torsdag 16 maj 2013

Paul Newman i pole position på Biblioteksgatan

Alla klockapors plaskvåtaste dröm finns fram till lördag utbjuden på Kaplans Kvalitetsauktion. Den och ytterligare 155 finare klockor och ur.
Nr 100, Rolex Cosmograph Oyster, c. 1969. Utrop 285.000 kr.
Att alla klocknördar drömmer om en Rolex Daytona, med så kallad Paul Newman-urtavla i en Oysterboett, är möjligen en överdrift men nära sanningen. Nu är den up-for-grabs. Nåja inte riktigt, det är gott om vakter och noggranna säkerhetsarrangemang, så potentiella köpare rekommenderas i stället inventera förra årets bonuskonto. Utropet är 285.000 kr, men det mumlades under visningen om betydligt högre förväntningar än så för den heliga klockgraalen och sannolikheten att den blir kvar i Sverige är kanske inte överhängande. Detta för ett manuellt ur, alltså "inte ens" självuppdragande. Till yttermera visso är kronan defekt, men det är en petitess. Redan kvällen för VIP-visning så är utropet passerat medelst skriftligt bud. På fredagkvällen (17/5) var uret uppe i 1.280.000. Klubbad för det svenska rekordet 1.900.000 kr.
Nr 145, Jaeger-le-Coultre, c 1951. Gångreservsindikator till vänster (nere på rött!) och liten sekundvisare till höger. Utrop 5.900 kr.
Uteblev bonusarna under 2012, så kanske en mindre iögonfallande, mer kostymanpassad Jaeger-le-Coultre kan vara något? Som ofta med Jaeger har spännande tekniska lösningar utvecklats. Futurematic -underbart namn!- heter denna modell och drivs av den mer ovanliga lösningen hammarautomat, där rotorn har ett begränsat svängrum. Skakar man klockan hör man dunsarna av just rotorn. Dessutom är den försedd med gångreservsindikator, så man ser hur mycket "kräm" som finns kvar. En härlig detalj är också att man kan dra upp rotorn underifrån, via ett utanpåliggande vridbart "vridhjul". Uret är redan uppe långt över utropet. Klubbad för 21.500 kr.
Nr 9, Dag Hammarskjölds Geneve, c 1955. Utrop 27.000 kr.
Utan att bli alltför politisk så är uret som kallas Mr Dag Hammarskjölds Universal, av modell Genève, ett spännande utrop. Daterad till c 1955 och med icke-original-länk i tungt guld, så blir det nog dessvärre guldet som lockar nedsmältaren, -F´LÅT köparen, snarare än det praktfulla porträttet av Kung Saud (1902-1969) på urtavlan. Märkligt nog, så verkar urtavlan utförd i papper och inte som brukligt i emalj eller metall. Proveniensen ger ett lite svävande intryck vilket är synd, för med en mer stringent definierad ägarlängd och kanske även papper på att uret en gång tillhört den store Hammarskjöld, så hade priset troligen blivit ett annat (återropad). Dag H var djupt respekterad i alla läger, under en period av politisk kyla och han var Förenta Nationernas Generalsekreterare från 1953 fram till den mystiska flygkraschen som ledde till hans frånfälle 1961. Lyckas några saudier nosa upp klockan innan klubban faller kan den nog närma sig slutpriset för Daytonan, åtminstone om de anser proveniensen övertygande.
Nr 112, Detalj, utrop 19.000 kr
Tycker ni armbandsur är trist och istället vurmar för järnvägar, så misströsta ej. Satsa då på det ovanliga fickuret i guld-doublé gjort av AWW Co Waltham, Dominion Railways, med ett lok på urtavlan. Utfört c 1888 i mycket liten upplaga. Något för nordamerikansk marknad?! Utrop 19.000 kr. Återropad.
Dåtid
Att Kaplans -äntligen!- har avbildat alla klockor vertikalt avfotograferade i stället för liggande, är härligt och undertecknad tar åt sig lite av äran, efter att ha tjatat i många år...
Nutid
Notabelt är att Kaplans -till skillnad från nysatsande Bukowskis Klockavdelning- valt att inte inkludera några Swatch-ur i kvalitetsauktionen. Bukkans satsning slog väl ut för segmentet Swatch, man annonserade till och med och efterlyste bland annat just detta märke till nya klockavdelningen. I övrigt återropades nästan 50% av Bukkans utrop, 27 av totalt 58. De dyrare objekten förblev nästan alla osålda.

Fotnot:
Klockapa är en populär term för klockintresserad individ, företrädesvis av manligt kön. Eftersom undertecknad icke inbegriper sig själv i denna grupp av apor, ber jag härmed redan på förhand om ursäkt om eventuell terminologi ovan på något vis haltar.

Källa:
http://www.kaplans.se/kaplans/auctiongoods.aspx?AuktID=2444

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar