torsdag 19 april 2012

Gediget på Nationalmuseum

Sevres, tidigt 1800-tal, porslin
Jag gick på vernissagen för utställningen Det moderna livet på Nationalmuseum, på torsdagen (19/4). Det är en överskådlig, för att inte säga liten, utställning av huvudsakligen franskt måleri, men även svenskt. Dessutom visas en mindre del skulptur, keramik (missa inte Nils Barck) och möbler. Man skriver i informationen att utställningen handlar om tiden mellan franska revolutionen 1789 och första världskrigets utbrott 1914 och den ganska så dramatiska utvecklingen under denna period. Må så vara. Möjligen är idén för utställningen något krystad, men det gör inget, för samlingen är väldigt fint visad och konsten av högsta kvalitet. Det är ändå stort att få se originalverk av storheter som Degas, Munch med flera som inte har hängt framme på lång tid.
Skulptur tillskriven Laurana, c 1470
Munchs verk och värk


Samtidigt pågår utställningen Passioner om hur känslor har tolkats i konsten från 1500-talet fram till idag. Detta utställningstema känns definitivt krystat, för säg det konstverk av högre kvalitet som inte på något vis kan tillskrivas passion..? Återigen, så är man ursäktade, eftersom det är en väldigt vacker utställning av högtstående konst. Guidning pågick i Passions-utställningen, symptomatiskt nog hölls föredraget av en kvinna och samtliga 21 åhörare var kvinnor. Sådan ser kulturscenen ofta ut idag.

Föreläsning om passion
Intressant var också att man experimenterar med olika belysningstekniker i ett rum, integrerade utställningar i utställningen och hands-on datormuseum; allt inför ombyggnad/renovering av hela byggnaden, troligen 2013. Så, om inte alltför lång tid stänger landets museum nr Ett. Passa på att njuta av dessa och de fasta utställningarna, för sedan lär det vara stängt-länge.


http://www.nationalmuseum.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar