torsdag 28 februari 2013

Bukowskis -För Sverige med tiden

Under några år har det mumlats om att Bukowskis ska börja med klockor; Alltså sälja klockor med därför specialiserad avdelning. Igår, 27 feb, plingade inboxen till och nyhetsbrev från Bukowskis förtäljde bland annat att det nu är dags. Under rubriken Vintage & Juveler placerat över två -inhyrda(?)- fotomodeller, -till skillnad från senaste kvalitetskatalogen då ju egna personalen fick sköta modellandet- med underrubrik Märkesplagg, juveler och accessoarer. Långt ner i mailet -närmast inklämt på en höft- finns en klickbar länk: "Klockor hittar du här". Nitton utrop närmare bestämt och en överblick ger vid handen att högsta utrop är 15.000 kr (för två damur). Annars står det tyvärr på 17 utrop "ej funktionstestad", endast de två damuren förutsätts vara funktionstestade, eftersom detta lämnats okommenterat. I övrigt är katalogiseringen ytterst knapphändig.
Sponsrad personal- I ett auktionshus nära dig!
Ansvarig intendent för Bukowskis nya klockavdelning blir Gunnar Dubbe, alldeles säkert ytterst kompetent och lämpad för positionen. En googling på herr Dubbe visar att han är idog bloggare och en sponsrad sådan. Nymans och Krons Ur har glassig annons för Chopard, schweiziskt lyx-ur, högst upp på sidan.

Inte är det väl en bomb som tickar runt intendentens handled?
Under rubrik "Most wanted" är Bukowskis logotyp klickbar och där står följande:
" Roll with the changes! För några veckor sedan fick jag ett samtal och en fråga om jag kunde komma in för ett möte. Visst kunde jag det. Efter två möten till var det dags att skriva kontrakt, och simsalabim så hade jag fått ett nytt jobb. Kul och otippat. Vad är det jag ska göra då? Jo, jag ska vara klock-intendent på Bukowskis, Sveriges anrikaste auktionshus. Grundat för mer än 100 år sedan. Som titeln antyder så är det klockor som jag kommer att pyssla med, som att värdera olika typer av klockor. Med fokus på armbands- och fickur. Bukowskis har även något som kallas för Bukowskis Market som är online-auktioner. Här kan man finna en hel del roliga prylar. Även den klocksidan kommer jag att ha ett vakande öga på. Tanken är att Dubbe.nu ska rulla på som vanligt eller i alla fall i så bra tempo som möjligt. Kanske något inlägg mindre men inte större förändring än så. Veckans nyheter kommer att vara den fasta punkten i tillvaron. Så om ni har någon klocka som ni vill sälja titta gärna in".
Ur led är tiden?
Dubbes extensiva bloggsidor är som en enda stor tävling i subjektiva formuleringar och säljslogans för handledsklockor, med lånade(?) prestige-ur från olika -sponsrande- klockbutiker och värdeuttryck som torde få mer konservativa ordekvilibrister att rodna. Väl så, var och en är sin egen lyckas smed, men när nu herr Dubbe blir Bukowskis klockintendent så verkar det hela en smula risqué, för att uttrycka det diplomatiskt. Objektivitet och lågmält anslag är signum ristade i sten i auktionsbranschen, av tradition och gammal hävd. Att en dag objektivt och med oantastlig etikett förklara för en potentiell eller redan etablerad kund att rolexen som varit inne för katalogisering faktiskt är en kopia, samtidigt som det på intendentens bloggsidor görs ren och skär reklam för olika klockmärken känns...-märkligt.
Klock-standard
Det allom dominerande auktionshuset för klockor heter sedan många år Kaplans och med dem blir det svårt att konkurrera. De har satt en standard för klockkatalogisering och dito försäljning och även hostat upp sig med allt kaxigare marknadsföring. Stockholms Auktionsverk har i många års tid haft klockauktioner, om än jämförelsevis i mycket liten omfattning. Att Buk vill ta marknadsandelar säger sig självt. Dock; om en chefs- eller styrelsepost tillsätts med någon som har "olämpliga aktieposter" eller opassande åtaganden, så tenderar -nuförtiden- effektiva kvastar sopa undan/ sälja av, så att det är rent framför egen dörr, så att säga. Dubbes dörrmatta bör möjligen skakas ytterligare en aning och nog också piskas, så att obundenhet och saklighet blir ledord. Det är svårt att hävda med de bloggsidorna... Eller ser vi en ny trend? -Ansvariga intendenter ska från och med 2013 sponsras av externa intressenter, för att hålla nere lönekostnader? Intressant tanke. To be continued.

Lycka till med pysslandet Dubbe -och Bukowskis! Auktion 12 mars, visning den 7-11 mars.

Fotnot:
På en punkt vinner Bukowskis över Kaplans; alla bilder på klockorna är vertikalt och logiskt placerade. På Kaplans envisas man med att visa majoriteten av uren liggande, så att betraktaren måste "luta på huvudet", för att se urtavlan rätt...

Källa:
http://www.bukowskis.com/auctions/S201
http://www.dubbe.nuInga kommentarer:

Skicka en kommentar