tisdag 13 augusti 2013

Lite spis och mycket mer

Mycket sol och extremt få bitande/sugande insekter blir bestående minnen av sommaren 2013, hur augusti än utvecklas. Familjens lilla landställe, situerat i skogen i Gästrikland, var mål för renovering. Men en och annan loppis och auktion hanns ändå med mellan rännhängande, panelspikande och målning.
En premiere kallade Zorn motivet. Alicia på Sörtuttsbadet är en mer samtida titel.
Som bekant har ju varje gård med självaktning nuförtiden en skylt med de tvärnitsframkallande bokstäverna L O P P I S på. Dessvärre är ofta fynden få och anledningen till skylten verkar ofta vara att få folk att stanna för att köpa en kvällstidning eller hyra en roddbåt; i förbifarten. Jag har varit hos Stadsmissionen, Myrorna, Emmaus, Läkarmissionen, Röda Korset, en uppsjö privata loppisar, några auktioner och en och annan hembygdsgårds öppning. Det sistnämnda blev också mitt livs mest dramatiska loppisbesök.
Scen ur Monty Python and the Holy Grail.
Först i kön premiärdagen, till en hembygdsgårds lada utanför Årsunda i Gästrikland, som skulle ha öppet endast under någon vecka. Väl därinne sög jag åt mig lite grejer i en spånkorg. Efter fem minuters spanande uppstår någon form av tumult bakom mig. En äldre kvinna hade fått ett sågblad som låg utstickande ur en korg under ett loppisbord, -rätt in i smalbenet. Mindre än en centimeter stort, men blodet pumpade som vore det en scen ur Monty Python and The Holy Grail.
Fascinerande var att ingen gjorde något annat än att hämta hushållspapper. Ett par "kommandon" senare, så hade jag fått ett par tryckförband av en annan besökare som sprang till sin bil och samtidigt fått ned kvinnan halvliggande i en stol. Dubbla, hårda tryckförband gjorde susen. En hink vatten gjorde också att brädgolvet inte längre såg ut som det i en slaktlada i oktober. Damen, snövit i ansiktet, var lite bekymrad om hon skulle behöva uppsöka sjukstuga, vilket jag anbefallde. Uppenbarligen överlevde damen eftermiddagen, för jag fick rapport om att hon frekventerat en annan loppis ett par timmar senare, med ännu icke bytta tryckförband. Vad gör man inte för en ny loppis!
Förmedlare av dyra gripar?
Besökte under ett par timmar Dyrgripens Auktioner i Valbo, men valde att inte köpa något. Jag förbluffades över deras påslag, 20% på klubbat belopp + en slagavgift på 30 kr på varje köpt föremål. Många bäckar blir till en stor dyr älv; Storstadspriser i en by. Hur vanligt är detta ute i landet? Rapport från Hälsingland berättar att en sedan länge etablerad auktionist tar en tia i slagavgift. En annan handlare/auktionist i samma landskap har inga påslag alls. Central frågeställning är ju VEM påslagen de facto tillfaller...
Någon vecka senare for vi på auktion av lite mer -i positiv bemärkelse- bonnig karaktär, i Myra, i regi av "Nisse". Annonsen i Gefle Dagblad var historiskt utformad; "240 meter poletennslang och lite spis och mycket mer". Vilken auktionsnörd kunde hålla sig borta? Nisses påslag var noll och intet på klubbat belopp och maten som serverades i anslutning till auktionen var närmast oförglömlig. Ett gäng thailändare serverade bland annat billiga vårrullar som varje Guide Michelin-kritiker av rang hade beställt mer av. Vi köpte med oss en stor påse till kvällsmat.
Några av sommarens Percyformgivna Gefleföremål...
Fotnoter:
Black Knight (John Cleese) skriker efter att ha blivit av med både armar och ben åt King Arthur (allt medan blodet sprutar): Oh, oh, I see, running away then. You yellow bastard! Come back here and take what's coming to you. I'll bite your legs off!

Nisses visning kostade inte 10 kr, den började klockan 10. Jag var tvungen att munhuggas lite med erfarne och duktiga auktionisten Nisse om annonsens alla lustiga felaktigheter. Han nämnde att killen på annonsavdelningen nog inte var världens mest erfarne på sitt jobb. Lite spis åsyftade liten järnspis, -inget ätligt. Poletennslangen återropades.

Dyrgripens påslag kan möjligen delvis förklaras av att det sannolikt är en heltidsverksamhet, medan Nisse däremot sysslar med annat också. En auktion inbegriper oftast mellan 400-700 utrop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar