måndag 4 mars 2013

Bukowskis Dubbe(l)natur

(För bäst förståelse av följande rader, bör ni ha läst närmast föregående blogg: Bukowskis -För Sverige med tiden)

Efter senaste krönikan om Bukowskis satsning på att ta en tugga av Sveriges klockkaka, har flera omständigheter gjort att jag inte kan hålla mig från tangentbordet.

Jag vill understryka tre faktum; 1: Jag känner inte Gunnar Dubbe (-nyutnämnd klock-Intendent hos Bukowskis). 2: Jag har heller aldrig haft nöjet att träffa honom. 3: Jag har ingen som helst anledning att betvivla eller ifrågasätta herr Dubbes kompetens som nyutnämnd Intendent för avdelningen klockor därstädes. -Tvärtom, så önskar jag honom stort lycka till.

Emellertid:
Under rubriken Experter kan man på Bukowskis hemsida klicka sig fram till följande bild av en liggande Rolex med blå urtavla:

Klicka där, så dyker bilden av Gunnar Dubbe upp.
Gunnar Dubbe(?)
 Av för mig okänd anledning finns ingen släkt Dubbe noterad i svenska nätsökmotorer. Jo, en person; endast med Bukowski-nummer och adress; Gunnar Dubbe. Precis med det namnet presenteras han på Bukowskis hemsida. Sedermera har jag förstått att Gunnar Dubbe till min stora förvåning lär heta något annat.
Intendent inkognito?!
Lördagen den 2 mars ringer jag Intendent Dubbe för att söka reda ut begreppen; ber om ursäkt över att jag stör i helgfriden och förklarar att jag är en bloggare med intresse för antikbranschen. Dubbe har inte sett min krönika om honom och Bukowskis, säger han. Jag frågar om hur Bukowskis ser på det faktum att Dubbe är sponsrad. -Det är inte sponsring, replikerar Gunnar. Det är google ads som ser ut så där, -men det ska tas bort idag! Hur ser Bukowskis på det faktum att du är sponsrad då? Det får du fråga Bukowskis om, replikerar Intendent Dubbe. -Alla bloggare är sponsrade säger Dubbe allvarligt. Jag säger att så alls inte är fallet, det är jag själv ett exempel på.
Bloggen Dubbes (och Chopards-) värld- Perpetual fascination! Lördag klockan 14.00, 2 mars 2013.
Därefter frågar jag om Dubbe egentligen heter så i efternamn. Nej, får jag veta, Dubbe är från början fotograf och när han började plåta för ett antal år sedan, så behövde han ett artistnamn. Det blev Dubbe och alla i branschen känner mig som Dubbe, säger herr Sjögren. Känner Bukowskis till ditt riktiga efternamn, frågar jag. Det får du fråga Bukowskis om, avslutar Gunnar Sjögren, alias Gunnar Dubbe, Klockintendent på Bukowskis.
Bloggen Dubbes värld, efter undertecknads telefonsamtal, klockan 14.15, lördag 2 mars 2013...
Tio minuter efter att vi lagt på, har Nymans och Krons Ur- annons för Chopard försvunnit från Dubbes blogg-sida. Rokad från rosa Chopard till rosa flamingos. Snabba puckar.

Jag konstaterar att ett av Skandinaviens största auktionshus väljer att lansera ett helt nytt auktionssegment, handleds- och fickur i en auktion som omspänner 19 utrop, varav minst 17 icke är funktionstestade. Samtidigt väljer man att lansera den nyanställde - av externa klockföretag sponsrade- Intendenten som ansvarig för nämnda klockavdelning under ett alias. Jag tror inte att något svenskt auktionshus -någonsin- har introducerat en nyanställd varken som sponsrad eller under alias. Jag tror heller inte att någon med notabelt ansvar har lanserats med endast ett alias i svensk företagshistoria, -någonsin. Jag har ingen aning om anledningen härtill, men finner det högst remarkabelt.

Sedan senaste krönikan har jag hittat Bukowskis info-sida om nya Klockavdelningen med rubriken: "Bäst på klockor - Gunnar Dubbe". Sidan bjuder frejdigt språk, spännande formuleringar och dito ordval: På frågan "Vem har klockstil enligt dej?" Svarar Intendenten bland annat: "Leonardo DiCaprio sägs äga en av de finaste Jaeger-LeCoultre-samlingarna i världen. Något som blir litet märkligt då han gör reklam för TAG-Heuer på stan". -Litet märkligt, säger den som är sponsrad av urhandeln och arbetar på Bukowskis under alias. Vidare säger Dubbe: " Rolex Oysterquartz är tillsammans med Ventura bland de mest ironiska klockorna och därmed en rolig klocka som jag uppskattar enormt mycket för att det är ett designmässigt svar på Royal Oak och Nautilus. Samt ett finger till det misslyckade Beta 21-samarbetet." Specifikt vilket finger, Intendenten? RIP Henryk Bukowski, auktionstemplets polske grundare.

Åsyftat finger?
Frågorna hopar sig... Hur många av Bukowskis Intendenter agerar under alias? Hur många är sponsrade? Kommer vi få höra: "Välkommen till Bukowskis, 007(-eller Dubbe) på klockavdelningen, med rätt att värdesätta klockor som är sponsrade av James Bond-konsortiet extra högt"? Hur påverkar det faktum att en intendent presenteras med alias, relationen mellan auktionshus och kund ur ett rent juridiskt perspektiv? Hur kan vi kunder veta att intendenten jobbar obunden för Bukowskis -och inte också i ett två-stolsläge för något klockmärke? Hur ska vi kunder veta att Bukowskis kundtjänst agerar för kundernas bästa och inte för aktörer som möjligen sponsrar intendenten? Etc, etc...

Fotnoter:

*Att auktionshus idag tar in externa konsulter för expertisering är kutym. Ofta jobbar då denne annars för annan arbetsgivare eller är sin egen, men syns alltså inte "utåt" i verksamheten. Jag har själv agerat "discretionary consultant" under flera år.

*Många bloggare har alias, exempelvis den mest(?) kända, -Blondinbella. Dock har hon mig veterligen i ett tidigt skede klargjort att hennes riktiga namn är Isabella Löwengrip. För att inte missförstånd skall uppstå, så vill jag understryka att Blondinbella inte är ansvarig Intendent för någon avdelning på Bukowskis, -till min kännedom. Hon är dock, i likhet med herr "Dubbe", sponsrad.

*Möjligen blev Intendent Dubbe/Sjögren mindre sponsrad efter klockan 14, lördag den 2 mars.

*Bloggportalen Twinglys information om Dubbe.nu, den 3 mars 2013: " Dubbes klockor består av 4 klockgalna grabbar utspridda på Stockholm och Göteborg. Vi saknade ett ställe på internet där klockor diskuterades på ett seriöst sätt och startade därför Dubbes Klockor." Innebär detta att Bukowskis har anställt fyra herrar som "heter" Dubbe i efternamn? Måhända praktiskt och kostnadseffektivt, med tanke på Bukowskis andra kontor ute i landet. Heter de övriga också Gunnar i förnamn?

*Hade "Gunnar Dubbe" anställts som Gunnar "Dubbe" Sjögren och sett till att få sin blogg rensad innan Bukowskis basunerade ut anställningen, så hade inget underlag för denna blogg funnits.

Källor:
http://www.bukowskis.com/news/375-nyhet-klockavdelning-pa-bukowskis
http://www.dubbe.nu


4 kommentarer:

 1. Bästa Eli.
  Tack för din kommentar!
  Jag tycker att den är ganska uttömmande.
  Varma hälsningar,
  Nicklas

  SvaraRadera
 2. Att de som arbetar inom auktionsvärlden som konsulter har andra inkomster vid sidan om får man väl tycka är helt ok.. Att en samlare som konsultar arbetar för att dennes verk når en prissättning som gynnar samlandet tex.
  Om man vid sidan av sitt konsultande driver en blogg där sponsring förekommer anser jag också vara helt naturligt. Det blir i så fall konsulten att vara professionell och inte bli "köpt" i alla sina yrkesroller.

  Men att man från Bukowskis håll inte går ut med korrekta uppgifter om vem personen är, det är ju helt galet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan AC.
   Tack för dina kommentarer, de uppskattas!
   Mvh,
   Nicklas

   Radera