torsdag 21 mars 2013

Kass katalogisering Kolonn

Rubrik: 
60249. UTOMHUSARMATURER, 1 par, smide.
"Rostanlupna. Senare skärm och glaskupa"
Jag var auktionshuset Kolonn i Sundbyberg i tisdags och betraktade bland andra föremål, detta par armaturer. På ett ögonblick konstaterade jag att lamporna är alltigenom nytillverkade. Nåja, möjligen kan de vara så gamla som från 1980-talet, mer sannolikt dock 2000-tal.
Total katalogisering lyder som följer:

"Beskrivning
Armaturer i smide, svarta kupor. Nydragen el.
Längd från vägg ca 60 cm.
Konditionsrapport
Rostanlupna. Senare skärm och glaskupa."
Stallyktor utan stall
Eftersom jag tycker rätt ska vara rätt, påpekade jag mycket vänligt för passerande auktionshusanställd i förbifarten att armaturerna, vanligen kallade stallyktor, aldrig har varit i närheten av ett stall, än mindre var gamla. Jag fick ett otydbart mumlande bifall till svar.

Jag påstår att fraseringen: "Rostanlupna. Senare skärm och glaskupa" faktiskt indikerar att det enda som inte är kommenterat, -nämligen smidet, underförstått då påstås vara äldre. Vilket alltså blir till en indirekt lögn.

Men, 48 timmar efter mitt vänliga påpekande ligger "armaturerna" fortfarande ute till försäljning, med exakt samma katalogisering. Glaset är -som katalogiseringen påstår- nytt. Elsocklar och sladdar är -som katalogiseringen påstår- nya. Emaljskärmarna är -som katalogisering påstår- nya. Då återstår endast själva armarna och fäste/avslutning i "rostanlupet" järn.
Rost
Den rostanlupna ytan är lika naturligt uppkommen/förekommande som blommande körsbärsträd på Sydpolen. Rost kallas också för patina och att få järn att rosta är allt annat än svårt. Att "antikpatinera" är standardförfarande för alla material som förekommer i seriösa och framför allt mindre seriösa antiksammanhang. Nuförtiden säljer var och varannan antikbod shabby-chicat gods, som antingen är gammalt, delvis gammalt (så kallade giftermål av nya och äldre beståndsdelar) eller av nyare tillverkning. Det är helt ok, så länge potentiella kunder inte leds att tro att man köper något genuint, av äldre datum.

Om inlämnaren är medveten eller inte om att "armaturerna i smide med svarta kupor och nydragen el" inte är särskilt gamla, är i sammanhanget irrelevant. Det är auktionshusets ansvar att skriva en katalogisering som är korrekt och med verkligheten överensstämmande. Varje dag året om, försöker inlämnare av föremål vid Sveriges och världens övriga auktionshus att förmå den som tar emot föremål att skriva beskrivande texter, som är bättre än sanningen. Det vet de som arbetar på auktionshusen. Att skriva: Vas, Kina, utrop 1000 kr, om en nytillverkad kinesisk kopia/förfalskning kan ingen opponera sig mot. Att skriva exakt detsamma om samma föremål, men ha utropet 5000 kr, eller 30.000 kr kan många opponera sig mot. -Jag, till exempel. Någon mindre kunnig stackare kommer i slutledet att ha en förfalskning på väggen eller på middagsbordet och så ska det inte vara.

Jag har diskuterat ovanstående problematik tidigare; Eftersom auktionshusen mycket skickligt marknadsför sin verksamhet och har tagit över stora delar av antik- och konstmarknaden, så har man också en skyldighet att utföra sitt värv på ett så korrekt sätt som möjligt.

För några minuter sedan plingade mailboxen till: En timme återstår av budgivningen på lamporna. De är uppe i 1800 kr (avgifter på runt 20% tillkommer). Ironiskt nog så är det fortfarande billigt för två nytillverkade stallyktor, eftersom riktpris på en snarlik lykta, oftast tillverkad i Polen eller Kina, är mellan 2200-2700 kronor. De så kallade byggnadsvårdsföretagen säljer liknande föremål i parti och minut och det är big business. Stora affärer med (oftast) korrekt katalogisering.
Slutpris 2000 kr
Källa:
https://auctionet.com/sv/60249-utomhusarmaturer-1-par-smide

Fotnot:
Skjut inte budbäraren.

4 kommentarer:

 1. Bra där.Det är många som skriver förskönande om saker De vill sälja.
  Varför: Jo, De vill tjäna pengar.

  SvaraRadera
 2. Hallå där hr A.
  Tack för dina tankar!
  Jo, visst är det så.
  Mvh,
  Nicklas Cederqvist

  SvaraRadera
 3. http://www.stadsauktion.se/1303/176506-utomhusarmaturer-smide/

  "Senare skärm och glaskupa" samt "nydragen el"....

  SvaraRadera
 4. Bäste Anonym.
  Jaa, vad säger man?! Ska man skratta eller gråta? Jag har exakt samma åsikt om de stallyktor du hittat på Auktionsverket. En god vän varnade mig för bloggämnen som detta. Det blir som att strida mot väderkvarnar, tyckte vännen. Självklart är jag fullt medveten om detta, men jag tycker det är skandal att det får fortgå och avser att fortsätta ta upp liknande problem.
  Tack för tipset!
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera