lördag 13 juni 2015

Pottskåpsaffär genererar toppavhopp ur SKAF

Föreningen Sveriges Konst- och Antikhandlareförening genomgår för närvarande sin förmodligen största kris någonsin. Sedan föreningens årsmöte ägde rum för cirka två veckor sedan har enligt rykten ultimatum ställts åt olika håll vidrörande (bristande) fakta och vidare utredningar kring det par pottskåp som salufördes av Rickard Thunér under Älvsjömässan i februari månad.

Från Thunérs hemsida.
Bloggaren St Olof (Ann-Kathrine Salmonsson) ifrågasatte under pågående Älvsjömässa 2015 ett par pottskåp som utlystes till försäljning av Thunér Antikhandel så som varandes rokoko. Rikard Thunér hade en av Älvsjömässans absoluta prestigemontrar som också var det första som mötte besökarna. Montern utsågs också till "Årets monter 2015".

Antikmonologen fick fredagen den 12 juni följande mail från Sonia Nilsson och Karl Möller vid Epok Antik i Umeå, som nedan publiceras i sin helhet. Mailet har den träffande titeln Tystnaden:

Sonia Nilsson, Epok Antik tillika Antikrundans expert på norrländska antikviteter.

"Vissa mediastrateger rekommenderar att man skall bemöta all kritik med TYSTNAD för att låta saken ebba ut och bli bortglömd. Efter vårt brev till SKAFs medlemmar har även vi mötts av strategin TYSTNAD. 

Redan i februari direkt när St Olof och Aftonbladet publicerade sina artiklar om "pottskåpsaffären" så tog vi kontakt med det som kändes naturligt dvs vår styrelse i SKAF. Ingen i styrelsen besvarade konkret vår fråga i vårt mail om det låg någon sanning i artiklarna vilket innebar att vi ringde några för att ytterligare höra deras kommentarer. Inga kommentarer. Vi ringde även upp Rickard Thuner som redan då berättade sin osannolika historia som han sedan upprepat som ett mantra och sedan bad oss att absolut inte prata vidare om. Det tredje skåpet som exporterats till USA med Napoleons medverkan både vid inköp och renovering.

-Jag har pratat med flera mediastrateger i denna fråga redan och de rekommenderar mig att inte kommentera saken alls. Då kommer saken att dö ut. Det brukar fungera. 

På vår fråga om det verkligen inte låg någon sanning bakom anklagelserna om bedrägeri i artiklarna och att det kanske vore bättre att erkänna om så var fallet så sade Rickard:

- Det där är bara en avundsjuk kärring som inte har något annat att bry sig om. Jag som är så stor, tror du att jag riskerar min ställning genom att vara oärlig ?  Det är kärringsnack. Och jag förbjuder dig att prata med henne. Hon skall tystas ned. Låt det bara gå några veckor så är allt glömt. Ingen kommer att minnas hennes blogg. Och Aftonbladet - Vem läser det ? 

-Jag har minsann redan idag pratat med både Pernilla och Ann och båda stödjer mig. De tror inte på en sådan avundsjuk och uppdiktad historia. Vem bryr sig om en gammal feministiskt kärring -bloggare ? Kanske några rödstrumpor men inte mina kunder. De skiter i detta. De tror på mig. Jag skulle inte riskera mitt goda rykte genom att sälja en förfalskad möbel. Det är jag för stor för. Vad tror ni om mig ? 

På vår fråga vem som har köpt pottskåpen så sade Rickard att han hade pratat med kunden och kunden var nöjd. Han hade sagt till Rickard:
- kring riktigt stora hingstar så dammar det alltid... Det är naturligt. Bry dig inte om denna kritik jag är ju nöjd. 

På vår fråga om han möjligen hade blivit lurad av kollegan Napoleon så sade Rickard: 
-Napoleon håller ju på med antikviteter bara för att han tycker det är roligt. Han är så rik och har så många fastigheter och stora tillgångar - han är bland dom största i Ljungby- så han skulle aldrig behöva lura mig. Han litar jag på till 100%. Ärligare personer finns inte och de har aldrig någonsin förfalskat varken möbler eller konstverk. Nej nu är ni ute och cyklar...

Nedan följer vårt brev måndagen den 8 juni till alla medlemmar i Skaf. Ingen ( 0) personer har hört av sig från styrelsen. Några medlemmar har dock ringt eller mailat och stött vår kamp mot icke- transparens och nedtystande av kritik mot " fel företag".

Till alla medlemmar i Skaf,
Efter moget övervägande begär vi att vårt medlemskap i Sveriges Konst och Antikhandlareförening nu skall upphöra.  Anledningen till vårt beslut om utträde baseras på hanteringen av den sk pottskåpsaffären och att dess upphovsman har fått fortsatt förtroende i styrelse trots sitt tvivelaktiga agerande. 
Om ett juridiskt brott begås måste det naturligtvis få följder i form av sanktioner!
I denna affär beskrevs objekten på Grand och Antikmässan som "ett par unika pottskåp i högklassig rokoko tillverkade omkring år 1760". 
Så är dock inte fallet. Det nyare pottskåpet har patinerats och omändrats kraftigt för att skapa ett "genuint par pottskåp " och för att ge ett kraftigt ökat marknadsvärde.
Detta bedrägeri är ett svek både mot existerande och presumtiva kunder och mot föreningens etiska norm och därmed även mot alla föreningens övriga medlemmar som eftersträvar att följa denna norm. Mediedrevet drabbar hela föreningen. 
Istället för att försöka tysta ned affären skulle vederbörande omgående ha bevisat sin oskuld genom att visa upp de två skåpen för validering inför minst ett par objektiva experter. Då hade affären sedan länge varit över. Men skåpen har inte examinerats och affären fortgår.
Ingen är felfri, men gör man fel så bör man vara beredd att antingen be alla inblandade om ursäkt eller att ta konsekvenserna av sitt felaktiga agerande. 
Vi har tidigare både varit glada och mycket tacksamma över vårt medlemskap i föreningen men väljer nu på grund av ovanstående skäl att lämna föreningen vilket känns mycket tråkigt.

Med vänliga hälsningar

Epok Antik
Sonia Nilsson
Karl Möller
"
En medlem mindre.
Att en av experterna i SvT:s utan konkurrens största flaggskepp Antikrundan, väljer att gå ur den prestigefyllda föreningen SKAF av ovanstående skäl är i högsta grad anmärkningsvärt. Notera dock att det är ett medvetet val, gjort av skäl som som Sonia Nilsson och Karl Möller anser vara ofrånkomliga. Att göra det som en av de utvalda i Sveriges översta skikt av utvalda få, nämligen en av det allsmäktiga TV-programmet Antikrundans utvalda/utsedda experter är mycket mer än anmärkningsvärt i antikbranschen. Sprickan i SKAF är således ett officiellt faktum. 
Att döma dels av kommentarerna till St Olofs inledande blogg om pottskåpen (i skrivande stund 51 stycken) eller av kommentarerna till Pontus Silfverstolpes blogg/försvarstal betitlad Sanning eller konsekvens del I, är upprördheten mycket stor kring frågetecknen i pottskåpsaffären.

Kvalitetsjuryn i Älvsjö bestod 2015 av följande personer:
Joakim Bengtsson, Johan Ekström, Sören Fingal, Anette Granlund, Paul Jackson, Lars-Yngve Johansson och Johan Nordén.

Att vissa föremålsområden uppenbarligen har mindre initierad expertis än andra är ett faktum som Antikmonologen diskuterat extensivt tidigare. Undertecknad gjorde exakt vad Sonia Nilsson och Karl Möller just gjort, nämligen gick ur den förening som jag ansåg brast kraftigt i sitt förhållningssätt gentemot oriktiga företeelser, Oriental Ceramic Society of Sweden, där jag själv var vice Ordföranden under flera år. Se bloggen Hitta förfalskningarna i Älvsjö/ Utträde ur OCS/ Sju= åtta.

SKAF:s styrelse 2015 ser ut som följer: Erik Edelstam Ordförande, Theo Lundgren, Claes Moser, Fredrik Knutsson, Jan Ribbhagen, Pontus Silfverstolpe, Charlotte Strömstedt, Rickard Thunér, Sofia Silfverstolpe Generalsekreterare.

Från SKAF:s hemsida
Det centrala med hela pottskåpsaffären är att man som medlem i SKAF skall sälja det bästa och också stå för det. Inget konstigt. Alla utställande medlemmar i SKAF bedöms således av en jury i Sveriges tillika Skandinaviens största Antikmässa i Älvsjö. Denna jury består av en grupp om åtta personer. Åtta personer som oftast är goda vänner eller mycket goda vänner med de personer vars föremål ska granskas. Där har ni det största problemet. 

Att Nilsson/Möller inte har några skäl att hitta på eller tillskriva Thunér felaktiga uttalanden verkar uppenbart. Således tyder Thunérs uttalanden om Salomonsson på en minst sagt arkaisk människosyn, än värre kvinnosyn. Är den månne representativ för SKAF år 2015? -Eller för Antikrundan? Rikard Thunér sitter som bekant i SKAF:s styrelse och är utövande expert i SvT:s utan konkurrens mest populära program Antikrundan.

Jag känner och/eller har kontakt med många av dessa jurymedlemmar, både nuvarande och före detta. Jag känner också flera personer som tackat nej till att ingå i juryn av just dessa skäl. Lek med tanken att du är auktionshusexpert/intendent eller den dominerande antikhandlaren inom ett föremålsområde och är den som går runt och visar tummen upp -eller hemska tanke ner- för alla tusentals objekt du ombeds bedöma under extremt få hektiska timmar innan öppning. Då blir "hållhakarna" gentemot varandra i värsta fall många. För många. Gör man då ett misstag måste man snabbt stå för även det, vare sig man är juryexpert eller utställande expert i en värld bestående av experter.

Foto: Wikipedia.
Ett par pottskåp har försatt Antiksverige i mycket djup kris och den förgyllda piedestalen som SKAF tronat på är nedsvärtad. Aldrig någonsin har väl en pudel varit så efterlängtad. Eller det så kallade tredje pottskåpet.
Nummer 3? (Saxad ur Aftonbladet, så nej, inte pottskåp nr 3)
För övrigt anser jag att Raif Badawi skall friges omedelbart.

Fotnoter:
SKAF är den mest prestigefyllda föreningen i Sverige, gällande konst och antikviteter. Medlemskap i föreningen ger stora rättigheter och prestige, men innebär också en massa -självklara- skyldigheter.

16 kommentarer:

 1. Mycket välformulerat. Attityden du fångar hos " gräddan " utgör ingen överdrift. Den stöter vi antikhandlare utan jurybedömda montrar på allt som oftast. "Loppisavdelningen", som en av de utvalda benämnde oss vid en Älvsjömässa härförleden. Arrogansen och den råa sexismen i citaten är direkt frånstötande. Önskar att kunderna finge kännedom om pengacynismen, mycket långt från de ödmjuka kulturvärnare antikhandlare enligt mitt synsätt borde vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin.
   Tack för dina kloka rader. Glöm heller ej att jag också tillhör gruppen av utställare utanför den jurybedömda avdelningen. Jag önskar också att kulturvärnarna var fler i vårat skrå.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 2. Hej!

  Jag kan bara hålla med ovanstående kommentar. Sexismen, arrogansen, kvinnosynen och i förlängningen människosynen är pinsam och rent ut sagt bedrövlig. Det är bra att den typen av kommentarer kommer fram.
  Själv anser jag att mediestrateger som åberopar tystnad i fall som detta är urusla i sina råd. Fram med det hela, ärlighet lönar sig i längden, ett trevligare språkbruk och så vidare lönar sig i längden. Det hela ligger ändå och bubblar under ytan.

  Med vänliga hälsningar från Eva Solid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva.
   Tack för dina tankar. Vi är rörande eniga.
   Med vänlig hälsning,
   Nicklas

   Radera
 3. Vad marknadsfördes skåpen som på mässorna? Någon som vet?
  I mina ögon är dom 100% nordtyska.

  SvaraRadera
 4. "Stora hingstar..."? Ska man skratta eller gråta?
  Nästa gång(?) RT visar sig i Antikrundan kommer nog hans värderingar att överskuggas av tankar om pottskåp och kvinnoföraktande uttalanden...
  Heders till alla seriösa aktörer som tar avstånd från både sexistiska uttalanden och bedrägligt beteende.
  /s - rödstrumpa och "KÄR"ring.. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack bästa KÄRring, för dina rader!
   Varma hälsningar,
   Nicklas

   Radera
 5. Alltid roligt och lärande att läsa din blogg
  RT s uttalanden är skamlösa
  Graninge antik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Graninge Antik!
   Tack för varma ord.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 6. Tack för din intressanta blogg! Unge herr Thunér borde storligen skämmas! Usch och fy för sådana uttalanden! Hälsar en gammal kvinnosakskvinna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, bästa Kvinnosakskvinna och trevlig sommar!
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 7. Märkligt att handlaren i fråga inte gör något åt saken och att hans organisation SKAF inte agerar mer handlingskraftigt. Svågerpolitik?
  Ordföranden själv har ju på hemsidan i princip sagt att det är något som inte stämmer i sakfrågan. Lite oseriöst från en SKAF som branschorganisation att inte vara mer rakryggade och pro-aktiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lite oseriöst" var nog dagens understatement.
   Tack Anonym, för dina tankar.
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 8. Thunér har gett uttrycket "snickarglädje" ett ansikte.

  SvaraRadera
 9. En rätt så anmärkningsvärd sak som ännu ej diskuterats i detta forum är det faktum att det ena skåpet, som ju är från 1700-talet, har köpts in och restaurerats. Det i sig är väl inget ovanligt men att det gjorts av Thunér tycker jag är rätt så anmärkningsvärt. Jag själv har ett rätt så stort intresse i antikviteter men besitter ingen expertkunskap i ämnet. Det räknar jag med att få då jag eventuellt köper saker i en handel ansluten till SKAF. Men om det finns restaurerade möbler hos handlare anslutna till SKAF, hur kan jag då veta att någon antik möbel hos en sådan handlare inte är restaurerad? Kan jag lita på en sådan handlare över huvud taget? Speciellt när SKAF inte verkar bry sig.

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym.
  Ytterst relevanta frågor, som kräver svar.
  Mvh,
  Nicklas

  SvaraRadera