torsdag 12 april 2012

Det sitter en man i Frederiksbergs Have

På en parkbänk i Köpenhamn, sitter en man som talar med djuren. Hans närmaste vänner tycks utgöras av en flock hägrar. Jag iakttog honom och vännerna under en kvart på påskdagen. Mötet var som möten kan vara men alltför sällan är, alldeles oerhört oförväntat.

Vännerna, formellt kända som Ardea cinerea, är inte kända för att låta sig tämjas, men i Frederiksbergsparken har denne man, låt oss kalla honom Hägermannen, sannerligen lyckats. Tack vare innehållet i en gul plastpåse, har han minst fem bredvingade fåglars totala uppmärksamhet. För att inte nämna den mänskliga publiken, som skräckblandat förtjust iakttar matningen, -där ligger sannolikt Hägermannens hemlighet- påsprasslet med hägergodis.

Äldre medborgares brödsmulande är vi vana vid, men när Fredriksbergs Hägerman sätter en fiskbit i munnen och blixtsnabbt blir av med den gissar jag att normen för fågelmatningsbeteende är bruten med hästlängder. Mumlandet steg hos oss betraktare med hägerns vinglängdskoefficient i kvadrat, när sillabiten försvann. Han talar oavbrutet i små ord och gestikulerar lika stillsamt som bestämt till de stora fåglarna.
Troligen avfärdar Hägermannens samtida honom som avvikande och abnorm. Möjligen men inte sannolikt är hans liv känt och dissekerat i Köpenhamn, men för mig var mötet med honom och vännerna nytt- och stort. Det blev en dag att minnas. Tack Hägermannen. Må dina stigar även fortsättningsvis kantas av bra fisk och pricksäkra dolknäbbade vänner.

6 kommentarer:

 1. Hej Nicklas.
  Du har vunnet i lotto med dine fotos af hägerne+mig.--- det er mig som er hägermannen fron Köpenhamn.. Du kan titta ock finna mycket mere om os på google:hejremanden + en film som lige er blevet lavet. --- +google:hägermannen.
  + radio på google:hejremanden/humleborg.
  google: the heronman (engelsk). Erik.
  e-mail:hejremanden@sol.dk HEJSA.  SvaraRadera
 2. Bäste Erik.
  Jag önskar verkligen att jag hade vunnit på lotto...
  Vad fint att få höra av dig!! Du har min djupaste respekt. Må du och hägrarna leva ett härligt liv! Ha en god vinter, måske ses vi till påsk 2013, då jag siktar att komma på besök med familjen.
  Mina absolut varmaste hälsningar,
  Nicklas

  SvaraRadera
 3. Häftigt. Sådana personer finns det inte gott om.
  mvh
  l.axenfjord

  SvaraRadera
 4. Sannerligen inte. -Desto större anledning att ge dem respekt!
  Mvh
  Nicklas C.

  SvaraRadera
 5. Hejsa.
  Der er kommet videoklip på youtube/hejremanden ( 2013 ) -- ha det BRA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Erik!
   Jag ska kika på youtube! Ha ett gott efterår!
   Med venlig hilsen,
   Nicklas

   Radera