måndag 10 juni 2013

Världens hittills högst flygande matta

Den femte juni skrevs ett nytt kapitel i mattornas och auktionernas historiebok. Sotheby´s New York sålde den så kallade Corcoran´s Clark Sickle-leaf-mattan. Auktionen omspände endast 25 utrop, men kvalitén på dessa var sällan skådad. Det blev ett så kallat white-glove sale, alla utrop sålda, långt över eller extremt långt över utrop. Sickle-leaf (halvmåneformade eller skärformade blad) på Kirman-mattan (troligen från) sydöstra Persien klubbades för 30.000.000 amerikanska dollar, 33.750.000 inklusive avgifter och påslag, lite drygt 214 svenska miljoner kronor. Utropet? 5-7.000.000 $...
Dyrare än i SoFo; drygt 40 miljoner kronor/kvadraten...
I och med denna prisnotering har mattor hamnat i paritet med de stora pojkarna, -toppnoteringar för van Gogh-, Picasso-, Monet- med flera, vad gäller prisnivå. Den 2.67x1.96 cm stora mattans proveniens angavs i katalogen till Bacri-bröderna i Paris innan den skänktes av W.A. Clark till Corcoran-Museet. Den har lånats till utställningar mer än tio gånger mellan 1948-2008 och litteraturhänvisningarna är väldigt många, med första kommentaren noterad 1928.
Detalj av utrop nr 12: A Sickle-Leaf, vine scroll and palmette "Vase"-technique carpet, probably Kirman, Southeast Persia
Dessvärre kommer inte de pengar som auktionen drog in, kunna hjälpa Corcoran Gallery of Art, som befinns i ekonomiskt trångmål, anledningen härtill förtäljes ej. Stipulerat i förväg var nämligen att medlen som auktionen inbringade, ska användas till framtida inköp för Corcoran-Museet, -inget annat.
Undersidan vackrare än översidan?
Det anmärkningsvärda med rekordmattan från 1600-talet är förstås det fantastiska skicket men inte minst också den sublima dynamiska designen. Den store forskaren och museimannen Arthur Pope skrev år 1939: The Clark-Corcoran carpet is definitely the finest of the group, and is surely one of the outstanding examples of Persian carpet weaving”.

Samlare delar in Persiska mattor i två perioder, den första (c. 1500 till c. 1700) och den andra (c. 1800 till c. 1910), som de gyllene åren för Persiska mattor.

Mest plausibla köpare för mattan, -hemligt och okänt än så länge, är diverse institutioner. De som nämns är Museum of Islamic Art i Doha, Metropolitan Museum of Art's nya galleri för konst från de Arabiska Länderna, Department of Islamic Art på Louvren och Guggenheim Abu Dhabi, som är under uppförande. En kioskvältarmatta som denna vill självklart även mycket välsituerade privatpersoner äga.

       -Marknaden hade förväntat sig ett rekordpris, säger "vår egen" väldigt kunnige mattkonässör/ handlare Peter Willborg. Han nämner just skicket, den underbara designen och proveniensen som avgörande för slutpriset och dessutom att han faktiskt har ett fragment av en snarlik matta till salu, till ett i sammanhanget ytterst modest pris...
Detalj
Fotnot:
Christie's hade det gamla matt-rekordet, då man år 2010 sålde en 1600-tals Kirman, för 9,59 miljoner dollar. 

De varierande proportionerna mellan ovanstående bilder måste bortses ifrån, pga varierande förstoringsgrad.


4 kommentarer:

 1. Holy mat... hoppas den kan flyga också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå.
   Ja, med den prislappen kan man nog tycka att det vore förväntat...
   Mvh,
   Nicklas

   Radera
 2. Hej Nicklas.Tack för bra blogg, hoppas det funkar att kommentera nu !!
  Hälsar Lars i Västerås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Lars.
   Tack för att du läser bloggen. Jag är oerhört tacksam för dina -officiella- kommentarer!
   Trevlig sommar,
   mina varmaste/ Nicklas

   Radera