onsdag 6 november 2013

Kaplans kronologiska

Till helgen blir det klockfest. Kaplans klockgossar erbjuder 131 utrop som ropas lördag den 9 november, med visning från fredagen. Bredden på utbudet är denna gång utöver det vanliga, av olika skäl tickar dock inte alla utrop.

I kronologisk ordning har jag fastnat för följande tidmätare:
Nr 29, Solur av Philip Jacob Thelott d.ä., utrop 2.900 kr
Thelotts solur i silver ligger i tiden. Det behöver inte skickas till fabriken vart femte år för service och kräver bara lite solljus för full funktion. Att utropet satts till modesta 2900 får nog skyllas på att Kaplans är mer vana vid schweiziska gångreservsindikatorer, månfaser och splittsekunder än solur från 1690-talets Uppsala. Utropet torde inte täcka värdet för uret i nedsmält form, hemska tanke. Skönt att man inte katalogiserat vikten på uret i alla fall... Klubbades för 17.000 kr.
Nr 29, undersida
Hoppas någon Uppsala-institution kan uppbringa intresse och pengar till inköp av denna pärla. En klassisk antikvitet och en gång ett alldeles oerhört exotiskt föremål, ämnat för den extremt välsituerade. För övrigt torde väl detta ha varit ett solur för den vittbereste, de facto ett rese-solur, eftersom undersidan nämner dåtidens viktiga metropoler? Bland andra orter nämns (också) Madrid, Nordkapp, Cracovia och Gottoborg. Storleksmässigt slinker det med överallt, enkom 6,5 cm långt.
Nr 1, Bordsur, firma Fabergé, Henrik Wrigström, utrop 320.000 kr
Marknaden för ryskt konsthantverk har avsevärt svalnat de senaste åren, men Fabergé är ett namn som alltid röner stor uppmärksamhet och ett bordsur ifrån denna mytomspunne guldsmed har nu letat sig till Biblioteksgatan; Utrop nr 1, med utropet 320.000. Hade jag sålt så hade jag nog valt att försiktigt putsa upp urets metalldelar. Nu ser det mer ut som om det legat i en kolkällare i 100 år. Å andra sidan kan det orörda skicket i sig locka köpare och kanske är det precis just så? -Att det just har "upptäckts" och att känslan av ett orört, nyupptäckt objekt triggar köplusten hos potentiella spekulanter. Tungt fall, återropades.

Något som Kaplans har, men inga andra i Sverige -mig veterligen- är öppen bevakning. Det står då, som med Fabergé-uret, "lägsta pris": 300.000 kr. Professionellt; ju mer öppenhet mot kunden desto bättre.
Nr 30, Rolex "Daytona", "Paul Newman", utrop 350.000 kr. Klubbad för 750.000 kr.
Senaste klockkvalitén drog rekordpengar för en mycket ovanlig Rolex Daytona. Se bloggen Paul Newman i pole position på Biblioteksgatan. Som ofta med rekord lockar detta fram fler ur trävirket. Nu erbjuds en triss i Daytona, med utrop mellan 110.000-350.000 kr; ketchupflaske-effekten! Klarar marknaden av så många på en gång? Troligen, ja. Tillströmningen av bonusstinna alfahannar med Paul Newman-aspirationer torde vara god nog.

Nr 33, Rolex "Daytona", "Paul Newman", utrop 350.000 kr. Klubbad för 1.350.000 kr.
Att ha en enda visningsdag för en auktion som omspänner 2,4 miljoner i utrop, måste vara unikt i auktionssammanhang. Då räknar man med trogna kunder! Noteras bör att det -åtminstone rent fysiskt- lilla Kaplans, veckan för Klockkvalitén har en ny auktion varje dag (två panter, Aficionado(herrmode/accessoarer) och två Memorabilia (Hammarby och AIK fotboll)). Tre av dessa, Aficionado och båda Memorabilia, visas endast på internet, -något jag generellt är mycket skeptiskt till, av uppenbara skäl.
Nr 100, Rolex "Daytona", Paul Newmans lillebror(?), utrop 110.000 kr. Klubbad för 205.000 kr.
Att ha det möjligen mest emotsedda föremålet, la piece de resistance, som utrop nr 1, torde vara mycket ovanligt. Kutym är annars att vänta med det göttaste till sist, men här daskar man kinderna på publiken med sitt Fabergébordsur innan kaffet från 7-11 riktigt tagit slut i plastmuggen. Du där! Vakna, upp med budspaden!
Nr 51, Longines Comet, utrop 3.300 kr
För den som vill synas i mängden eller vill göra pappa till en färgklick (fars dag kommande söndag), rekommenderas en extra titt på ett ur från Longines. Tillverkad i Schweiz omkring eller kort efter att Neil Armstrong traskat på månen, vilket syns i designen och hörs på modellnamnet. Klubbades för 6.000 kr.

******************************************

Nr 136, Stockholms Auktionsverks Moderna Kvalité oktober 2013, paret klubbat för 580.000 kr (Utrop 30-40.000)
På möbelsidan har det senaste året runnit möbler av Axel Einar Hjort och Philip Arctander(?) ur ketchupflaskan. Pontus Silfverstolpe på vanligtvis ryggkliande Barnebys har hittat några riktigt roliga stenar att vända på i antiksvängen. Grattis! Herr Kamprad torde ha dragit kraftigt på smilbanden åt "affären" med de så kallade muslinge-stolarna som säljer för många hundratusen kronor styck, i Sverige och internationellt. Aldrig har väl ett föremål tillskrivits så många olika ursprung och Pontus med flera trodde sig ha landat i föga kända namnet Arctander som upphovsman. Nu verkar det som om IKEA -kanske fler- har kopierat stolen som alla(?) inredare vill(-e?) ha, till varje pris. Frågan är vad som händer med prisbilden nu. Kommer osäkra koppel-försedda följa-John-kunder att vilja ha det som kanske är..: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd? Eller riktas plånböckerna åt något nytt, av rätt personer utstakat håll? Den som lever får se.
4 november 2013, klockan 11.49.
Måndagen den 4 november 2013, mailade jag Uppsala Auktionskammare (UAK) och frågade vad "Aktuellt bud" betyder, eftersom jag hade räknat lite i deras resultatlista från Vårkvalitén 2013. En följd av senaste bloggen om Kolonn och UAK och auktionshusens problem med obetalda kinesiska föremål. (Se även Aktuellt bud i Uppsala= klubbat pris i Sumpan). Av 278 utrop så var i måndags 49 markerade med "Aktuellt bud", vilket utgör 18 procent av avdelningen Asiatiskt konsthantverk, nästan en femtedel av samtliga utrop. Igår, efter mailet, den 5 november har plötsligt siffran sänkts till 30, fem månader efter auktionen. Däribland det extensivt diskuterade Yongzheng-fatet, där det nu står: "Klubbat pris: Åter"... Vad anser Kolonn om denna förändrade terminologi?
5 november 2013, klockan 21.10.
Om "Aktuellt bud" betyder fortfarande outlösta/obetalade poster, så ställer det mina intervjuer med de stora Auktionshusen i bloggen No COD- ingen mer torsk för auktionshusen i helt ny dager. Då sade Magnus Bexhed bland annat: "...säljarens rätt är det centrala och (att) även om kostnaderna för internationella indrivningsuppdrag kan överstiga auktionshusets provisioner, så ska pengarna in". Fyrtionio (30?) indrivningsuppdrag i Kina? Vojne, vojne...

Jag har sökt Direktör Bexhed för svar, tyvärr utan framgång.

Källor:
http://www.kaplans.se/Kaplans/auctiongoods.aspx?AuktID=2543
https://www.uppsalaauktion.se/a:20130611/de:14/pp:100

6 kommentarer:

  1. Nicklas, alltid roligt att läsa dina inlägg. Håll grytan kokande! /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anders, för dina varma ord.
      Jag försöker att hålla den kokande med hjälp av sakligheter, salt och passion! ;-)
      Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera
  2. Hej Niklas,

    Tack för en mycket läsvärd blogg, alltid kul när nya inlägg dyker upp. Angående diskussionen om Uppsala auktionskammare och aktuell bud etc noterade jag tidigare att ett av deras toppnummer i våras, en målning av Shishkin med utrop 3-4 miljoner först såldes för 3,6 miljoner men som sedan länge angavs som "aktuellt bud 3,6 miljoner" i deras onlinekatalog på hemsidan. Efter dina inlägg har det nu ändrats till återrop:(https://www.uppsalaauktion.se/a:20130611/o:797/ivan_ivanovich_shishkin#.UntY6pR7gQo).
    Indrivningsproblem även här? / Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Oskar.
      Tack för dina kommentarer, mycket uppskattade! Onekligen intressant om Shishskin. Det rör på sig -ibland- när företeelser belyses.
      Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera
  3. Hej Nicklas, Lars från Västerås här. Det är skönt att konstatera att du håller stilen och att du lyfter fram det underbara kulturföremålet från Uppsala så att fler får se det, (soluret).
    Det gick för 17000 tusen plus till en vad jag tror Lycklig köpare. Jag tror kanske att fodralet är original utan att veta säkert. Riktigt häftigt i alla fall. Ser fram emot nästa inlägg. keep up the goood work !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Lars.
      -En av mina mest trogna läsare och kommentatorer! Kul att du uppskattar mina rader. Jag håller med dig om fodralet, jag tror att det var från tiden. (Inom parentes kan nämnas att en annan trogen läsare ifrån ett annat land trodde sig känna igen soluret från en auktion i Lund-trakten, i december 2010. Jag lyckades nosa upp det och det var påminnande om Kaplans Thelott-ur, men inte snarlikt.) Jag kikade närmare på Thelotts ur i torsdags, eftersom metall kan vara oerhört svårt att åldersbetämma. Det kändes bra och gav mig en bra magtraktskänsla och jag tror som sagt att fodralet var samtida. Varma hälsningar,
      Nicklas

      Radera