fredag 19 april 2013

Lite gåshud till vinet?

Eftersom jag brinner för vin (-och mat), tänkte jag skriva några rader om vin.
Svenska vita storsäljare cirka år 1961
Vänner som exempelvis är läkare eller jurister är synnerligen populära på fester eller andra tillställningar, eftersom många människor har "plötsligt uppdykta" krämpor eller juridiska spörsmål när personen som står närmast visar sig sitta på spännande kunskaper. Så fungerar det även med antikviteter, konst och vin för mig. Om inte frågan är vilken favoritkonstnären är, så kanske den berör vilka områden man ska satsa på i antiksvängen, vad jag tycker om senaste Antikrundan eller vad ens favoritvin heter. Självklart är detta jätteroligt; att få prata om favoritämnena även privat; åtminstone för mig.
Röda drömmar från tidigt 60-tal
Grejen med vin är ju att det fungerar tillsammans -och i bästa fall förhöjer smakupplevelsen- med mat. Det är såklart inte fokus för en tonåring som vill få sin första bläcka, men i vuxnare sammanhang ter det sig mer uppenbart.

Ett av mina favoritexempel på just förhöjelse av vin och mat i samspel är att servera ett vitt vin gjort på druvan sauvignon blanc tillsammans med chevre chaud (gratinerad getost). -Ett gammalt säkert förförartrick som jag rekommenderat säkert tusentals nervösa unga män med matlagningstummen mitt i handen, genom de 27 år jag sålt vin i Systembolagets hägn. Tag vitt bröd av enklaste sort, så kallat rostbröd, lägg på en max 1 cm tjock skiva chevre (getost) på brödet och droppa över ett kryss av flytande honung på kreationen. In i 225 graders ugn i cirka 25 minuter tills uttrycket är gyllene. En liten kvist persilja eller annat grönt jox för syns skull och förrätten som alla vill ha mer av, är klar. -Speciellt om ni serverar just en sauvignon blanc till, -billig eller dyr är mindre viktigt. Brytningen mellan sältan i osten och sötman i honungen i kombination med den hårda, kvillrande fruktsyran i det kalla torra vinet är genialisk och gåshudsframkallande. Tro mig.
Vitis vinifera
Som av en händelse såg jag just resultaten från Stockholms Auktionsverks och Systembolagets senaste Vinauktion. Sedan 2004 har man sålt alkoholhaltiga drycker av högre kvalitet och bland utropen noterades bland andra fem flaskor La Tache från 1978, en röd prestige-Bougogne (Domaine Romanée Conti), klubbade för 78.000 kr. De torde ha betingat totalt någon tusenlapp i inköp, i början av det glada 80-talet...

Fotnot:
Världens mest klassiska distrikt för sauvignon blanc är Val de Loire, Loire-dalen i nordvästra Frankrike. Druvan odlas numer i samtliga världsdelar. De vinmakare som lyckats bäst med druvan utanför gamla världen är de Nya Zeeländska, i synnerhet de från Marlborough, på norra delen av sydön.

Jag är och har heller aldrig varit något getostfantast, men serverad på ovanstående vis, blir det hela en enkel, ehuru sublim smakupplevelse.

Slutpriser från ovannämnda auktion: http://www.stadsauktion.se/specialauktioner/pdf/dryckerapril2013.pdf

2 kommentarer:

 1. Så skal det fandeme laves noget gåsehuds-forførelse!

  SvaraRadera
 2. Bäste danske(?)anonym?
  Det skulle glädja mig något alldeles oerhört, om jag kan bidra till en afton fylld av förförelse, för ditt/ert vidkommande!
  Mina varmaste, mest getostdoftande hälsningar,
  Nicklas

  SvaraRadera