torsdag 26 januari 2012

Brott i branschen

För en dryg vecka sedan blev ett auktionshus i Glasgow, McTears, en tidig morgon utsatt för ett uppenbarligen mycket välplanerat inbrott. Mer än trehundra smycken och juveler stals, till ett värde av £430.000 pund, runt fem miljoner kronor, vilket dessutom sannolikt var utropspriser.
Ett av de stulna föremålen i Glasgow.
De senaste åren har dessvärre också svenska auktionshus och handlare varit mer eller mindre brutalt utsatta för väpnade rån eller inbrott. Bland många andra har Bukowskis, Stockholms Auktionsverk, Kaplans, Ribbhagen och Helsingborgs Auktionsverk råkat illa ut. Under höstens mässa i Kista utsattes en smyckeshandlare för en stor stöld på mässans sista dag, efter mässans stängning.

På kontinenten har det under ett antal års tid varit stora problem med ytterst välplanerade rån mot utställare på mässor, speciellt handlare med ädla metaller och smycken har varit utsatta. Vid flera tillfällen har handlare efter avslutad mässa, med hela sitt varulager i lasten, följts efter för att rånas i hemmet eller i butiken.

Problemen kommer sannolikt inte att bli mindre framledes. Som att ta godis från småbarn har bitska tungor sagt, att råna auktionshus/handlare på inte alltid endast juveler. Säkerheten har skärpts och kommer säkert att ytterligare höjas både i Sverige och internationellt, eftersom nivån också på brottsligheten hela tiden åtminstone delvis höjs.

Ett problem som inte diskuteras så ofta är det faktum att det sedan många år är "mode" att sätta låga utropspriser på auktion, för att locka till bud, -mer ofta ifrågasatt gällande bostadsrättsmarknaden. Eftersom ett stulet föremål aldrig kan ge ett utbetalat försäkringsvärde som överstiger utropspriset, drar inlämnaren ett kort strå, vid eventuell stöld/förlust.

I Storbritannien har smyckeshandlarna sedan två år etablerat ett anti-brottsnätverk kallat SaferGems. Enligt utsago har SaferGems varit en succé och lett till att 14 tunga brott kunnat lösas och förhindrat mängder av andra. SaferGems överser även måleri och antikviteter och har lett till att Storbritanniens 43 olika polisstyrkor har etablerat närmare samarbete. Det låter som en win-win situation för alla oss med rent mjöl i påsen. Kan detta upplägg vara något för "lilla Sverige"? Det är jag övertygad om. Kanske finns något liknande nätverk redan? https://www.safergems.org.uk/

Avslutningsvis bör understrykas att det måste vara absolut fruktansvärt att utsättas för hotsituationer som nämns ovan, och därför är det nödvändigt att sträva efter att göra kriminella så lite frestade som möjligt, att begå brott i antikbranschen, eller någon annanstans.

Källa: Antiques Trade Gazette





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar