söndag 7 april 2013

Bowie är -på Victoria & Albert


Sugen på David Bowie-utställningen i London? Då är det dags att smida, -järnet är stekhett. Den snabbast säljande utställningen i Victoria & Albert-museets historia och uppmärksamheten är enorm, -världen över. Bowie är en levande legend, legendariskt skicklig på att marknadsföra sig själv och det var nog ingen slump att han släppte en skiva i samband med invigningen. Utställningen pågår 23 mars till 11 augusti; Internetbiljetterna redan slutsålda. Enda möjligheten att komma in är att hoppas på biljetter direkt i kassan, dagen för besöket; -vardag troligen bättre helgdag.
Väl på plats, kan ni avnjuta mer än 300 föremål, exempelvis handskrivna textrader, originalkostymer, mode, fotografier, film, musikvideor, scendekor och Bowies egna instrument. Galna scenkostymer och nedkastade textrader till låtar är exempel på Bowies oupphörliga pånyttfödande av sig själv under fem decennium. Victoria & Albert-museet, ett av världens mest upphöjda för konsthantverk, har fått  tillgång till den 66-åriga artistens personliga arkiv, som ingen annan tidigare fått. Född av enkla föräldrar som David Robert Jones, just efter andra världskrigets bombmattor över London, växte David upp i förorten Brixton. Bowies första band hette Kon-Rads och King Bees och Davids intresse för iögonfallande kostymer var stort redan då. En av hans mest berömda, androgyna outfit var "The Starman Costume" från 1972, använd för aliaset Ziggy Stardust.
Könsgränsöverskridande alter egot Ziggy Stardust, år 1972
Utställningen tar upp olika aspekt av Bowies liv. Dels de olika begåvningarna i egenskap av musiker, sångare, låtskrivare men också intresset för grafisk design, scendekor och scenklädsel. Bowie vistades bland annat i Berlin under ett flertal år (där han producerade tre plattor, som idag refereras till som Berlin-trilogin) och han har också haft stora problem med droger.

Bowies nya album "The Next Day" gick raka vägen upp på Brittiska topplistorna för ett par veckor sedan. Det om något är ett tecken på att pensioneringen inte ligger helt runt hörnet.

En och annan museianställd svensk kommer säkert att besöka the V&A i Kensington. Hur många svenska artister skulle kunna locka folkmassor till ett stort museum nära dig? Abba torde nog kunna exkluderas eftersom deras "egna" museum snart invigs. Frågan är om vi kommer att gå och se utställningen "Uffe är" på Nordiska Museet om några år? Vad säger herr Lundell, är det bara öppna landskap som gäller, eller kan ett museum på Djurgården locka gotlänningen till huvudstaden?


Fotnot:
Inträdet till utställningen är £16.90, cirka 170 kr, billigare för studenter och pensionärer.

För den Bowiefrälste, hälsar en trogen läsare att det på lördag (13/4) hålls ett Bowie-tribute till 40-årsjubiléet av albumet Aladdin Sane i Stockholm, i lilla mysiga Bryggarsalen: David Bowie- A Celebration.

Jag fick just veta av arrangörerna att man köpt tillbaka två biljetter av en äldre dam som skulle ge dem till sin dotter, eftersom damen precis hade förstått att det inte var Bowie själv som skulle komma till Bryggarsalen. Lokalen rymmer 360 personer... Any interest in a late night gig in Stockholm this Saturday, mr Bowie?

Källa:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar