måndag 21 oktober 2013

Aktuellt bud i Uppsala= klubbat pris i Sumpan

På söndagskvällen (20 oktober 2013) fanns möjligheten att köpa en tallrik till vrakpris, som enligt auktionshuset Kolonn(K) klubbades på Uppsala Auktionskammares(UAK) Kvalité i juni i år.

"Där klubbad för 210.000 SEK", skriver Kolonn. Av någon underlig anledning fick i sammanhanget lilla Kolonn i Sundbyberg in just detta "Nr 99.632. SKÅLFAT, porslin, Kina, Yongzhengs märke och tid" till försäljning nästan exakt fyra månader efter försäljningen i Uppsala. Kolonn väljer att rakt av kopiera UAK:s (engelska) katalogtext av föremålet. Något man sällan eller aldrig ser i auktionsbranschen. K väljer också att nästan exakt halvera värdet (eller dubblera, beroende på vinkel), detta på fyra månader; nu till utropspris 120.000 Kr. 

Sökord: "Yongzheng", UAK Internationell Kvalitetsauktion Juni 2013.
Vid en sökning i UAK:s katalaog från vårkvalitén i juni på ordet Yongzheng, fås fem träffar. Av dessa är dock endast två katalogiserade som märke och tid. Kolonns skålfat, nr 131, ropades hos UAK för 50.000-60.000 kronor i juni i år, men klubbades för 210.000 kr, till säljarens stora glädje får man förmoda.

Eller vänta nu, vad hände(r) egentligen i Uppsala..?! Kolonn påstår att fatet de facto klubbades hos UAK för 210 tusenlappar, men titta lite noggrannare på ovanstående sökning på Försäljningsresultat hos UAK i juni. På fyra av de fem föremålen står det "Klubbat pris:" och så den aktuella summan. På "Kolonns UAK-skålfat" står det (online den 21 oktober 2013): "Aktuellt bud: 210.000 kr". Okeey? I branschen brukar aktuellt bud vara liktydigt med att föremålet fortfarande går att bjuda på. Men UAK:s auktion är sedan den 14 juni 2013 slutförd. Eller är den inte det? Vad säger Kolonn om katalogiseringsterminologin? "Klubbad där"- vad betyder det egentligen?

Aktuellt bud är oerhört långt ifrån det samma som klubbat pris. Det är nog alla i branschen rörande eniga om. Att Kolonn ändå väljer att katalogisera fatet som sålt (=klubbat) i Uppsala är häpnadsväckande. Vi pratar om ett föremål med ett katalogiserat utropspris(=försäkringsvärde) på 50-60.000 svenska kronor, mer än kattskit. "Särskilt utvalt av Auctionets Antikexperter".

Om föremålet klubbades för 210.000 kronor i Uppsala, men aldrig hämtades ut/betalades, så torde väl (juridisk) praxis vara att man i efterhand antingen skriver "osålt", "tillbakadraget" eller liknande. Att man sedan från UAK:s sida borde göra allt i sin makt för att få ägaren till det obetalda föremålet så nöjd som möjligt ändå, verkar självklart. Det händer ofta. Se också bloggen: No COD- ingen mer torsk för auktionshusen.

F ö r t r o e n d e s k a p a n d e?

Det vanligaste är att samma auktionshus väljer att försöka sälja föremålet igen så snart som möjligt, företrädesvis i en Kvalitetsauktion, snarare än i en mindre viktig auktion. Att i stället ett mycket mindre auktionshus får försäljningen är notabelt. Jag vill dock inte spekulera i möjliga anledningar härtill.

Anser Kolonn och Auctionet att ovanstående är förtroendeskapande för potentiella kunder? Blir ni sugna på att bjuda, så har Kolonn och antikexperterna hos Auctionet just lagt ut skålfatet till salu igen. Utrop 120.000 kronor. Igen. Klubbat i Uppsala och hela konkarongen. För fångst av bonde skrev jag visst i något sammanhang? Svar till: Porslinsintresserad bonde med mycket pengar och lite förstånd.
-STOPPA ANTIKPRESSEN-
Onsdagen den 23 oktober står följande på Kolonns hemsida:
"Föremålet har tyvärr dragits ut och finns inte längre till försäljning"

Fotnoter:
När ett föremål katalogiseras som märke och tid, innebär detta att auktionshuset tar ansvar för och anser att föremålet de facto är tillverkat under den period som märket (oftast placerat undertill) avser, exempelvis just kejsar Yongzhengs period, som varade mellan 1723-1735. Skriver man däremot "Yongzhengs märke, men senare" så anser man att föremålet är tillverkat under en senare period, som hyllning till tidigare hantverkare/kejsare eller hemska tanke som en förfalskning.

Att jag har starka åsikter om dateringen av ovanstående skålfat är i sammanhanget irrelevant. Det hade nog också köparen av detsamma i Uppsala.

Skjut inte budbäraren.

Jag behöver nog inte tillägga att skålfatet förblev osålt i Sundbyberg den 20 oktober 2013. Jag undrar i mitt stilla sinne vilka två som bjöd upp det till 59.999 kr igår.

Källor:
https://auctionet.com/sv/99632-skalfat-porslin-kina-yongzhengs-marke-och-tid
https://www.uppsalaauktion.se/a:20130611/o:131/skalfat#.UmTuyhDfLzM

10 kommentarer:

  1. Att ett utropspris på auktion och försäkringsvärde per automatik går hand i hand har jag svårt att se.

    Skulle det kunna vara så att köparen vid UA anmärkt på att fatet är lagat och att katalogiseringen är "väsentligt ofullständig". Säljaren blir förbannad på UA för att de utelämnat den informationen och väljer att sälja vid ett annat auktionshus. I någon bemärkelse kan man kanske säga att fatet i så fall blev sålt på UA (det måste ju hursom funnits mer än en budgivare). Kolonn väljer att katalogisera fatet som lagat men tycker ändå att det borde vara värt 120.000:-, lite väl optimistiskt och fatet blir denna gång osålt. Är det en mindre osannolik version av vad som kan ha hänt?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym.
    Jag menar bara att utropspriset blir ett riktmärke som försäkringsvärde, vid eventuell förlust/ skada eller stöld, -under pågående visning.
    Jag har som jag påpekade i bloggen av uppenbara skäl valt att i n t e spekulera i vad som ligger bakom hela affären. Det finns alltid folk som sköter den biten bättre.
    Dock är jag inte säker på att jag förstår vad du menar. Inget auktionshus har utelämnat informationen om att fatet var lagat..?!
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera
  3. Sorry, jag missade fliken på UA :) Min poäng var bara att det kanske inte är så mycket fuffens på gång som en bloggpost kan antyda.

    SvaraRadera
  4. Bästa Anonyma läsare av min "bloggpost".
    Du får kalla det för fuffens eller vad du vill. I min blogg försöker jag vara så saklig som möjligt och presentera företeelser som de ter sig, UTAN att skvallra eller spekulera. Om du har följt Antikmonologen sedan begynnelsen (januari 2012) så torde du omöjligen kunna ha undvikit konstatera att "fuffens" de facto förekommer -inte bara antyds- i alldeles för stor utsträckning. Jag har mer än 50.000 läsare som kan intyga det. Där det finns en slant att tjäna finns det alltid någon som beter sig illa, -dessvärre.
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera
  5. Hej! Dags att ta på juristglasögonen. Kommissionslagen är det som gäller. Om köparen inte betalar har säljaren rätt att träda i kommisionärens ställe (auktionsfirman). Sålunda behöver auktionsföretaget lämna ut vem som är säljare!

    Om auktionsfirman sätter ett högt pris kan köparen hävda att det är äkta vara ifall utropspriset är i nivå med äkta vara. Har är det konsumentköplagen som gäller. Det gäller även om de skriver tillskriven enligt uppgift etc.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym.
    Det jag fastnar mest för av det du skriver, är stycke två. Det är i paritet med vad jag skrev om eventuellt försäkringsvärde. Om kunden kommer in med ett objekt och det får ett utropspris på 1000 kr, så är det ett pris som auktionshuset OCH säljaren är ense om.
    Tack för dina tankar!
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera
  7. Auktionsfirman är kommissionär vilket innebär att de träder i säljarens ställe. Om köparen vill reklamera kan han göra det både till auktionsfirman och säljaren. Om inte säljaren får inflytande på beskrivningen så är det auktionsfirman som tar risken. Jämför gärna auktionsvillkoren där ofta auktionsföretaget inte vill ta någon risk alls men om säljaren är privatperson torde auktionsfirman få stå för risken som professionell aktör. Auktionsföretagen tar mycket betalt att förmedla gods.
    Exempel om ett objekt som beskrivs som troligen Ming och prissatt i paritet men vad original varor brukar värderas till kan köparen hävda att denne har blivit vilseledd ifall det visar sig vara något annat typ nytillverkat etc. Köparen har goda chanser att vinna en reklamation i en rättegång. Om auktionsfirman sätter ett lågt utropspris och skriver möjligen Ming så har man nog garderat sig rätt. Då är det köparen som chansar och får stå sitt kast ifall det är nytillverkat etc. Det är helheten av beskrivning värdering etc som gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.
      Stort tack för dina extensiva kommentarer. Jag håller med om det du skriver, även om jag känner att det möjligen skjuter lite vid sidan av ämnet.
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  8. Är det samma skålfat som både Uppsala och Kolonn hade till försäljning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.
      JA, absolut, det är exakt samma föremål!
      Mvh,
      Nicklas

      Radera