lördag 18 maj 2013

Newmans burnout svenskt klock-rekord

Tillfälligt strippad skönhet blev till svenskt rekord.
En bubblande glad Tony Frank, chef för Kaplans Klockavdelning, berättar att Kaplans Auktioner idag lördag (18 maj) satt svenskt rekord för klubbat pris på klockor; nämligen 1.900.000 kr, exklusive påslag. Det var fullt i auktionssalen på Biblioteksgatan mitt i Stockholm och förväntningarna var höga. -Förståeligt, för redan på lördagskvällen låg skriftligt högsta bud på 1.280.000 kr, till påseende online. När klubban föll utbröt en storm av applåder, -som på Antiquorum, som Tony uttryckte det...
Snart runt en handled långt ifrån dig.
Klockan har endast haft en ägare sedan den såldes, troligen 1969. Den äldre svenske gentlemannen som haft den i över 40 år var lyckligen ovetandes om just hur ovanlig den var, tills Kaplans kunniga klockkillar för första gången fick se den. Det som gjorde denna rolex så extra ovanlig var den särdeles ovanliga Paul Newman-urtavlan och som grädde på moset i en vattentät oyster-boett. Rykten gör gällande att endast tre till fyra liknande existerar, -i världen!
En undersida lika anonym som köparen...
Tre till fyra telefonbudgivare var med, samt även ett par på plats i salen, -på nivån över 1,3 miljoner. Ett par av världens största handlare hade också flugit in. Intressenter på högre nivån fanns från Sverige, Italien, Frankrike, Schweiz och USA. I enlighet med -självklar- auktionshusdiskretion kan Tony inte berätta var klockan hamnade, men han ger mig vart fall rätt i antagandet att det inte blev Sverige...
Det allra heligaste
Fotnot:
Se även förra bloggen: Paul Newman i pole position på biblioteksgatan.

Antiquorum är världens auktionshus No 1 för klockor och ur, situerat i Geneve, Schweiz.

I antal såldes mycket höga 91% av utropen och klubbat belopp blev 3.8 miljoner, med utrop om 2.3 miljoner; rekord även det för Kaplans.

Kaplans pressansvarige och/eller webbansvarige bör nog beakta att i fortsättningen infoga en blänkare på hemsidan om eventuella rekordnoteringar. Sex timmar efter auktionen så står det otroligt nog ingenting om rekordet, annat än själva siffran i katalogen. Skärpning; Skryt Kaplans, brösta er. Skriftligen, tack!

Tidigare kända försäljningar av handledsur eller fickur på över miljonen i Sverige gäller Breguet och Patek Philippe. De hamnar nu i skuggan av Rolex.

Sällsynta signifikanta kvadrater i lilla sekunden nere till vänster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar