torsdag 26 september 2019

Skånska erfarenheter

Uppsala Auktionskammare valde -efter att Antikmonologen skrivit extensivt om pallproblemet- att ändå försöka sälja ett par med utrop 60-80.000 kronor i sin Vårkvalité. Antikmonologen har skrivit spaltmetrar i många blogginlägg om dessa en-gång-i-tiden-alltid-till-Axel Einar Hjorth(AEH)-attribuerade taburetter/pallar. Som Antikmonologenläsare väl känner till, så utgörs merparten av de som sålts de senaste åren av nytillverkade kopior av äldre original. Men, vadå "original"? Ryktet säger att de aldrig varit i närheten av AEH:s ritbord, utan utgör någon mindre känd 50-talsdesign för någon förskola. Rykten.

Uppsala ansåg i juni 2019 att deras saluförda taburetter var designade i "Sverige under 1900-talets andra hälft", av "Okänd svensk formgivare". Den relativt sett orealistiska värderingen 80.000 föll också platt som en spätta, eftersom den så kallade "Marknaden" satte ner blydojan. Återrop. Gåresågåre som man säger på Söder. Tji kosing säger man också ibland.

Teoretiskt dyr ved.

I senaste numret av -den nyligen redaktionellt näst intill totalomstöpta- branschtidningen Antik & Auktion diskuteras bland annat Hjorth-pallarna och Antikmonologens ifrågasättande av dem. Eller nåja, A&A uttrycker det inte explicit just så, men andemeningen är densamma. Äras den som äras bör. Eller inte?

---------------------------------------------------------------------------

Bukowskis väljer sedan någon månad att helt mörka vad de tidigare sålt samt priser objekten uppnått. Vad har man att dölja? Varför hemlighetsmakeri? Flera auktionshus eller sajter ger webb-besökaren möjligheten att söka på antingen "aktiva försäljningar" eller "avslutade försäljningar", för att på så vis få fingervisningar om katalogiseringar och priser. Dock inte Buk. Längre. Locket på.


---------------------------------------------------------------------------

På bortresidan Östersjön hade Bukowskis förhoppningsvis konstkunniga personal låång kaffepaus när någon stackare kom in på Helsingforskontoret med en oljemålning på gyllenläder, föreställande en ung kvinnlig mörk skönhet i profil. Någon hejare satte 400 generade Euro i utrop och gav målningen den modesta titeln A woman. Är det en kopia eller förfalskning så vore nog 400 Euro korrekt marknadsvärde. Går det att leda i bevis att det är en originalmålning av Alphonse Mucha -för det är vad målningen skriker- så saknas det ungefär tre nollor i Europriset. 400.000 Euro vore ett lågt pris på en förvisso osignerad, men dock originalmålning av Mucha. Jag är glad att jag inte var inlämnaren, för att uttrycka mig diplomatiskt. Klubban föll den 25 september på 13.100 Euro, vilket innebär motsvarande under 100.000 SKr i fickan för den uppenbarligen okunniga/ovetande inlämnaren. En spottstyver i sammanhanget. Nästa gång den syns på marknaden är nog hos Sotheby´s, Christie´s eller på Maastricht… Gissningsvis så sitter den lycklige köparen i detta nu och går igenom all känd litteratur om Mucha. Pinsamt, Bukowskis.

---------------------------------------------------------------------------
Skånes Auktionsverk, Gamla Anders Antik, säljer INTE nazistmemorabilia. Däremot käcka pysselpaket. Broscher med kludd inkluderat. Jättepraktiskt, kanske som julklappar till barnen. Före eller efter Disney och Karl-Bertil, undrar vän av ordning.

Titta vad praktiskt med modelleran så centralt placerad!

Hakkors eller annat som associeras till fascistoida, högerextrema rörelser för detta utrop är mindre aimabelt. Även om det inte är olagligt så tycks det finnas någon form av gentlemens agreement bland svenska auktionshus att inte sälja dylikt. Det dyker upp ibland, dock sällan. Lök på laxen är att ämnet är absolut sprängfyllt av förfalskningar av varierande kvalitet. Dock har man ju från Skånes Auktionsverks sida garanterat att det är äkta vara, eftersom man katalogiserar dem som "Tyskland 1930/40-tal". Men elefanten i rummet insinueras på intet vis. 

EDIT: Detta utrop drogs -utan kommentar från Skånes Auktionsverk- tillbaka från försäljning INNAN auktionen ägde rum. Sannolikt efter en uppsjö ifrågasättanden från allmänheten. Att det låg ute i katalog på nätet i någon vecka i ovanstående form kan man onekligen förundras över.

---------------------------------------------------------------------------


Fräsiga damer förgyllde Helsingborgsvernissagen.

Sedan undertecknad (åter) blev Skånepåg så har besöksfrekvensen på sydliga Antikmässor blivit påtaglig, till min oförställda glädje. Ett besök på vernissagekvällen i Helsingborg i somras tillsammans med samlarvän kändes dock som en tämligen sömnig tillställning. Inte särskilt många besökare och avsaknad av köphunger. Hoppas sistnämnda steg exponentiellt och att mässan utföll till allas belåtenhet!



---------------------------------------------------------------------------



Efter klassiska Brösarp i våras blev nästa -för mig- nya mässa att besöka Katrinetorpsmässan. En mycket trevlig tillställning i Malmös södra utkanter, i lantlig herrgårdsmiljö. Mässan har ägt rum i tio års tid och vuxit kraftigt i omfång. 

Mats Bohman, Mässgeneral och Intendent på Landeriet, säger att expansionen är tillräcklig nu, med tre stora tält. I år önskade man möjligen lite mer värme, eftersom det var svalt i tälten/utställningssalarna. Nämnas bör dock att undertecknad var där under uppackning och monterbyggande, så möjligen steg temperaturen -på fler vis. 

Likt Brösarp är detta en lättöverskådlig mässa med många duktiga utställare. När undertecknads hundar skulle rastas upptäcktes Katrinetorps presentbutik. Den får ni icke missa; maken till bokhandel är svår att finna om man är road av konsthantverk och litteratur därom!

---------------------------------------------------------------------------


I nästa vecka äger Brösarps Moderna Mässa rum, mellan den 4 till 6 oktober. Det ska bli oerhört roligt att ställa ut där för första gången. Slagsidan för Mässan är 1900-talets design och foto och antalet utställare är 22 med uppenbar sydsvensk prägel på utställarna, varav alltså Cederqvist Antik & Vin är en. Jag hoppas många av er har möjlighet att besöka Mässan och ser verkligen fram emot att få träffa Er!

Väl mött och trevlig höst önskar Nicklas med ny Antikaffär i Hannas på Österlen!

Modernt(?) foto(?) till salu hos Cederqvist Antik & Vin i Brösarp!

--------------------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------------------------

Top Secret foto: Space-cloud-unit-io



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar