onsdag 30 januari 2013

Like Leica

Dessa dagar är det inte lätt att vara verksam som yrkesfotograf, eftersom i princip alla har tillgång till en kamera, på ficklängds avstånd. Många från 7-årsåldern och uppåt har idag en mobiltelefon med kamerafunktion. Självklart får man inte samma kvalitet på bilderna med en telefonkamera som en yrkesfotograf med professionell utrustning, vilket möjligen inte inses av alla.

Digitala kameror dominerar marknaden, närmast totalt. Äldre manuella kamerahus och optik är något som nästan rynkas på näsan åt och andrahandsvärdet har fallit oerhört i omvänd relation till stigande intresse för digital teknik. Manuella kameror, systemkameror, är något som idag ses runt halsen på kameranördar, samlare och konnässörer.
Världsrekordpris för modell IIIg; 440.000 kr
Roland Eriksson på LP Foto i Stockholm vurmar för äldre kameror och berättar stolt om försäljningsresultatet från senaste auktionen, i december. Då såldes bland annat en Leica IIIg från 1960 (utrop nr 327), -en av endast 125 tillverkade. Ägaren köpte den på annons i en fototidning 1982, tillsammans med två andra Leicor för en spottstyver, av FFV. Eftersom han var prenumerant, fick han tidningen före andra presumtiva köpare och kontaktade genast FFV för att tinga kamerorna. Klubbpris 440.000, mer än dubbla utropet och världsrekord för modellen!

Priserna var väldigt låga på 80-talet, berättar Roland. Nu går det mesta till kinesiska samlare och precis som inom de flesta andra områden är det även i kamerasvängen gott om förfalskningar. Problemen med utebliven betalning förekommer, men är sällsynta. (Se bloggen No COD- Ingen mer torsk för auktionshusen?) Till marsauktionen har man till yttermera visso fått in ytterligare en rysar-Leica och med noterat världsrekord lär många nya kunder hitta till Regeringsgatan.

En av LP Fotos kunder kommer frekvent på besök från Hong Kong. Han har en originalolivgrön Leica M3 för Bundeswehr runt halsen, med specialtillverkat handtag i kinesiskt ädelträ och avtryckare i elfenben med infällt guld, säger Roland med beundran i tonfallet. Ingen vulgär mobilkamera där inte.

Nyhetssnack:
Igår (29/1) fick vi veta att en stulen Carl Larsson-tavla har dykt upp, på Bukowskis (igen). Hur resoneras det i hälarkretsar/ägarfamiljer undrar jag i mitt stilla sinne? -Den är het (=stulen), vi lämnar in den på Buckan, för de bryr sig inte...(?) (Se bloggen Hill in -igen- och Larsson ut -igen- på Bukowskis) Nåja, Bukowskis jurister har i alla fall något att ta sig för i januari-stiltjen.

Samma dag i ett auktionshus i Uppsala; -en teknisk katastrof. För femtioelfte gången har man problem med tekniken och tvingas att ställa in och skjuta upp auktionen som skulle ägt rum tisdag. Pinsamt räcker inte och ingen som helst förklaring på hemsidan, -år 2013. Saxat från Uppsala Auktionskammares hemsida: "När slagauktionen startar kan du delta i budgivning i realtid via Internet (UAK Livebid) samtidigt som auktionen pågår. Då kan du på vår hemsida följa auktionen med ljud och bild och genom att logga in på Mina sidor enkelt bjuda i realtid". -Eeh, nej UAK; det kan man inte och enkelt går det icke. -För minst tredje auktionen i rad, två kvalitetsauktioner inräknade... Dags att bryta eventuella kontrakt och skaffa en ny leverantör!?  Annars fortsätter Sisyfos sitt datorarbete i Uppsala. Idag, onsdag 30/1, tycks auktionen tack och lov fungera som den ska. Peppar, peppar ta i trä.
Vuxen-karusell?
En mer lyckad auktion, -leksaks, ägde rum i New Hope, Pensylvania, på Noel Barrett´s vinterauktion. Då såldes bland annat en Märklin-karusell från c 1910 för c 1,5 miljoner kronor, -mer än dubbla utropet.

Avslutningsvis kan nämnas att Stockholm föräras ytterligare en bakluckeloppis. Det är de företagsamma och sedvanligt kaxiga damerna bakom Stockholmsmarknader som fått ytterligare ett barn och barnet heter Solvalla Drive-in-Loppis; inga datum ännu. Loppisfloden torde snart svämma över.

Fotnoter:
Carl Larsson-tavlans titel är enligt utsago Studiefigur i rokoko och ägs av Nationalmuseum. Den stals från Utrikespolitiska institutet för 30 år sedan. Nationalmuseum har lämnat in en stämningsansökan till Lunds Tingsrätt.
FFV; Försvarets Fabriksverk. Försvarets överskottsmateriel såldes där mellan åren 1943-1991.

Källor:
http://www.lpfoto.se
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stulen-carl-larsson-malning-hittad_7871228.svd
http://artdaily.com/index.asp?int_sec=2&int_new=60431#.UQhmTGdrj3w 
http://www.solvallaloppis.se/?utm_campaign=cmp_176400&utm_source=getanewsletter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar