fredag 30 augusti 2013

Kungen köpte äldsta serafimerorden

Martin Laurell, VD för Hallands Auktionsverk i Halmstad, strålar av glädje. Det är dagen efter en av hans nästan månatliga auktioner. Gårdagens auktion blev något utöver det vanliga, då såldes en Serafimerorden från 1754. Utropet var satt till 100.000-125.000 kr.
Detta är den äldsta typen, eftersom den är nära tre centimeter större än senare varianter och väger hela 95 gram. Materialet är emalj och 18 karats rödguld.
Staël von Holsteins vapen (Bild från Wikipedia)
Den högsta utmärkelsen svenska staten delar ut är att bli utnämnd till Riddare och Kommendör av Kunglig Majestäts Orden (RoKKMO) eller som den kallas i vardagligt tal; Serafimerorden. Den dyker oerhört sällan upp på marknaden. Numera utdelas orden enbart till medlemmar av svenska Kungafamiljen (senast Prins Daniel) och utländska statsöverhuvuden och därmed jämställda. Svenska medborgare -icke-kungliga- kan efter 1975 inte motta den.

Att finna en från 1700-talets mitt är närmast omöjligt. Inget museum äger den, veterligen. Detta är möjligen den tidigaste som någonsin bjudits ut. År 1754, endast sex år efter att orden instiftats, tilldelades Friherre Georg Bogislaus Staël von Holstein detta exemplar.
(Riksarkivets bild)
Intresset var mycket stort, från vilket håll förblir såklart okänt. Fem telefoner var uppkopplade och klubban föll till slut på 310.000 kr (+ avgifter). Köparen var ingen mindre än Hans Majestät Konungen. Jag betvivlar dock att han höll i luren.
Ett steg närmare för Hallands Auktionsverk?
Fotnoter:
Staël von Holstein hade inga söner, varför Wapnö Gods (inköpt 1754 - samma år han blev Serafimerriddare) gick som fideikommiss till hans brorson, i vars familj såväl godset som orden varit sedan dess.

Säljaren meddelas vara lycklig över att orden hamnar hos Kungen.

Hovleverantörsemblemet får användas av företag som blivit utnämnda till Kungliga Hovleverantörer.

Källa:
http://www.hallandsauktionsverk.se/news.php?n=686
Samtal med Martin Laurell

2 kommentarer:

 1. Oj oj vilka priser....grattis Knugen ;-)

  SvaraRadera
 2. Hej Gila.
  Vet inte riktigt om jag hänger med i din kommentar, men visst; Grattis Tjabo, till inköpet och grattis till säljaren, som fick en slant!
  Mvh
  Nicklas

  SvaraRadera