tisdag 11 februari 2014

Älvsjö Eldsjälsmässa 2014

På torsdag är det dags för årets absoluta Höjdpunkt för oss antik-, design- och konstfrälsta. Trots att mässdatumen aldrig klaffar med lönehelg, pensioner eller sportlov, så trotsar tiotusentals besökare oddsen, för att se och förhoppningsvis köpa det de älskar; Ting, -vackra, spännande, udda, exklusiva eller utmanade. Välj själv, de finns där. Runt 250 utställare gör att besöket bör planeras och utställarkartan närstuderas för bästa resultat och jaktlycka. Älvsjö Antikmässa 2014.
Sommarhamn, Signerad Dick Beer 1913( eller 18), olja på duk. C 45x55cm. Svensk impressionism/pointilism!
De flesta utställare -precis som besökarna- brinner otroligt för sina föremål. Så även om ni inte köper allt ni gillar, så lyssna, fråga och lär. Under de fyra dagarna sprids och delas kunskaper, provenienser och annat som vore mässhallen det främsta av lärdomstempel.
Kalender anno 1969, design Johan Lindström
Självklart ska man vara på sin vakt i Älvsjö precis som på andra platser; förfalskningar och kopior förekommer även här. Är erbjudandet för bra för att vara sant, så är föremålet i 99 fall av 100 inte vad det utges för att vara, men om i stället er kunskap är större än säljarens blir det nog affär..?
Jomensåattsåere...
Något man ofta hör, är att det är "så dyrt på Älvsjö Antikmässa för det säljs ju bara fina saker där". Detta är en myt. Varje år så visar kunder och vänner upp vad de köpt och till vilka priser. Tro mig, det fyndas i Älvsjö... Hoppas ni gör det också!

Udda pantoffelskål.
I år kan man köpa flerdagarsinträde och dessutom i förväg, via dator. Välkomna till Älvsjömässan 13-16 februari 2014. Kanske ses vi i monter C13:68? Där huserar Cederqvist Antik & Vin, med diverse mer eller mindre nödvändiga föremål från världens hörn.

Som kuriosa kan nämnas att en Arctander-fåtölj fanns att köpa under hela förra årets mässa (2013), utan EN endaste prisförfrågan. Ägaren valde efter avslutad mässa att i stället att kontakta stort, känt auktionshus för att få in den till försäljning. Som så ofta nuförtiden, var "näsan i vädret" och det fick trugas ordentligt, eftersom " de ju redan hade så många". Dock togs den in, med utrop kring tänkta försäljningspriset i Älvsjö, nämligen 45.000 kr. Slutpriset hos auktionsdraken blev ungefär tre gånger den summan... Vad blir årets flugor och modenycker?
Rekord-Arctandrar sålda på Stockholms Auktionsverk(Har ingen anknytning till texten, frånsett namn på stolen)
Månne kan dagens nyhet ifrån Älvsjömässan utgöra svaret? Utskicket har rubriken:

"Shoppa på Antikmässan med experthjälp
Vill du ha lite råd inför ditt köp på Antikmässan? Veta om den sak du har tänkt köpa verkligen är en bra investering? Passa på att rådfråga en antikexpert! I år kan du som besökare på antikmässan få tillgång till tre av våra experter ur den skickliga Kvalitetsgruppen. Deras uppdrag är att granska montrarna på den jurybedömda avdelningen, och att även se över utbudet på mässan i stort. Dessutom finns de på plats för dig, för att ge råd och hjälp inför ditt köp. Ta gärna med en bild, eller beskriv föremålet så gott du kan. Observera att experterna inte utför värderingar, och det är heller inte möjligt att få föremål hemifrån granskade av dem"

Jättekul att Mässan kommer med nya friska förslag, men jag undrar i mitt stilla sinne hur genomtänkt ovanstående är? Under varsitt två-timmarspass ska Joakim Bengtsson, Lars-Yngve Johansson och Anette Granlund, alla kända ifrån SvT:s Antikrundan, ge svar på ovanstående spörsmål, -inget ont om dessa personer. Alltså ska kunden kunna fotografera objekt X hos handlare A och objekt Y hos handlare B, för att sedan gå till någon av de tre experterna. Då ska den utsedda experten likt en romersk kejsare på Kapitolium ge tummen upp eller ned, till om objektet är "bra eller inte", till givet pris..? Experterna har dessutom redan under första monterbyggnadsdagen gått runt mässan för att bedöma kvalitén på mässans objekt. Det låter upplagt för problem.
Maktens tumme
Möjligt scenario (potentiell kund till antikhandlaren): "Hej, jag reserverade och fotograferade den där vasen för 45.000 kr för en timme sedan. Joakim/Lars-Yngve/Anette sa att 45 är minst tio för mycket". "Jaha, men de vet ju inte vad jag betalat, säger exempelvis antikhandlaren då... etcetera, etcetera... En miljon konflikter kan uppstå när dessa utomstående ska döma-rådge om köp. Objektivitet? Nej, absurditet snarare.
"Uschäktaa, e detta en bra investeering??"
Som det står i utskicket: "Vill du ha lite råd inför ditt köp på Antikmässan? Veta om den sak du har tänkt köpa verkligen är en bra investering?" Sådana råd är omöjliga att ge, utan att specifikt dissekera säljarens föreslagna pris. Ska då de tre oraklen i Älvsjö säga "JA" eller "NEJ" till köp, hos handlaren A, B eller C? Det låter absurt. Handel med begagnade föremål är ingen exakt vetenskap.

Antalet variabler och bedömningsparametrar är många. Föremålets skick, ålder, patina, inköpspris, lagerkostnad, lokalkostnader m.m., m.m... "Jaha, är det den där människan som skriver så ifrågasättande bloggar som säljer?! Nej, den är ALLDELES för dyr, köp den hos handlare X i stället. Eller: Jaså, begär hon 9.400 kronor för den figuren av Lisa Larsson!? Ett genomsnittsvärde på Tradera är 6.500 kr för den. Det är INTE en bra investering. Dessutom ska experternas vänskapsband (eller brist på dylik) till handlarna vägas in i denna lilla ankdamm. Tjoflöjt sa Janne Vängman.
Februarinattstankar om antikviteter och romerska kejsare
Stor italiensk springare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar