor.

Ärliga blå ögon: II. Administrerande Direktören Mette Rode Sundström låter sig i n t e intervjuas av Berlingen, men svarar i mailform på tre frågor och anser inte att problemen med mer eller mindre fiktiva bud, så kallad shill bidding, utgör något omfattande problem.
Källa: Urbandictionary.com


Stockholms Auktionsverk, numer ägt av Lauritz, lär inte ha haft någon fördel av danskarna när ny upphandling gjordes beträffande alkoholauktionerna i samarbete med Systembolaget. Verket miste nu dessa och ärkekonkurrenten på andra sidan Berzeeli Park, Bukowskis, tar i stället över tyglarna och findrickat. The drink is going, going, gone torde man ha sagt på Verket.

Rubrik i Dagens Industri den 20 september 2016
Dagens Industri (DI) uppskattar årlig omsättning av alkoholauktionerna till runt 20 miljoner kronor. En icke föraktlig siffra. DI skriver "Lauritz förlorar Systembolaget". Stockholms Auktionsverk har haft avtalet med det svenska alkoholförsäljningsmonopolet i 13 år. Berlingske Business uttrycker nyheten aningen hårdare än Dagens Industri: "Lauritz kastas ut av Systembolaget". Svensk journalistkår har likt drängar och pigor stått med mössan i hand och bockat och nigit under Lauritz börsintroduktion. Något som de olika näringslivsredaktionernas respektive rubriksättare väl illustrerar.

Rubrik i Berlingske Business den 20 september 2016.
-----------------------------------------------------------------------------------
Fotnoter:
Där annat ej anges är fotografier tagna av Antikmonologen.

Källor:
http://www.mindepartementet.org/
http://sv.urbandictionary.com/define.php?term=shill%20bidding
http://www.vf.se/nyheter/munkfors/dags-antik-och-samlarmassan-%E2%80%93-17e-aret-i-rad
http://www.di.se/nyheter/lauritz-forlorar-systembolaget/
http://finans.dk/protected/finans/erhverv/ECE8522457/bestyrelsesformand-laante-over-100-mio-kr-af-gaeldsplagede-lauritzcom-skal-betale-pengene-tilbage-i-2053/?ctxref=ext
http://sv.urbandictionary.com/define.php?term=shill%20bidding
http://www.citycon.com/se/nyhetsrum/vintageloppis-med-experter-fran-bukowskis-i-liljeholmstorget-galleria
https://sv.wikipedia.org/wiki/Marias_enmansorkester



4 kommentarer:

  1. Varmt Välkommen tillbaka Niclas, o vilken comeback ! intressanta bilder och läsning. Jag prenumererar gärna mot
    betalning, går det ?
    Vänliga hälsningar
    Lars i Västerås

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Lars.
      Roligt att höra ifrån dig igen och att du uppskattar mina rader, tack!
      Jaa du, du slår huvudet på spiken. Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska få in pengar för det arbete jag lägger ned på Antikmonologen. Jag har länge funderat på ett upplägg för inkomster och tar tacksamt emot förslag på hur detta skulle kunna arrangeras. De timmar jag lägger på Antikmonologen är ofantligt många och en stor del av antik-Sverige tycks uppskatta det jag tar upp och behandlar. Dock tar det ju också tid från min vardag, bestående av arbete för ett flertal högst varierande typer av arbetsgivare.
      Jag har hittills ingen, alltså noll, inkomster från sponsorer. Så inkomster genererade från Antikmonologen vore i högsta grad önskvärt. Men HUR?
      Tack än en gång för dina varma ord och tankar, bäste Lars!
      Mina varmaste hälsningar,
      Nicklas

      Radera
  2. Äntligen!
    Har väntat länge på att du skulle komma tillbaka. Tack för trevlig läsning. Visste inte att min gamle gode vän Olle Ljungström spelade golf - än mindre har varit ägare till golfklubbor. Något "fishy" med den proveniensen vågar jag påstå.
    Skulle han ha ägt dom vore de troligen ämnade för något annat än golf.
    Skall forska i saken.

    Bästa hälsningar

    A1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan A1.
      Tack för beröm.
      Jag googlade samma dag som jag såg lappen, i somras och det verkar faktiskt som om Olle golfade! Men att därifrån påstå att klubborna tillhört honom verkade vara ett långt steg. Dock kan det förstås ha varit med sanningen överensstämmande! Kul var det i alla fall...
      Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera