måndag 14 januari 2013

Fem av 12 för dåligt, Bukowskis

Gott Nytt År alla läsare av Antikmonologen

Ursäkta det långa uppehållet, vilket berott på datorproblem. Laptopen tog julsemester i Tyskland, beroende på en igengrodd fläkt. Reparatören var vänlig nog att för säkerhets(?) skull blåsa datorn på allt innehåll, vilket gjort att återinstallationer dragit ut på tiden...

Antikstillestånd råder mer eller mindre, som i de flesta branscher i januari. Vid ögnande av de stora nätauktionerna hittade jag bland annat följande med utrop 2000 kr, på Bukowskis Market i Stockholm:

380491. PARTI PORSLIN, 12 delar, Kina, 17-1900-tal.

I beg to differ, som man säger på artig engelska. Jag ber att få invända mot den katalogiseringen, bästa, tillika största auktionshus: 12 -tolv- delar Kina?!

Katalogiseringen påminner mig om en annonskampanj som Buckans största konkurrent Auktionsverket körde under ett par år, för omkring tio år sedan. Auktionsverket sökte locka kunder med devisen: Vi har sålt Kina sedan Ming och man alluderade förmodligen på det engelska uttrycket China, som används synonymt med porslin. Auktionsverket slog på stora trumman med fakta om att man faktiskt är världens äldsta auktionshus, etablerat 1674. Det är bara det att Ming-dynastien varade mellan åren 1368-1644. Förvisso; trettio år hit eller dit...
Kinesisk flagga
Men, tillbaka till Bukowskis Market och "Parti porslin, 12 delar Kina". Den katalogiseringen måste tolkas som att samtliga 12 delar är tillverkade i Kina, -ingen annan stans. Jag har inte sett föremålen i verkligheten, endast på nätet. Detta räcker dock för att jag med absolut säkerhet kan säga att från vänster till höger på fotot ovan:

Pjäs 1 och 2, ett par snarlika balusterformade vaser från c 1920 kommer från Japan, -inte Kina. Pjäs 3, en balusterformad vas med tillhörande lock, utförd c 1920; Japan, inte Kina. Pjäs 4, en polykrom mugg gjord c 1950; Japan, inte Kina. Pjäs 5, det största föremålet, med underglasyrblått måleri och celadonglasyr på stengodsliknande bas- från Japan, troligen från runt år 1900. Pjäs 6 och 7, ett par snarlika blåvita sake-koppar, från Japan; andra halvan av 1900-talet. Därefter kommer fem kinesiska tallrikar/fat. Samtliga enligt mitt förmenande från 1900-talet. Det som katalogiserats som kinesiskt 1700-tal är sannolikt det japanska största fatet, eftersom det undertill sitter en klisterlapp med texten "Chia-Ch'ing 1796-1820". Lappen åsyftar kejsaren i Kina som styrde under dessa år. De två något större blåvita tallrikarna längst till höger är till synes från 1700-talet, men enligt mitt förmenande flagranta 1900-talsverk, precis som det mindre blåvita paret.
Också kinesisk flagga?
Alltså har vi sju (åtta om vi räknar locket också) delar som är gjorda i Japan, av tolv (13) möjliga. 58% är från Japan, vilket är en i sammanhanget galen felprocent. Dessutom är inget objekt från 1700-talet. (Se tidigare bloggar om felaktiga dateringar av kinesiskt porslin/konsthantverk)

Medvetet eller omedvetet felaktigt katalogiserat eller bara totalt nonchalant? Det lämnar jag till mina läsare att avgöra (se tidigare bloggar vidrörande problemet Kina/Japan-attribueringar). Under alla omständigheter ska det inte få hända. Eller hur?!

Fotnot:
Utropet såldes för 3501 kronor, dessutom tillkommer avgifter. Jag undrar om köparen vet vad han/hon köpt. Jag betvivlar det.

Källa:
http://www.bukowskismarket.com/items/380491-parti-porslin-12-delar-kina-17-1900-tal

4 kommentarer:

  1. Hej

    För stor felmarginal! Läste ditt inlägg med intresse då jag känner att Bukowskis Market inte är helt seriösa. Jag råkade köpa en pistolpricka som skulle vara designad av Fornasetti men efter lite efterforksningar och kontakt med själva Barnaba Fornasetti så visade det sig vara en kopia. Kontaktade BM för att dom just auktionerade ut samma typ av bricka. Han var nonchalant och var föga intresserad av min information. Efter det så har jag sett ett antal liknande brickor auktioneras ut på BM. För mig är dom väldigt oseriösa i sitt arbete! Ditt inlägg visar på att det inte är en engångsföretelse från BM!

    Ha det bra
    Christer

    SvaraRadera
  2. Hejsan Christer.
    Stort tack för dina tankar! Det är tråkigt när det blir så fel och förhoppningsvis är det inte avsiktligt felaktigt från BukMarket, men uppenbarligen så blir det fel ganska ofta och då måste detta påpekas, anser jag. Deras omsättning ökar och med det har personalen sannolikt mindre tid att lägga på respektive föremål. Då är det arbetsgivarens ansvar att få ekvationen att ändå fungera. Läs gärna mina andra bloggar, många av dem avhandlar nämnda problematik.
    Varma hälsningar,
    Nicklas

    SvaraRadera
  3. Idag kom information från Bukowskis då det erbjudit sig att ta tillbaka brickor som sålt som Fornasetti då de visat sig vara falska. Dvs pistolbrickan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Oj, det tog tid för Buk att vidta rättelse...
      Intressanta nyheter!
      Mvh,
      Nicklas

      Radera