torsdag 12 januari 2012

Vad jag hoppas Knut säger i Antikrundan

I kväll sänds en ny omgång av ett av SvT:s mest populära program, Antikrundan. Av mig och många hett efterlängtat. Värdefullt eller värdelöst, äkta eller falskt, det mesta diskuteras och det blir bra TV som det heter och "går rakt genom rutan". Genomslaget är enormt och vad som sägs kan påverka antikmarknaden för lång tid.

Vill minnas att Knut Knutson i början av 90-talet(?) med sedvanlig teatralisk gestik kallade avlutade enkla linneskåp/garderober från sekelskiftet 18-1900 för "nästan vääädelösa" och sänkte marknaden eftersom de var satta till runt 2000 kr då. Knutsons intention var att få svenskarna att sluta luta av gamla fina allmogemöbler, vilket han ska ha all heder för. Enorma mängder originalmålade möbler gick förlorade i lutbadens 80-tal.

Nu är det hög tid för en liknande uppmaning att sluta måla annars osäljbara mörka möbler vita! Tittar ni på vad folk köper på de stora mässorna, eller för all del på diverse auktioner och annorstädes, så är det väldigt ofta sedan kanske fem år, vitmålade jugend-, nyrenässans- eller andra möbler som i original är mörka i färgen och därför svåra att sälja; Möbler vitmålade eller vitlaserade och blästrade för att se shabby chic ut. -Uttrycket som är "det nya svarta" sedan många år nu, i glansiga månadsmagasin, kvällspress och även i antikbranschens facktidningar. Ingen törs(?)säga ifrån eftersom dessa mörka möbler som sagt annars skulle vara närmast osäljbara,  pga rådande mode. Det går mode i allt, som ni känner till. Men om 100 år kommer förhoppningsvis någon "expert i Antikrundan" eller motsvarande, att ondgöra sig över hur man kunde låta vitmåla ett helt kulturarv. Ironiskt nog, så kanske dessa "shabby chicade" möbler kommer att lutas av för att bli "inne" igen...

2 kommentarer:

 1. Hej Nicke! Vilken trevlig blogg du har! Det var lite svårt att få tag på dig pga det fanns några med ungefärligt samma namn men så hittade jag dig rätt ;).... Själv renoverar jag gamla möbler, så inte så konstigt att jag har ett stort hjärta för gamla trä. Må så gott från Kungshättans Marie (miogirlpower@hotmail.com)

  SvaraRadera
 2. Hej Mio.
  Tack för värmande ord och skoj att höra av dig! Hoppas du får ut något av bloggen, även i framtiden.
  Varma hälsningar,
  Nicklas

  SvaraRadera