onsdag 2 oktober 2013

Kista-avslut och Louise Vution vätska hos Got2get

Rejält förkyld och febrig men ändå glad över att få ha träffat många härliga prylgalningar under Kistamässan, andas jag ut hemmavid. Dryga 5000 besökare på tre dagar, besökte Antik- & Kuriosamässan.
Vajande Kistafanor
Roligast med att ställa ut på antikmässa är för mig att träffa alla utställare och besökare som brinner för sina respektive favoritområden. Tiden är nog förbi när man handlar med antikviteter för att bli rik -åtminstone på pengar. Annars hade jag -som engelsmännen säger- "slutat mitt dagjobb" för länge sedan.
Herr Johansson vid keramiksoffan
Patrik Johansson och Petter Eklund hade ordnat en soffa att sjunka ned i, med ett favoritkeramikföremål som conversation piece. Vad jag förstår så blev det succé och jag hade privilegiet att få flera av  keramikälskarna mig tillsända, för att titta i min monter. Idén till keramiksoffan har mynnat ur en nyligen publicerad bok, kallad Skål. Den handlar om just en skål, dekorerad och signerad av Carl-Harry Stålhane och drejad av Kent Ericsson. Boken är ren pornografi för oss keramikälskare och jag hoppas återkomma till den framledes. För övrigt hade Svenska Moderådet gjort en väldigt vacker utställning Från topp till tå, nu och då, på Esplanaden.
*********************************************
Törstsläckare?
A propos mode; Om ni likt undertecknad är ute efter en begagnad handväska till sambon så kanske ni sett annonserna hos websajten Got2get(G2g), som utger sig för att vara "Sveriges största marknadsplats för vintage, retro och secondhand": "Louise Vution vätska, orginal". Annonserna har legat ute länge, minst tio dagar, -omöjligt att se hur länge dock. "Helt nytt Louise Vution vätska, orginala, ,äkthetbevis, serienummer finns inuti i vätskan, lv dusbag, snyggt, fick den som julklapp". "Vätskan" har av got2get avlägsnats från sajten, efter att got2get uppmärksammats om Antikmonologens text.

Rent språkligt lämnar annonsen en del att önska. Lätt att avfärda med ett skratt på grund av alla felaktigheter, men jag har sett liknande formuleringar tidigare, exempelvis för solglasögon av känd amerikansk tillverkare. Notera att säljaren av handväskan påstår sig sälja orginal(!) Louise(!) Vution(!) vätska(!). Inte original, inte Louis, inte Vuitton och heller inte väska. Jag inbillar mig att dessa inte är oviktiga fakta vid en eventuell rättstvist. Om säljaren mot förmodan skulle ifrågasättas eller anklagas för spridande av falska varor/ brott mot varumärkeslagen, så kan denne alltid bedyra sin oskuld, eftersom det i annonsen rent faktiskt står att det är en dryck av märket Louise Vution som säljes. Kanske får köparen också en liten saft-tetra med i väskan, som det står Louise Vution -Orginalet på? Dock torde säljaren ändå ligga pyrt till, eftersom vidhäftad bild illustrerar -korrekt stavad- modegigants produkt.
Lossnande skinnkant på LV Myntplånbok
Ytterligare erbjudanden bland den "kvalitativa vintage" som G2g säger sig erbjuda: "Louis Vuitton (GRATIS LACOSTE PÅ KÖPET): Vid köp av LV myntplånboken får du två st Lacoste plånböcker på köpet i äkta kalvskinn (värde 2700 kr) Allt är i kanon skick som ni ser, 700 kr och den är din! Här kommer du fynda!". Ett erbjudande som låter lite för bra för att vara sant. Om nu myntplånboken tillverkad av Louis Vuitton är äkta, så torde den kosta ett antal tusenlappar ny. Varför skulle man då som köpare dessutom få två Lacoste plånböcker värda 2700 kr på köpet, inkastade som grädde på moset? Jag mailade säljaren och fick till svar att LV är såld, men att jag kunde få köpa de två Lacoste-plånböckerna för 500 kr. Fem timmar senare fick jag ett nytt mail: "Eller 400 kan vi säga då jag vill bli av med dem snabbt". Jag frågade i mitt enda mail till säljaren, om varorna var äkta och fick snabbt till svar: "Dem är 100 % äkta, strider mot got2gets regler att sälja falskt. Annonserna granskas innan dem läggs in som du säkerligen vet. Inga falska varor här inte". Tack, då vet jag!
Ändå undrar jag i mitt stilla sinne hur det kommer sig att de två utlovade Lacosteplånböckerna kan erbjudas mig för 500 kr, -nej 400 ("värda 2700"), när de ju skulle fås på köpet till den som köpte LV-plånboken, som ju upplystes vara såld?

Dubiöst och inte så förtroendeingivande för en potentiell köpare av "fina saker"/ "kvalitativ vintage"/ "läckra handväskor", enligt Got2gets hemsida. Där man också skriver: "Eftersom kvalitén på utbudet är det som gör sajten unik har vi på Got2get rätt att neka annonser som inte platsar. På så sätt kan vi behålla standarden och skiljer oss från marknadsplatser såsom blocket, tradera eller många loppisar". I rest my case.
Vad säger mina hårt arbetande kollegor om att associeras med annonser av ovanstående karaktär? Väldigt många etablerade och seriösa handlare är anslutna till Got2get.

Man kanske skulle testa; Köp denna Stålhane-skål så får du två Friberg-skålar på köpet. -Men snabbt, för jag måste bli av med dem...

Fotnoter:
Jag mailade även säljaren av "Louise Vution vätskan", med spörsmål om äkthet. Ingen respons. Något telefonnummer fanns inte angivet, till någon av säljarna. Flertalet annonser hos G2g verkar helt seriösa, inte minst tack vare att telefonnummer och namn på verksamheten/säljaren anges.

Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det oftast just det.

Från Got2gets hemsida "Om Got2get":
Got2get lanserades redan 2008 och är Sveriges största marknadsplats för vintage, retro och secondhand. Här ska köpare och säljare av ovanligt fina saker mötas och urvalet ska präglas av personlighet, kvalitet och design.
I urvalet finner du känd möbeldesign och kvalitativ vintage sida vid sida med läckra handväskor, antik inredning och mormors vackra porslin. Målet är att det ska vara en plats för sådant som är svårt att hitta men lätt att älska och där smak och kärlek till tingen utgör den röda tråden.
Got2get vänder sig till privatpersoner samt erkända retro, vintage och designbutiker i hela landet. Eftersom kvalitén på utbudet är det som gör sajten unik har vi på Got2get rätt att neka annonser som inte platsar. På så sätt kan vi behålla standarden och skiljer oss från marknadsplatser såsom blocket, tradera eller många loppisar. 

Källa:
http://www.got2get.se

4 kommentarer:

 1. Kanske inte just i detta fallet, men säkert i en del andra fall så är många anonyma för att de får sjukbidrag och dylikt och inte kan registrera företag eller vill synas med namn och telefonnummer på säljsidor.

  Kul att se dig en snabbis i söndags på mässan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Maria.
   Absolut! Jag ifrågasätter absolut inte anonymiteten i sig. Vad jag menar är att det är lättare att gömma sig bakom en mailadress för en dubiös annonsör. Däremot är det oerhört mycket mindre sannolikt att en säljare som har -butik och/eller en angiven adress/telefonnummer- skulle sälja produkter som inte är äkta. Eftersom denne skulle lida alldeles oerhört mycket av att bli "påkommen"/avslöjad med oriktiga produkter. Många tecken pekar på att de ovan diskuterade produkterna möjligen inte är vad Louis Vuitton eller Lacoste skulle kalla för genuina.
   Mvh Nicklas

   Radera
 2. Att gömma sig av skatteskäl är en sak men det är helt uppenbart att det är frågan om något helt annat här. Som Niklas säger, när något verkar för bra för att vara sant så är det så i de flesta fall o då har man oftast två alternativ att välja mellan: 1. Scam-är personen hetsig/stressad, kan han saker om sitt objekt, intygar han äktheten eller "förmedlar" han den endast åt någon annan osv..? 2. Stöldgods-äkta vara, har alla äkthetsintyg eftersom sakerna är original bara att det av någon outgrundlig anledning kostar 1/3-1/4 av butikspriset, du bör även studera plaggen efter håligheter och skavanker om du misstänker detta, kan du få ner priset till orimligt låga nivåer?.....Folk borde använda sitt sunda förnuft helt enkelt!

  Om vi säger som såhär för att uttrycka detta i gatans termer hehe..Inte ens en heroinist hade sålt dessa 3 objekt för 700kr, Till och med han/hon hade vetat bättre!

  God kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Designpiraten.
   Du har förstått mitt budskap. Jag är personligen uppgiven vad gäller att få bort dylika varor från marknaden. Vad jag främst avser att ifrågasätta här är marknadsplatsen Got2get, eftersom de utger sig för att vara "Sveriges största marknadsplats för vintage, retro och secondhand". G2g:s svansföring är mycket hög: "Eftersom kvalitén på utbudet är det som gör sajten unik har vi på Got2get rätt att neka annonser som inte platsar. På så sätt kan vi behålla standarden och skiljer oss från marknadsplatser såsom blocket, tradera eller många loppisar". -Eeeh, just det. Eller hur?
   Mvh,
   Nicklas

   Radera