onsdag 20 mars 2013

En Ding värld

Sotheby´s New York sålde under Asia Week igår den 19 mars, en vit keramikskål som hade köpts för sex år sedan på loppis i USA för 3 dollar (c 20 kr). Utropet hade satts till 200.000-300.000 dollar, vilket sannolikt gladde säljaren. Utropet skulle visa sig vara långt ifrån vad den så kallade marknaden ansåg skålen vara värd, -egentligen. Klubban föll på två miljoner dollar (inkl. auktionshusets påslag och avgifter motsvarande 14 miljoner kronor).
Dubbla lotusbladpaneler
Köparen var den etablerade London-handlaren Guiseppe Eskenazi. Denne (legend) agerar ofta som ombud/mäklare för samlare och institutioner världen över. Var skålen hamnar är ännu okänt, men många intresserade finns garanterat, eftersom endast en snarlik skål är känd -någonstans; British Museum fick 1947 en nästan likadan skål i gåva efter den kände samlaren Henry J. Oppenheim.
13, 4 cm diameter sagolikt konstnärsskap!
Ding-vara (Ding ware) är känd för att i bästa fall vara mycket tunt modellerad med nästan vit lera och elfenbensfärgad glasyr. Under Sung-dynastin (960-1279) producerades sublim keramik, dock inte porslin -åtminstone inte i större mängder. Dingföremålen påminner för den oinvigde om porslin utseendemässigt. Dekoren är på de bästa föremålen för hand skuret på ett mycket högstående konstnärligt vis, som få keramiker någonsin kunnat efterlikna. Dessvärre förekommer skickligt utförda förfalskningar och de är -naturligtvis- gjorda i Kina.

Området med brännugnar som associeras med Dingvara heter Quyang, Ding-distriktet i Hebei-provinesen, i norra Kina. Området kallades tidigare för "Dingzhou". Dingproduktionen utgjordes mest av mindre hushållsföremål som små skålar och fat, vanligen i natur-former. Oftast var de tidiga (1000- och 1100-tal) ding-föremålen odekorerade. Från sent 1000-tal och tidigt 1100-tal blir föremålen allt mer komplext utförda, med extremt flyhänt skuren och ofta "kammad" dekor. Under 1200-talet blir tekniken att med tryckformar dekorera föremålen allt vanligare.
SÅ ser en äkta dingbas ut!
I och med att Sotheby´s nu visar bilder på skålen ur alla vinklar, så kan jag inte låta bli att återigen citera min vän Regina Krahl, som arbetar som konsult åt nämnda Sotheby´s, även relativt nyutnämnd President för the Oriental Ceramic Society i England: "Om något speciellt är med i en katalog dyker kopior upp nära nog direkt efter att katalogen kommit i tryck"... (Se för övrigt bloggen: Förfalskarmanual).

Så chansen att även Du hittar en liknande skål på loppis har definitivt ökat! Men, kommer den att vara från tiden, -alltså äkta? Skulle inte tro det. När ni ser en snarlik skål på auktion katalogiserad som: "Skål, Kina, utrop 3000 kr", så behöver ni inte ropa Hej utan kanske snarare Hejdå?

Fotnot:
Formen och den utvändiga dekoren förekommer i silverutförande, från samma period och delvis (ej helt lik) även tidigare, under Tang-perioden (618-906).

Källor:
http://artdaily.com/index.asp?int_sec=2&int_new=61421#.UUmYolebUtQ
http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2013/chinese-works-of-art-n08974/lot.94.pricehl.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar