fredag 6 november 2015

Bråttom, Auctionet..? Z-Point Auktioner -Your expert in Asian antiques; -and on bilar.

Den svenska och även internationella konst- och antikhandeln tas allt mer över av auktionshusen. Antikmonologen har diskuterat detta vid ett flertal tillfällen. Ända sedan 80-talet har de stora auktionshusen målmedvetet annonserat och skickligt populariserat scenen som tidigare närmast totalt dominerades av fackfolk. TV:s Antikrundan har också hjälpt och hjälper till mycket med detta.

Sannolikt har både ökade lokalhyror och det faktum att antikhandeln -undantaget auktionshusen- hamnat på mellanhand, även gjort att auktionshusen blir fler och sprider sig geografiskt.  "Herr och fru Svensson" anser det idag som något självklart och enkelt att gå på auktionsvisning och/eller titta på auktion på nätet och därefter själva lägga bud, fysikt på plats eller med ett musklick.

"Din expert på Asiatiska antikviteter".

Z-point Auktioner (ZP) är det senaste tillskottet i den svenska -så frodigt grönskande- djungeln av auktionshus. ZP skriver bland annat följande på sin hemsida:

"...we later buy or sell..."? Köper Z-point Auktioner föremål? Varför? Snällt att värdera gratis inom Borlänge kommun. Gratis värderingar för privatpersoner är för övrigt en självklarhet för alla auktionshus, -utom ZP?

Salescommission (sic.) is 10%. Lägst i Sverige!
"Sales commission are free of charge until further" (further WHAT?). -På samma hemsida. ÄNNU lägre än lägst. Den högra handen existerar, kära vänstra hand.

Vill ni registrera er för bud hos ZP? Det fungerar uppenbarligen inte riktigt ännu:

Registartion(sic.) activated shortly.

Om någon svenskalärare eller allmänt språkroad person loggar in på Z-Point Auktioners hemsida, så torde vederbörande få svårt att inte hyperventilera. Det samma gäller för engelskalärare. Jag har svårt att dra mig till minnes någon text i något sammanhang som varit så bemängd med stavfel, grammatiska fel, språkliga fel etcetera, som ZP:s hemsida. Ur rent juridisk synvinkel torde alla felaktiga formuleringar kunna ställa till det ganska så rejält illa, skulle hårt sättas mot hårt. Eller vad anser Auctionets ledning?


Z-Point har i skrivande stund 112 objekt till salu. Av dessa är 32 "Asiatika", alltså nästan exakt en fjärdedel av allt till salu. Av dessa 32 är 31 katalogiserade som kinesiska. Det utrop som ej är attribuerat till land är också kinesiskt (nr 337474). Två av de 32 kinesiska föremålen som Z-Point bjuder ut till försäljning är daterade. De övriga 30 föremålen har ingen, jag repeterar i n g e n kommentar om (eventuell) ålder.

Ursäkta Z-Point, men är det inte kutym i auktionsbranschen att åtminstone i förbifarten försöka få till någon som helst liiten kommentar om föremåls ungefärliga ålder? När man klickar på Z-Points logotyp på Auctionets hemsida, så står det både: Your expert in Asian antiques och dessutom: "Vi handlar med alla typer av auktionsgods men är specialiserade på Kinesiska antikviteter". -Kraftig hostattack infinner sig-. Ett intressant ord där i sista meningen; "antikviteter". Av de 32 objekt som "Z-Point Auktioner" saluför under rubriken "asiatika" den 5 november 2015 på Auctionets hemsida, anser jag inget, jag repeterar inget, vara äldre än 20 år. Det är långt ifrån vad man kallar för antikviteter. Alla föremål är samtida, alltså gjorda av en nu i högönsklig välmåga levande generation människor. Detta säger ni ju i och för sig också implicit, på grund av uteblivna kommentarer gällande föremålens ålder.

Konditionsrapportskommentarer av typen: "Lätt slitage på färgen" (om en polykrom porslinsvas...), "lätt slitage runt kanten", "naturligt slitage på stolarna", "något sliten" är -låt oss säga- lätt bristfälliga. Standardkommentar för merparten av föremålen är annars "inga anmärkningar".
Nr 337523

En Buddha med utropet 90.000 kronor, en ansenlig värdering, har ZP har daterat till Ming (1368-1644). Den uppges ha bjudits upp till 40.000 kronor (6/11), dock fortfarande under bevakningspris. Kinesiskt konsthantverk tillhör det mest förfalskade i hela världen, inte minst bronser. Jag skulle inte betala 100 svenska kronor för denna "Ming-buddha". Det förekommer mycket bra förfalskningar inom de flesta föremålsområden, medan dåliga förfalskningar är ännu vanligare. De bra förfalskningarna är oftast vanskliga att bedöma enbart utifrån bilder. Jag har enbart sett bilder av ZP:s föremål. Det räcker.

Breaking news: Den 9 november noteras att Buddhan kommenteras som OSÅLD -under bevakningspris-, trots att någon bjudit 90.000 kronor. Allt enligt ZP:s hemsida, med utgången budtid. Dock noteras också att utropspriset nu är satt till 95.000 kronor. Om Antikmonologen såg fel angående utropspriset eller om Z-Point Auktioner ändrat är -okänt. Extremt märkligt att den står som OSÅLD, under alla omständigheter!
Av vilka av Auctionets experter är den till 90.000 kronor värderade buddhan utvald? -Och på vilka grunder?
Breaking news: Samma dag som bloggen publicerades valde ledningen för Auctionet att ta bort "gula stjärnan" på objektet.
Vid en närmare koll av ZP:s 112 föremål till salu konstateras att (i princip) varje utrop är bristfälligt/felaktigt katalogiserat. N.b; Detta är ett sant påstående. Några exempel; sockerskål och gräddkanna, nr 341403, är inte gjorda av "tenn", utan av enkel vitmetall. Nr 327907, "Elektriska lampor med väggfästning": Är väggfästningen befäst undrar vän av militaria. Nr 327985, Parti: "En statyett i brons, en i mässing samt en i porslin...". Statyetten i brons är gjord i lågkvalitativ vitmetall -i och för sig bronspatinerad sådan. "Lejonet" är en fo-hund och "oljekruset" är en hänkelvas av Atterberg, dekor "star", tillverkare Ekeby. Nr 327976: "Klocka samt lampetter. Beskrivning: Förgylld. Fabrikstillverkad relief. Klockan har höjd 52 cm". Klocka kallas av andra "experter" för "väggur". Googla gärna på det uttrycket, om det inte är bekant, ZP. Nr 327967, "skålar 7 st, porslin. Kinainspirerad dekor". De är gjorda i Sovjetunionen under 1900-talets tredje fjärdedel. Nr 335166: Rubrik: "Skålar, 3 st, porslin" om två lockförsedda skålar samt en hänkelförsedd kanna. Nr 327667: "BEMÅLAD SPEGEL, motiv av orre i trärram (sic)". Sug på den formuleringen en stund och titta därefter på objektet. Rackarns ovanlig orre dessutom. Jag stannar där. Detta var som påpekat bara ett axplock av de roligheter man hittar på ZP:s hemsida. Men är det egentligen roligt? De facto tvärtom. Tragiskt och katastrofalt för alla aktiva i antikbranschen. Ont, det gör ont.

Generellt så är de flesta föremål helt okommenterade vad gäller ålder. Något som annars tas för givet hos Auctionets övriga auktionshus. Är det möjligen dags att backa bandet och ta kurs nummer 1A i hur man blir ett s e r i ö s t auktionshus? Ytterst flagrant är att man inte kan förstora upp bilderna till den maxgrad som annars är standard hos Auctionet, för något objekt i ZP:s Asiatika-avdelning. Däremot tycks det fungera i de andra avdelningarna.


Nr 342237, Konditionsrapport: "Bra för att vara så gammal"
Förresten, ett exempel till. Ett ovanligt föremål fick mig att googla lite. På hylla 4 i ZP:s lokaler förvaras objekt med nummer 342237. Det är en grön mercedes, modell 230, årsmodell 1977. Konditionsrapport: "Bra för att vara så gammal. Rost på skärmarna". Registreringsnumret syns. Två minuter senare får jag via Vägtrafikregistret reda på att merca-ägaren har exakt samma namn som ägaren till Z-Point Auktioner -Your expert in Asian antiques. Om det inte finns två personer med det namnet i Borlänge så uppstår några tankar snabbt..: Det är säkert inget olagligt i att sälja sin bil i sitt eget auktionshus, men är det etiskt och moraliskt försvarbart? Vad tycker Auctionets ledning? Kan man lita på objektiviteten i meningsbyggnaden: "Bra för att vara så gammal. Rost på skärmarna". Eller tänker ZP på sin egen profit snarare än kundens bästa? Tänk om merparten av de kinesiska föremålen som saluförs av ZP är importerade av samme person, för att säljas i egna auktionshuset för egen vinnings skull. 

Ägaren till ZP hade fram till 2012 ett Handelsbolag registrerat med uttalat Ändamål: "Handel och export av antikviteter. På sikt kommer även import från Kina att bedrivas". Det är säkert inte olagligt att sälja egna föremål i denna så oerhört okontrollerade bransch, kallad auktionshusbranschen, men är det etiskt och moraliskt försvarbart? Vad säger Auctionets ledning? Tilläggas kan att mercan redan är såld, för den har kommit upp över bevakning; 12.000 kronor. Värderingen som auktionshuset har satt är 15.000 kronor. Problemen med att sälja egna objekt i eget auktionshus är många och kända. De flesta auktionshus har mycket noggrant uppsatta regelverk för detta område. Exempelvis har Lauritz beskyllts för att ha trissat upp budnivåer på egna objekt, antingen direkt eller via bulvan. Vad säger Auctionets ledning om dessa problem?

Foto: Nordiska Museet.

Alla sätt är bra utom de dåliga, heter det. Förtroendeskapande? Tjenamors! Att antikmarknaden lockar till sig lycksökare är inte konstigt och nasare kommer alltid att finnas. Att ett så stort och hårt satsande företag som Auctionet (vänligen notera stavningen, ZP) sluter ett företag som "Z-Point Auktioner" till sig, är häpnadsväckande. Hur kan det få ske? Är man så rädda för att den eldsprutande och lånesolventa draken Lauritz ska komma i galopp, att man tar allt som går, till sin kader av "auktionshus"? För inte är väl Auctionet rent av pådrivande i att göra auktionshus av kreti, pleti och andra?

Definition från wiktionary.

Under rubriken "Om Auctionet" står på Auctionets hemsida bland annat följande:
"Föremålen säljs på nätauktion, ungefär som eBay eller Tradera, men med skillnaden att alla föremål är noggrant utvalda, kontrollerade, beskrivna och fotograferade av experter. Det gör det tryggt att handla.
Att köpa på auktion är smart för både plånboken och miljön. Du kan hitta intressanta föremål till det personliga hemmet – för mindre än vad det kostar att köpa nytt. Och värdet består den dagen du vill sälja".

Antikmonologen tog sig friheten att understryka det som för vän av ordning ter sig något olyckligt formulerat, satt i relation till Borlänges tillskott till den svenska Auktionshimlen, Z-Point Auktioner. "Alla föremål noggrant utvalda och beskrivna", "tryggt att handla", "värdet består den dag du vill sälja". I beg to differ, som man säger på engelska. Hur i hela världen är dessa föremål "noggrant utvalda"? Noggrant beskrivna? Ett i sammanhanget bisarrt påstående. Nära 100 % av en försäljningsavdelning tillika nära 100 % av hela auktionshusets utbud är totalt okommenterade vad gäller föremålens ålder. Groteskt. "Värdet består den dag du vill sälja". Jo, åtminstone om föremålet är ett original -snarare än en kopia gjord för att dupera- från första början.

Att Z-Point Auktioner chansar och kör en rövare -snarare ganska så många- är en sak. Men att Auctionet tar detta "företag" till sig i dess nuvarande form är inget mindre än skandalöst. Min sexåring skulle kunna hjälpa till att förbättra Z-Points hemsida, affärsetik och marknadsstrategier. Detta kommer dock ej att ske, ehuru jag -Gott sei Dank- är målsman för sexåringen. Alla övriga auktionshus, 33 tror jag, som är anslutna till Auctionet torde ha åsikter om att direkt okunniga tillika helt oseriösa aktörer tas in under samma paraply. Eller vad säger Auctionets ledning?

Auctionets garantipunkter -från deras hemsida- stämmer onekligen till eftertanke, vad gäller ZP:s auktioner.

----------------------------------------------------------------------------

Bricka tillverkad av hundratals speciellt för syftet dödade fjärilar.
A propos Auctionet; Att Halmstad Auktionskammare (HAK) försöker sälja en bricka delvis gjord av fjärilsvingar är pinsamt. Den har dessutom legat ute länge. Stadsmissionen, Myrorna med flera organisationer har generellt slutat med dylika dumheter sedan länge och gör numer sällan misstag i vårat upplysta tidevarv.

Jordbruksverket skriver under rubriken fjärilar: "Även insekter kan vara hotade genom handel och behöva CITES-skydd. Det finns både CITES A- och CITES B-listade fjärilsarter. En - eller kanske flera - av de vackra fjärilarna på tavlorna som ofta säljs i Asien kan vara CITES-listad. Det kan vara en art ur familjen riddarfjärilar, till exempel fågelfjärilar (fågelvingar)". Skönt att allmänheten har den goda smaken att låta bli att bjuda. HAK, ni skriver inget om CITES i er katalogisering av brickan. Vilka arter rör det sig om? Har ni hört talas om Brasiliens regnskogsproblem? 


Breaking news: Personalen vid Halmstad Auktionskammare tillhör Antikmonologens trogna läsare och meddelade två minuter efter bloggens publicering, med svansen mellan benen, att fjärilsbrickan var borttagen från auktionen. Det tackar Antikmonologen och världens hotade arter för!

Herr Kamprad får fler kunder varje gång en godtrogen kund klickar på budknappen för ett felaktigt eller illa katalogiserat föremål. Allt medan Aktiebolagen Kör Så Det Ryker och Vi Rufflar och Bågar ångar på.

"Your expert in Asian antiques". Vet hut!

Fotnot:
Skjut inte budbäraren.

Källor:
http://www.z-pointantik.com/index.php/en/ 
https://auctionet.com/sv/about
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hotadeartercites/souvenirerfranlanderutanforeu/sydostasien.4.698a193814d41d4c61321e76.html 
https://auctionet.com/sv/guarante

14 kommentarer:

 1. Skrämmande dålig screening av ansökningar från nya aktörer till Auctionet kan man lätt konstatera. Man undrar hur ansökningsförfarandet har gått till ?
  1. Är ni seriösa dvs hur ser ert track-record ut vad gäller de senaste fem åren både för företaget och för dess ägare ? Finns betalningsanmärkningar, konkurser eller andra belastningar t ex från skatteverket ?
  2. Har ni branschkunskap dvs hur länge har ni ett bedrivit verksamhet inom detta mycket speciella område som auktioner utgör ?
  3. Har ni någon specialkompetens hos anställda eller ägare som kommer att nyttjas för att säkerställa företagets behov av hög specialistkompetens ?
  4 . Hur länge har nyckelpersoner hos er variit aktiva som som värderingsmän eller handlare inom antikviteter ?
  5. Vilka referenser kan ni lämna som kan bekräfta ovanstående krav ?

  Tja bara några små trevande försök till förslag till auctionet.......
  Kommentarer från

  En Inte Helt Förvånad  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EIHF.
   Tack för dina tankar.
   Ja, jag anser att Auctionet vid sin värvning av ZP borde ha ställt liknande frågor. Men de tycks verkligen ha missat en hel del screening.
   Varma hälsningar,
   Nicklas

   Radera
 2. JA , jag tycker du är suverän, sätt åt dom, du behövs
  Hälsar Lars i Västerås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars.
   Tack för dina höga tankar. Uppskattar att du läser mina rader och att du sprider ordet.
   Trevlig helg!
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 3. Tyckte att det här bläckhornet i "rokokostil" var lite roligt:
  https://auctionet.com/sv/336721-blackhorn-rokokostil
  /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oskar.
   Vi är eniga. Glöm inte att jag gått igenom alla 112 utrop. Jag är trött på "roliga" katalogiseringar...
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 4. Är det förresten nämnda ZP om ligger bakom "A Ståhl collection" av dubiöst kinesiskt porslin som figurerade på Dalarnas auktionsbyrå för något år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Tanken har föresvävat mig, men det tror jag ej. Den samlingen var mer än dubiös; den var falsk som vatten. Bloggen/bloggarna om den skandalen finns att läsa i topplistan till höger i bloggen.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 5. Hej Nicklas och övriga läsare.

  Ser att min samling nämns igen här, och jag vill gärna förtydliga ett några saker:
  1. Jag finns, jag samlar kinesiskt, min samling finns.
  2.
  Jag lämnade in ett par föremål till Dalarnas Auktionsbyrå, gav min syn
  på föremålen, de katalogiserade utifrån vad de tyckte, föremålen såldes
  till blygsamma summor. Finns köparen här, eller om någon känner denne;
  vänligen notera att jag gärna köper tillbaka föremålen om man inte är
  nöjd. Ämnet är oerhört komplext, även för våra mest namnkunniga
  'experter', och ingen behärskar det fullt ut, det förstår nog alla.
  3. En mängd andra kinesiska föremål såldes också, dock ej av mig och skall ej blandas ihop med mig.
  4.
  Stora delar av min samling är just nu utställd på Leksands Kulturhus
  tillsammans med nutida kinesiska och svenska keramiker. Björn Gremner
  m.fl deltar också med föremål, samt har gått igenom min samling. Det är
  bara att besöka utställningen eller mig när man vill för att bedöma om
  samlingen existerar eller är dubiös.
  5. Jag har precis varit värd för
  en grupp mycket seriösa och kunniga samlare från Mellansverige som har
  besökt utställningen och tillsammans diskuterat medtagna föremål.
  6.
  Jag är helt öppen med mitt samlande och har ingenting att dölja. Finns
  synpunkter så är ni alla välkomna att ringa eller maila mig direkt:
  070-6370668, anders@artofnature.se
  7. Jag är inte inblandad i ZP, och delar synpunkterna som dryftats här.
  8.
  Låt detta vara en plats där man innan publicering om möjligt ger 'den
  anklagade' en chans att bemöta ev kritik. Risken finns annars att det
  blir enbart ensidigt, vare sig det är sant eller falskt det som påstås.
  Grundtanken att granska denna bransch är utmärkt, fortsätt med det.
  Vänligen, Anders Ståhl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anders.
   Tack för det klargörandet!
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
  2. Denna gång ett mycket kort svar på ett långt inlägg! Blev det "svansen mellan benen"?
   En okunnig inom detta ämne

   Radera
  3. Hej okunnig.
   Ibland långt, ibland kort. Har exempelvis 130 människor sprängts i luften eller ens dotter kräksjuka, så kanske annat proriteras. Glöm heller inte att denna blogg är totalt ofinansierad. Tyvärr.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 6. Kan bara konstatera att det verkar blåsa motvind för Z-Point Auktioner. Av f.n. 83 utrop är det bara på två (2) det lagts bud. Inte så förvånande med tanke på utbudet. Skulle vara att man får lite sug efter två rappande batteritomtar så här när det lackar mot jul.
  Näääää - Auctionet - sämre kan det knappast bli.

  Anders L 1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anders.
   Vi är eniga. Jaa du, batteritomtarna får anses som intressanta, i jämförelse med mycket annat på deras hemsida...
   Tomtar finns det gott om, både i knyttens värld och i verkliga livet.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera