Svenska vita storsäljare cirka år 1961 |
Röda drömmar från tidigt 60-tal |
Ett av mina favoritexempel på just förhöjelse av vin och mat i samspel är att servera ett vitt vin gjort på druvan sauvignon blanc tillsammans med chevre chaud (gratinerad getost). -Ett gammalt säkert förförartrick som jag rekommenderat säkert tusentals nervösa unga män med matlagningstummen mitt i handen, genom de 27 år jag sålt vin i Systembolagets hägn. Tag vitt bröd av enklaste sort, så kallat rostbröd, lägg på en max 1 cm tjock skiva chevre (getost) på brödet och droppa över ett kryss av flytande honung på kreationen. In i 225 graders ugn i cirka 25 minuter tills uttrycket är gyllene. En liten kvist persilja eller annat grönt jox för syns skull och förrätten som alla vill ha mer av, är klar. -Speciellt om ni serverar just en sauvignon blanc till, -billig eller dyr är mindre viktigt. Brytningen mellan sältan i osten och sötman i honungen i kombination med den hårda, kvillrande fruktsyran i det kalla torra vinet är genialisk och gåshudsframkallande. Tro mig.
Vitis vinifera |
Fotnot:
Världens mest klassiska distrikt för sauvignon blanc är Val de Loire, Loire-dalen i nordvästra Frankrike. Druvan odlas numer i samtliga världsdelar. De vinmakare som lyckats bäst med druvan utanför gamla världen är de Nya Zeeländska, i synnerhet de från Marlborough, på norra delen av sydön.
Jag är och har heller aldrig varit något getostfantast, men serverad på ovanstående vis, blir det hela en enkel, ehuru sublim smakupplevelse.
Slutpriser från ovannämnda auktion: http://www.stadsauktion.se/specialauktioner/pdf/dryckerapril2013.pdf
Så skal det fandeme laves noget gåsehuds-forførelse!
SvaraRaderaBäste danske(?)anonym?
SvaraRaderaDet skulle glädja mig något alldeles oerhört, om jag kan bidra till en afton fylld av förförelse, för ditt/ert vidkommande!
Mina varmaste, mest getostdoftande hälsningar,
Nicklas