tisdag 16 februari 2016

Älvsjö Antikmässa 2016

Helgen  6-7 februari kunde hugade prylälskare besöka både Antikmässa i Uppsala och så kallad Megaloppis i Solnahallen -och det gjorde man, vilket innebar fantastiskt fina besökarsiffror på båda eventen.
Fager brallis lockade till Fyris?
Knivstamässors Mathias Lavemark berättar att de i Fyrishov på lördagen hade 2400 besökare och 1500 under söndagen; i och för sig en multimässa, med antikviteter, sybehör och hälsa i ett. Mathias tror att halvrisigt väder talade till mässans fördel.

Fyris fyndfest

Uppsala-sjölejon (korkskruv, troligen dansk, cirka 1950)

Megaloppisen i Solna hade, enligt Tommy på Masens megamässor, 3200 personer under lördagen och 1300 på söndagen. Verkligen glädjande antal besökare, för att vara så pass -relativt- små mässor!
Solna Prylparadis
"Ere en sån?"
Solnaskål, troligen Murano, 1960-tal.

Sötögd rörstrandsapa från Solna

              ------------------------------------------------------------------

På torsdag är det dags för coola storebror som ingen i klassen ingen ens överväger att mopsa med, varken vad gäller antal utställare eller besökarsiffror, nämligen Älvsjö Antikmässa. Störst i Skandinavien utgör mässan ett Mekka för prylnördar och esteter. Det ni söker skola ni finna där.


Skaf-medlemmar och långväga gästande utställare får checka in redan under måndagskvällen, medan vi andra intar extra tidig frukost under tisdagsmorgonen, för att hänga på låset 07.00 vid Östra entrén. Därefter hamras, hängs, hissas, rullas, pyntas, sträcks, borras och framför allt packas det upp ur lådor och packlårar i cirka 20 timmar, för att alla besökare ska ha möjlighet att köpa det handlarna saluför under fyra dagar.

Besök antikmässan! Njut av jakten på de saker ni (fortfarande) söker. Njut av all kunskap som finns i luften, i (nästan) varje monter. Njut av de föremål ni aldrig sett och inte vet något om. Våga fråga och prata med folk. De allra flesta älskar det de säljer och jobbar med och blir bara lyckliga över att få prata med andra intresserade!

Och framför allt, handla av de människor ni känner respekt för och vill gynna. Låt de kronor ni surt förvärvat hamna i fickan på de handlare ni respekterar. Antikhandeln är satt på undantag och tillhör ett utdöende släkte, vilket jag är den förste att beklaga. Auktionshusen tar skickligt allt större marknadsandelar, inte minst tack vare hårt marknadsförd näthandel. Att ni då handlar i antik- och konsthandeln, på riktigt så att säga, är viktigt för branschens överlevnad.

Ett handslag ska vara ett handslag och en spade en spade. Välkomna till alla mina kollegor och inte minst Cederqvist Antik & Vin, i monter C 16:74!

Happy hunting!

Fantastisk matta hos Willborgs; en Soumak om 280x180. Kräver en rejäl veckopeng, just under en kvarts miljon. Men hur ofta ser man en så gammal matta i detta sagolika skick?
-------------------------------------------------------------------------------

Den tråkiga historien om Z-Point Auktioner rullar vidare:
Jag ställde två frågor i mail till Direktören Mikael Björkman, den 11 februari, tre dagar innan senaste (skandal-)bloggen om Z-Point Auktioner publicerades. Svar kom den 15 februari:Direktör Björkmans svar lämnar övrigt att önska. Utan att penetrera eller kritisera exakt hur olyckliga/obegåvade Mikaels två svar är, så är avslutningen det som är absolut mest centralt i sammanhanget: (Mikael Björkman har alltså just avslutat en auktion som skall ha dragit in drygt 14 miljoner kronor på näst intill uteslutande nytillverkade kinesiska "antikviteter" (vänligen se tidigare bloggar)) och skriver:"...Fram för allt så är köparna experter. De luras inte av moderna förfalskningar. Handlar man med sådant blir man inte långvarig i den här branchen(sic.)". (Antikmonologens kursiveringar).

Detta är episkt. "Inte långvarig i den här branchen". Nä, det är just det, Mikael, jag har försökt att anslå de lätta och eleganta diplomatiska instrumenten i mina alltför extensiva dykturer i Z-Points irrfärder. Men nu säger jag det explicit, rätt ut i skrift, och ger dig absolut helt rätt i ditt påstående. Dock ber jag i all språkroad ödmjukhet att få omfrasera en fraktion och i stället skriva:
Handlar man med moderna förfalskningar SKALL man inte BLI långvarig i den här branschen! Så bäste direktör Björkman, lyss till den sträng som brustit alldeles för många gånger både i Borlänge och Falun och bliv vid din läst!

Har du förträngt vad som skedde den 28 juli 2015 i Falu Tingsrätt?


Din fru/sambo har/hade då engagemang i följande bolag:
Z-Point Antik och Galleri
Björkmans Auktioner AB
BJ&Sun Executive Imports Handelsbolag. I vilket HB Mikael Björkman för övrigt var bolagsman.

Detta är totalt groteskt. Det räcker nu, Mikael Björkman. Det räcker nu!

Eller vad säger Barnebys och Pontus Silfverstolpe?


Fotnoter:
Skaf, Sveriges Konst- och Antikhandlareförening

2 kommentarer:

 1. Att inte media, dags- och fackpress, skriver något om Z-Pointdebaclet är pyramidalt korkat och upprörande! Varför undrar man? Skulle det dyka upp en (1) falsk Bengt Lindström med ett värde på 400´ på auktion så skulle det minst bli en trespaltare. Här pratar vi 14 MSEK och det blir inte ens en notis. Beklämmande!

  Peter Lloyd - f.d. polis och bloggare hos Barnebys: Hur tänker du nu Peter? Kan det vara för att det är ett Barnebysanslutet företag? Är det skämmigt att sitta med Svarte Petter?

  Skärpning. Kudos till Antikmonologen och Nicklas som inte ger upp!

  Anders Lehman  Anders Lehman

  SvaraRadera
 2. Märkligt att Antikmonologen är det enda medium som skriver om detta.
  Det borde vara en riktig munsbit för vilken grävande reporter som helst.
  Att detta kan fortgå är minst sagt något av en gåta.
  Kan det vara konflikträdsla och allmän flathet?

  SvaraRadera