tisdag 3 april 2012

Våt dröm för Sotheby´s

Château d’Yquem, 1892 utrop 4-6,000 US$, 1896 utr 4-6,000 US$, 1899 utr 5-8,000 US$

Chateau Cheval Blanc och Chateau D'Yquem gör en Damien Hirst och väljer att sälja viner direkt ur sina egna källarvalv, på Sotheby´s auktion i New York. Viner som aldrig tidigare lämnat ifrågavarande prestigeslott, i årgångar från 1892-2009. Fantastiska viner från ett par av världens mest kända vinhus. Chateau Cheval Blanc är namnet till trots en av de riktigt stora röda bordeauxerna, (Cabernet Franc-dominerad St Emilion) och Chateau D'Yquem är tvivels utan ett av världens mest kända (söta vita) viner, från Sauternes i Bordeaux.

Chateau Cheval Blanc till salu i New York
Att dessa slott väljer att sälja direkt på auktion måste vara ett tecken på att marknadskrafterna anses starka nog att tackla en dylik företeelse och att slotten anser att auktionshusets provisioner ändå ger ett högre slutpris, än en mindre offentlig försäljning skulle göra. Möjligen kan val av försäljningsplats vara något förvånande, New York i stället för Hong Kong, eftersom kineserna anses vara de som köper mest, vad gäller riktigt exklusiva viner. Elaka tungor hävdar att de vinslott som är mest eftertraktade bland välsituerade kineser är de mest lättuttalade. Auktionen äger rum 28 april.

Fotnot:
Damien Hirst valde att sälja en mycket stor mängd av sin och sin studios egenproducerade konst hos auktionshuset Sotheby´s i september 2008, i stället för -som brukligt- att sälja via någon av sina gallerister. En försäljningsform som ansågs och fortfarande anses som mycket kontroversiell. Försäljningen blev en succé och inbringade nästan exakt 200 miljoner US$.

Källa:
http://www.sothebys.com/en/auctions/2012/single-owner-cheval-blanc-n08915/overview.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar